Κύλιση σε ημικυκλική τροχιά και επαφή

Πριν λίγες μέρες “έπεσα” πάνω σε μία άσκηση η οποία αφορούσε την κύλιση χωρίς ολίσθηση ενός δακτυλίου σε μία ημικυκλική τροχιά και τον προσδιορισμό της θέσης απώλειας επαφής.

Η προτεινόμενη λύση (στα ερωτήματα α και β) υπέθετε προσεγγιστικά ότι ο δακτύλιος εξακολουθεί να κυλίεται χωρίς να ολισθαίνει μέχρι να εγκαταλείψει την τροχιά του.

Στην ανάρτηση που ακολουθεί διερευνάται η ισχύς της προσέγγισης της μη ολίσθησης ενός στερεού με τουλάχιστον κυκλική συμμετρία (ώστε να μπορεί να κυλίεται) μέχρι την θέση όπου θα χάσει την επαφή του με την ημικυκλική τροχιά (ερώτημα γ). Στο άρθρο που ακολουθεί, τα ερωτήματα α και β θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν και από μαθητές στην κατηγορία Αναρτήσεις. Το ερώτημα γ, αν και ως προς τα μαθηματικά είναι θεωρητικά στο επίπεδο των γνώσεων της Γ Λυκείου, κρίνω ότι θα ήταν άσκοπο να απευθυνθεί σε μαθητές.

Κύλιση σε ημικυκλική τροχιά

(Visited 1.909 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
29 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
4 έτη πριν

Καλημέρα Στάθη.

Γερή ώθηση  για Σαββατιάτικο ξύπνημα η δουλειά σου. 

Νά'σαι καλά.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Λάθος Στάθη. Με συντελεστή 0,5 στις 48 μοίρες.

Με συντελεστή 2 στις 33 μοίρες.

Μετράω την γωνία από τον άξονα χ.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Στάθη μετράω την άλλη γωνία, την συμπληρωματική της. 

Οπότε μια χαρά είναι οι υπολογισμοί σου.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Στάθη θεωρώ επιβεβαιωμένους τους υπολογισμούς σου διότι η ακρίβεια 200 και η οπτική αναγνώριση της γωνίας εκ μέρους μου κάνουν την δική μου μέτρηση προσεγγιστική. Με παρανοϊκή ακρίβεια (2000) και μεγάλη εστίαση, θα επιβεβαιωθούν πλήρως οι υπολογισμοί σου.

Ας δούμε την προσομοίωση ως κάτι που θα πείσει για το "προβληματικόν" των ασκήσεων αυτών.

Καλό σημείο της προσομοίωσης είναι εκεί  που φαίνεται η μείωση της ενέργειας, ενώ είναι ακόμα σε επαφή. Μείωση σημαντική.

Κώστας Ψυλάκος
Αρχισυντάκτης
4 έτη πριν

Στάθη πολύ διεξοδικη η μελέτη σου! Επιβεβαίωσα τα αποτελέσματα σου για δακτύλιο,  σφαιρικό φλοιό και σφαίρα. Τα δούλεψα το καθένα ξεχωριστά για μ=0.5.

Όπως είπαμε λίγο προσοχή χρειάζεται εκεί που κανεις το Bolzano.

Να είσαι καλά Σταθη! 

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
4 έτη πριν

Στάθη !!

Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε

Η εξαιρετική εργασία σου με κούρασε αλλά το άξιζε…

… νομίζω πως εξαντλεί το θέμα

Υπενθυμίζω πως η κύλιση όχι στην κυρτή αλλά στην κοίλη καμπύλη έχει επίσης μελετηθεί κατά ημερομηνία δημοσίευσης  : εδώ1( Μάργαρης ), εδώ2(Ανδρεάδης)  εδώ 3 ( Γκενές ) και εδώ 4 (Κορφιάτης )

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης

Στάθη καλησπέρα

Πριν καν ξεκινήσω τη μελέτη από την εισαγωγή σου μου ήρθε στο μυαλό η ανάρτηση του Νίκου Ανδρεάδη και του Διονύση Μητρόπουλου. Ο Νίκος είχε ασχοληθεί με την ανακυκλωση σε κυκλικό οδηγο και μελετούσε τη συνθήκη για ανακύκλωση βάζοντας στο παιχνίδι και την τριβή ολίσθησης. Ο Διονύσης με αυτό που κάνεις και εσύ.

Είναι μια πολύ αξιολογη δουλεια, χαρά στο κουράγιο σου με τις πράξεις.

Τα πρώτα ερωτήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν και από μαθητές όπως αναφέρεις. Μου άρεσε η γωνιακή ταχύτητα λόγω ιδιοπεριστροφης και λόγω κυκλικης τροχιάς. Θέλει προσοχή κάτι τετοιο και έχουν γίνει πολλές συζητήσεις σχετικά με την γωνιακή ταχυτητα γενικά ως προς τι εκφραζει ως το διανυσμα που δειχνει την αλλαγή προσανατολισμού.