Λάθος λύση-Σωστό αποτέλεσμα

Μελετώντας το πρόβλημα με τις 4 ράβδους του Μανώλη Λαμπράκη στην περίπτωση που ασκούμε στο Γ σταθερή δύναμη F.

Το έργο της F γίνεται κινητική ενέργεια του συστήματος των 4 ράβδων. Τι κίνηση όμως κάνουν οι ράβδοι;; οι δύο  ΑΓ και ΑΔ  κάνουν περιστροφική και οι άλλες δύο ΒΓ και ΔΓ κάνουν σύνθετη κίνηση ..Σκέφτηκα να ύπολογίσω την κινητική ενέργεια ωσάν όλες οι ράβδοι να περιστρέφονται ως προς το ακίνητο σημείο Α. Αν και ήξερα πως αυτό είναι λάθος σκέφτηκα να κάνω τον υπολογισμό της κινητικής ενέργειας θεωρώντας πως είναι μόνο περιστροφική κίνηση ως προς το Α. Υπολόγισα την ροπή αδράνειας του τετραγώνου ως προς το κέντρο του Κ με Steiner και στη συνέχεια υπολόγισα το Ι του συστήματος ως προς το Α ..Έκανα τους υπολογισμούς και ήμουν σίγουρος πως θα βρώ κάτι τελείως λάθος..Για μεγάλη μου έκπληξη το αποτέλεσμα που βρήκα ήταν σωστό ..

Από εκεί και πέρα άρχισαν τα δύσκολα , γιατί έπρεπε να εξηγήσω για πιο λόγο ένας τελείως λάθος τρόπος έδωσε σωστό αποτέλεσμα .

ΕΔΩ Η ΛΑΘΟΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΩΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

 

(Visited 730 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
15 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Μπατσαούρας
Γιάννης Μπατσαούρας
4 έτη πριν

 Το έχω κάνει στην περίπτωση που είναι τετράγωνο.Αυτό ήταν που με απασχολούσε.. Στη  γενική περίπτωση αρκεί να βρούμε ένα σημείο που να μην επαληθεύει τη σχέση . Το είχα δοκιμάσει με το σημείο Γ αν θυμάμαι καλά για γωνία 60 και δεν ισχύει.. Γιαυτό σου είπα απ την αρχή πως η δική σου αντιμετώπιση είναι η σωστή..Απλώς εγώ προσπάθησα να εξηγήσω το αποτέλεσμα χωρίς να σκεφτώ τον στιγμιαίο άξονα και φυσικά η σύμπτωση ισχύει μόνο στην περίπτωση τετραγώνου..Δεν το ανέφερα ως κάτι αξιόλογο αλλά περισσότερο ως μια διαδικασία γεωμετρικής ερμηνείας του αποτελέσματος που ισχύει μόνο στην περίπτωση τετραγώνου.