Νόμος Bernoulli, Πίεση, Πυκνότητα ενέργειας – ισχύς.

Ο νόμος του Bernoulli για τη μόνιμη στρωτή ροή ιδανικού υγρού εκφράζει όπως γνωρίζουμε  τη διατήρηση της ενέργειας.

Ο καθένας από τους τρεις όρους του σταθερού αθροίσματος εκφράζει κάποια πίεση, που μπορεί να ιδωθεί και ως πυκνότητα ενέργειας …

ΣΥΝΕΧΕΙΑ …

(Visited 2,569 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
14 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής

Καλημέρα Διονύση και σε ευχαριστώ.

Αν έβαζες συχνότερα το χέρι σου…. Μαύρα μάτια κάναμε!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Διονύση είναι εξαιρετική παρουσίαση.

Τεχνική εύκολα εφαρμόσιμη.

Γιάννης Μπατσαούρας
Γιάννης Μπατσαούρας
3 έτη πριν

Καλημέρα Διονύση πολύ καλή εργασία . Είχα ασχοληθεί με τις αντλίες πριν ένα χρόνο , να είσαι καλά που τα συγκέντρωσες όλα σε ένα.

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
3 έτη πριν

Καλημερα ! 

Πολυ καλη η αναλυση σου Διονυση !

Ο καθε ορος στην εξισωση Bernoulli αντιστοιχει – εκφραζει πυκνοτητα ενεργειας με μοναδες joule/m^3 = N/m^2 δηλ.πιεση . Μου αρεσε ο τροπος που ο πολλαπλασιασμος με την παροχη εδωσε ρυθμους μεταβολης – ισχυ. 

Οποτε στην συνεχεια η ενσωματωση στην εξισωση του Bernoulli εγινε με ευκολο τροπο και ετσι αυτη γενικεύτηκε και φυσικα δεν ειναι τιποτα αλλο απο την Αρχη Διατηρησης της Ενεργειας . 

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
3 έτη πριν

Ευχαριστούμε Διονύση

και νομίζω ότι το ξέρεις ότι

κάθε φορά που αποφασίζεις να παρέμβεις … μας βοηθάς  πολύ.

 

Αποστόλης Παπάζογλου
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Διονύση.

Πολύ καλή η ανάλυσή σου. Χαίρομαι ιδιαίτερα, που σε ξαναδιαβάζω.

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
3 έτη πριν

Καλημέρα Διονύση.

Να προσθέσω και εγώ ότι βρήκα την ανάλυσή σου εξαιρετικά διαφωτιστική, ειδικά στο σημείο όπου στην ροή ιδανικών ρευστών παρεμβάλλονται εξωτερικά αίτια, όπως αντλίες. 

Να σημειώσω μόνο πως στην 3η εφαρμογή, η ισχύς της εξίσωσης Bernoulli είναι πλέον στα όριά της. Νομίζω ότι αν γενικά δεχτούμε θερμική αγωγιμότητα στο εσωτερικό μίας ποσότητα ενός ρευστού, τότε μεταβάλλεται η εσωτερική του ενέργεια, οπότε μεταβάλλεται τοπικά και η ταχύτητά του και η πυκνότητά του κατά μήκος της ροής του μέσα σε έναν αγωγό. Ταυτόχρονα μεταβάλλονται οι εσωτερικές δυνάμεις απόσβεσης στο ρευστό (σε πρώτη προσέγγιση είναι ανάλογες της ταχύτητας).

Φυσικά μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτές οι μεταβολές είναι αμελητέες στο πετρέλαιο (εξ' άλλου είναι ασυμπίεστο ρευστό), οπότε να θεωρήσουμε σταθερή την πυκνότητά του και να αγνοήσουμε την μεταβολή της ταχύτητας λόγω θερμικής αγωγιμότητας. Στην συνέχεια εφαρμόζουμε την εξίσωση Bernoulli, όπως ακριβώς έκανες, ενσωματώνοντας τις όποιες μεταβολές λόγω ιξώδους στην κατά προσέγγιση σταθερή θερμική αγωγιμότητα q. Τότε η ταχύτητες που μπαίνουν στην εξίσωση είναι αυτές στον άξονα συμμετρίας του αγωγού.