Ιδανικό θεωρείται το ελατήριο που δεν έχει μάζα, δεν εμφανίζει απώλεια ενέργειας κατά την παραμόρφωσή του και την επάνοδό του στην αρχική του κατάσταση και η παραμόρφωση που τυχόν εμφανίζει είναι ελαστική παύει δηλαδή να υπάρχει όταν πάψει να υπάρχει η δύναμη που την προκάλεσε (είναι προφανές ότι το ιδανικό ελατήριο υπάρχει μόνο κατά προσέγγιση)
(Visited 884 times, 1 visits today)
16 σχόλια στο “Μέτρηση δύναμης-Δυναμόμετρο”
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.
…διότι αν μια παρουσίαση δεν σου αρέσει
και δεν έχεις να προτείνεις κάποια άλλη, κατά την άποψή σου, καλύτερη,
τότε, κακώς δεν σου αρέσει!
Καλημέρα και από εδώ Βαγγέλη.
Σε ευχαριστούμε που προτείνεις μια άλλη εκδοχή, αλλά δεν με βρίσκει σύμφωνο η ρήση σου ότι:
"και δεν έχεις να προτείνεις κάποια άλλη, κατά την άποψή σου, καλύτερη,
τότε, κακώς δεν σου αρέσει!"
Μπορεί να μην μου αρέσει κάποια εκδοχή, αλλά δεν διαθέτω και κάποια άλλη καλύτερη… Τι να κάνω;
…ε, χμ, να αποδέχεται ως καλύτερη την υπάρχουσα, ελλείψει άλλης καλύτερης, διότι αν δεν γνωρίζεις άλλη καλύτερη, παραμένει η πρώτη ως καλύτερη, επείδη πάντα επιθυμούμε την καλύτερη, έναντι της μη καλύτερης, δυγκριτικός βαθμός της καλής, καλλίων αρχαιοπεπώς και λανθασμένα χρησιμοποιούμενη σήμερα, διότι κανονικά καλύτερη σημαίνει ομορφότερη, καμμία σχέση δηλαδή, η παρουσίαση δεν είναι κορασίδα, σε μπέρδεψα αρκετά;
Προσπαθείς
Αλλά:
Αλλά έχω μία και μόνη δυνατότητα, να διδάξω αυτό το ένα και μοναδικό σχολικό βιβλίο, δεν μου αρέσει η παρουσίαση του θέματος, είτε γιατί ο Halliday, που διάβασα, το αποδίδει καλύτερα, είτε απλά "δεν μου αρέσει", αλλά δεν μου είναι και εύκολο να γράψω ένα δικό μου κείμενο ή αν το γράψω, μου είναι δύσκολη η μεταφορά του στους μαθητές, είτε γιατί ο Διευθυντής φωνάζει για τις πολλές φωτοτυπίες, είτε είδα, την προηγούμενη φορά, οι μισοί μαθητές να πετούν την φωτοτυπία στο δάπεδο (να τις πετούσαν τουλάχιστον στο κάλαθο αχρήστων, θα έδειχνε ένα πολιτισμό…), οπότε τι κάνω;
Διδάσκω αυτό που μου έδωσαν έτοιμο…
(ελπίζω να βγάλεις το νόημα της μεγάλης παραγράφου…)
Βαγγέλη,
Αναλυτικότατη η παρουσίασή σου στο θέμα "μέτρηση δύναμης-δυναμόμετρο"!!
Ας σκεφτούμε όμως τι έχουν διδαχθεί τα παιδιά μέχρι την Α' Λυκείου.
Στην Α' Γυμνασίου όπου ασχολούνται με πειράματα έχουν έρθει σε πρώτη επαφή με το ελατήριο, στο κεφάλαιο της μάζας. Δηλαδή κάνουν βαθμονόμηση του ελατηρίου, κρεμάνε σταθμά γνωστής μάζας σε αυτό, μετράνε την επιμήκυνση και φτιάχνουν το διάγραμμα επιμήκυνσης-μάζας. Με τη βοήθεια αυτού μπορούν να υπολογίζουν τη μάζα ενός σώματος όταν ξέρουν την επιμήκυνση που προκαλεί.
Στη Β' Γυμνασίου ασχολούνται πάλι με το δυναμόμετρο, αυτή τη φορά η βαθμονόμηση γίνεται έτσι ώστε να μετράνε δύναμη από αντίστοιχο διάγραμμα δύναμης-επιμήκυνσης.
Μεσολαβεί το "κενό" της Γ' Γυμνασίου…..
Φτάνουμε λοιπόν αισίως στην Α' Λυκείου, όπου θα πρέπει να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Η αναφορά του σχολικού για το δυναμόμετρο είναι πολύ συνοπτική και δεν βοηθάει τα παιδιά να ξαναφέρουν στη μνήμη τους ή να καταλάβουν τα του δυναμόμετρου. Εδώ, τη στιγμή που ο διδάσκων δεν έχει το κατάλληλο "εργαλείο" στα χέρια του, πρέπει μάλλον να βάλει τη δική του πινελιά για να τους δώσει να καταλάβουν πώς λειτουργεί αυτό το όργανο. Δηλαδή να γίνει πιο αναλυτικός στην παρουσίαση του συγκεκριμένου θέματος, εστιάζοντας σε κάποια βασικά σημεία για τα οποία τα παιδιά θα πρέπει να κρατήσουν σημειώσεις. Είναι όμως άποψη του κάθε εκπαιδευτικού πώς θα χειριστεί το θέμα σ'αυτήν την περίπτωση, όπως και σε άλλες παρόμοιες με αυτήν…
Αγαπητέ Βαγγέλη,
Ευχαριστώ που μου δίνεις τη δυνατότητα να προβάλλω ακόμα μια φορά τις αντιρρήσεις μου σε σχέση με το πως μετριέται μια δύναμη ή, εν γένει, πως μετριέται κάτι.
Ξέρω δύο τρόπους μέτρησης ενός πράγματος. Ο ένας είναι "η μέθοδος της ισορροπίας". Έτσι μετράμε, πχ, μια αντίσταση στη γεφυρα Wheatston. Για να μετρήσουμε μια δύναμη με αυτή τη μέθοδο, χρειαζόμαστε ένα μοχλό με μεταβλητούς βραχίονες. Στη μια άκρη του μοχλού ασκείται γνωστή δύναμη και στην άλλη η προς μέτρηση δύναμη. Ρυθμίζουμε τους βραχίονες ώστε να έχουμε ισορροπία και με τα μήκη των βραχιόνων και την τιμή της γνωστής δύναμης, βρίσκουμε την άγνωστη.
Ο άλλος είναι να χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο όργανο που διαθέτει κλίμακα με την οποία προσδιορίζεται η προς μέτρηση ποσότητα μέσα σε συγκεκριμένα όρια και με συγκεκριμένη ακρίβεια. Χρησιμοποιώντας δυναμόμετρο ελατηρίου, η κλίμακα του δυναμομέτρου είναι γραμμική γιατί το ελατήριο ακολουθεί το νόμο του Hook. Αν το ελατήριο δεν ακολουθούσε το νόμο του Hook θα συνέχιζε να είναι κατάλληλο για τη μέτρηση της δύναμης. Αρκεί να είχε μια σωστά βαθμονομημένη κλίμακα, ακόμα κι αν αυτή δεν ήταν γραμμική.
Εμείς, αντί να μαθαίνουμε στους μαθητές ότι για να μετράει σωστά ένα όργανο πρέπει να διαθέτει μια σωστά βαθμονομημένη κλίμακα, τους διδάσκουμε ότι για να μετράει σωστά το δυναμόμετρο πρέπει να ακολουθεί το νόμο του Hook. Εγώ αυτό το θεωρώ λανθασμένη διδακτική πρακτική.
Καλησπέρα Νίκο.
Επί της ουσίας η θέση σου με βρίσκει σύμφωνο. Πράγματι και ένα ελατήριο, το οποίο δεν υπακούει στο νόμο του Hooke θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μέτρηση δύναμης.
Δεν ξέρω όμως διδακτικά, αν πρέπει να πάμε σε κάτι άλλο. Για παράδειγμα η χρήση μοχλού είναι απαγορευτική για μαθητές πριν τη Γ΄Λυκείου…. Εκεί μόνο διδάσκονται ροπές.
Το να μιλήσουμε στα παιδιά για βαθμονομημένο όργανο και πάνω εκεί να στηρίξουμε μια διδασκαλία, μου φαίνεται αόριστο και πολύ δύσκολο.
Αν θέλεις ανάλυσε περισσότερο την πρότασή σου.
Γιάννη δεν συμφωνώ με την άποψή σου, γιατί όλα από μικρή ηλικία βλέπουν να ζυγίζουν πράγματα στη ζυγαριά και μαθαίνουν ότι το βάρος είναι "εκεί που δείχνει η βελόνα". Επίσης από μικρή ηλικία βλέπουν ότι στο κοντέρ η ταχύτητα μετριέται με παρόμοιο τρόπο.
Τους εξηγείς ότι αυτός ο τρόπος είναι και ο επιστημονικός τρόπος μέτρησης μιας ποσότητας. Το να τους λές ότι για να μετρήσουμε δύναμη μετράμε την επιμήκυνση κάποιου ελατηρίου και μετά κάνουμε μαθηματικά, είναι σα να τους λες ότι για ν΄ ανάψουμε φωτιά τρίβουμε δυο ξύλα για πολλή ώρα.
Ευχαριστώ για την απάντηση Θεοχάρη
Θα μου πεις, ποιος Θεοχάρης;
Θεοχάρης, Θανάσης, ξέρω γω πώς σε φωνάζουν; Εμένα πάντως δεν με λένε Γιάννη
Σορρυ Διονύση, δεν ξέρω πως σε είπα Γιάννη. Είναι λάθος κατ΄ επανάληψη.