Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η εξέλιξη του λογισμικού, επιτρέπουν πειράματα που παλιότερα δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν. Συνήθως πειράματα με γρήγορη εξέλιξη.
Θέλουμε για παράδειγμα να μετρήσουμε το g. Η πρώτη μας σκέψη είναι να χρονομετρήσουμε την πτώση σώματος που πέφτει από γνωστό ύψος. Όμως μπορούμε να πατήσουμε εγκαίρως το κουμπί έναρξης και λήξης του χρονομέτρου;
(Visited 619 times, 1 visits today)
Γιάννη είσαι απίστευτος, ειδικά στο τελευταίο με το φεγγάρι, υποκλίνομαι!
Πέραν του αστείου δεν ήξερα για το πρόγραμμα αυτό μέχρι σήμερα. Φοβερά ενδιαφέρον.
Στάθη ευχαριστώ.
Μια μέρα διάβαζα ένα άρθρο που έκραζε συνωμοσιολόγους. Έγραφε ότι μέτρησαν την επιτάχυνση της βαρύτητας στο φεγγάρι, με το tracker ή ανάλογο πρόγραμμα, από τις τροχιές των σωματιδίων της σκόνης που σήκωσαν τα βήματα του Άρμστρογκ.
Μου άρεσε η σκέψη και την συζητούσα στην τάξη, επ' ευκαιρία της ελεύθερης πτώσης.
Χτες μόνο κάθισα να το μάθω. Έμαθα κάποια εύκολα, αλλά φαντάζομαι ότι θα μάθω και άλλα.
Είναι πολύ ευκολότερο από το interactive physics και από το geogebra , τα οποία κοντεύω να μάθω.
Νομίζω ότι στο παλιό υλικονέτ το είχε αναφέρει ο Πάνος Μουρούζης.
Ο προβληματισμός για το αν "είναι εργαστήριο", απασχολεί και μένα, και όχι μόνο τους εργαστηριακούς φίλους, που ίσως "βγάλουνε κέρατα" με τέτοια "ξεγιβεντίσματα".
Καλημέρα Γιάννη.
Για να μην κάθομαι τώρα και εγκαθιστώ το πρόγραμμα, δώσε μερικές ακόμη λεπτομέρειες…
Η λειτουργία του μοιάζει με το Multilong;
Καλημέρα Διονύση.
Είναι πολύ απλούστερο από το λογισμικό του Multilog.
Φαίνεται καλά στο βίντεο του ΕΚΦΕ Πιερίας. Οι οδηγίες του συναδέλφου είναι υπεραρκετές για ένα ξεκίνημα.
Η χρήση του tracker Γιάννη κατά την ταπεινή μου άποψη είναι πείραμα με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Η χρήση αυτή έχει τα υπέρ και τα κατά. Κάποιοι βλέπουν μόνο τα υπέρ και είναι φανατικοί οπαδοί αυτών των τεχνολογιών ( ονόματα δε λέω ) και κάποιοι κατά ( πάλι δε λέω ονόματα). Εγώ είμαι ακριβώς στη μέση. Κάθε φορά υποστηρίζω την ομάδα η οποία είναι η πιο αδύναμη. Η παρουσίαση που θα κάνω στην ειδική συνεδρία των ΕΚΦΕ στο συνέδριο φυσικών στη Θεσσαλονίκη έχει τον τίτλο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΛΕΣ ΚΑΙ ΦΘΗΝΕΣ ΙΔΙΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ.
Το tracker το χρησιμοποιώ τουλάχιστον μία επταετία. Πριν από αυτό είχα φτιάξει ένα δικό μου λογισμικό με παρόμοιες ιδιότητες. Ο κατασκευαστής του όμως με ξεπέρασε κατά πολύ. Με το πρόγραμμα έχουν ασχοληθεί πολλοί εκφετζίδες και ειδικά ο Νούσης ο Βασίλης από τη Θεσπρωτία.
Μία εφαρμογή του στην οριζόντια βολή από το site του ΕΚΦΕ Κέρκυρας
http://dide.ker.sch.gr/ekfe/epiloges/7_test_filla_ergas/orxiontia_bolh_tracker.pdf
Καλημέρα Πάνο.
Είναι πείραμα με χρήση νέων τεχνολογιών. Πόσο διαφέρει από ένα πείραμα που χρησιμοποιεί αισθητήρες;
Η δική μου γνώμη είναι φυσικά πως με όλα τα πειράματα πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι.
Και με το εκκρεμές που μετράμε την περίοδο και μέσω αυτής το g χρησιμοποιώντας μόνο ένα ρολόι, και με την φωτοπύλη που μετράμε ταχύτητα διαιρώντας την διάμετρο με τον χρόνο διέλευσης, και με το tracker.
Τούτο δε διότι με απασχολεί η καλλιέργεια ενός παιδιού. Να πάρει στροφές το μυαλό του, για να το πω απλούστερα.
Το μόνο που δεν με ενδιαφέρει είναι η ακρίβεια μέτρησης του g ή της ταχύτητας της σφαίρας. Άλλη αγωνία δεν είχα το πρωί που ξύπνησα από το ποια είναι η ταχύτητα μιας μπίλιας που τσουλάει.
Έτσι δεν βρίσκομαι στην αντίφαση που πέφτουν οι οπαδοί της ακρίβειας, της κλίσης τοτυ διαγράμματος και των σφαλμάτων.
Οι έχοντες τέτοια νοοτροπία, πρέπει να υιοθετήσουν πάραυτα τις νέες τεχνολογίες. Τούτο διότι άλλως αντιφάσκουν με τον εαυτό τους. Όταν καταστρέφουν εργαστηριακές ασκήσεις, κάνοντάς τις σήριαλ, δυσεφάρμοστες και αντιπαθείς, χάριν της ακρίβειας, δεν μπορεί να αρνούνται βιντεοπειράματα. Αυτά μπορεί άνετα να τα αρνηθεί, αυτός που λέει ότι τον ενδιαφέρει η διαδικασία, το όφελος και η χαρά των παιδιών.
Οι μαθητές μας θα βρούν δουλειές που κάποιες θα στηρίζονται στη χρήση νέων τεχνολογιών. Η εξοικείωσή τους μ' αυτές χρήσιμη είναι. Ας γίνει και ένα τέτοιο πείραμα. Ταυτόχρονα όμως ας αφήσουν δύο κυλίνδρους να τσουλήσουν σε ένα κελιμένο επίπεδο. Απλά όμως και με σεμνότητα. Χωρίς κλίσεις και άλλες μεταφορές (ή και υπερβάσεις) όσων έγιναν στο 1ο έτος.
Επίσης εξαρτάται από το τι θέλεις να κάνεις.
Θέλεις λ.χ. να δείξεις την διατήρηση ορμής σε έκρηξη. Αυτό με τα καροτσάκια.
Ο χειρότερος τρόπος είναι αυτός που εφαρμοζόταν στο PSSC όπου έπρεπε τα καροτσάκια να χτυπήσουν ταυτόχρονα και να μετρήσουμε αποστάσεις. Εκτελούσαν μηχανικά οδηγίες, όπως εγώ όταν μαγειρεύω κοκκινιστό. Ουδέν κατανοούσαν και μηδενικό το όφελος.
Εκεί οι φωτοπύλες υπερτερούν. Το tracker υπερτερεί. Ακόμα και το i.p. υπερτερεί.
Εκεί κάνουμε μια επίδειξη για να στηρίξουμε κάτι θεωρητικό που λέμε. Ένα πειραματάκι που πρέπει να είναι λιτό, κατανοητό και σύντομο.
Έτσι θα συμφωνήσω μαζί σου στο ότι οι οπαδοί έχουν άδικο. Πάντα θα έχουν άδικο διότι είναι οπαδοί. Οι οπαδοί είναι καταδικασμένοι να έχουν άδικο.
Γιάννη συμφωνώ μαζί σου σχεδόν σε όλα όσα γράφεις. Θα τονίσω ότι αξία στη διδασκαλία των φυσικών επιστημών βρίσκεται περισσότερο στη μεθοδολογία και λιγότερο στο καθαυτού γνωστικό αντικείμενο. Έτσι θεωρώ πολύ σημαντικό να μπορεί να εκτιμήσει ο μαθητής την αβεβαιότητα μιας μέτρησης. Δεν με ενδιαφέρει η ακρίβεια της μέτρησης αλλά ο προσδιορισμός της αβεβαιότητας. Πολλοί εργαστηριακοί οδηγοί αναφέρονται στη μέτρηση του g σε μία πτώση ενός σώματος και βρίσκουν το σφάλμα συγκρίνοντας την πειραματική τιμή με την τιμή του g στο συγκεκριμένο τόπο. Δεν λαμβάνουν υπόψη το ενδεχόμενο η κίνηση να είναι ομαλά επιταχυνόμενη αλλά με επιτάχυνση μικρότερη από το g. Αν χρησιμοποιήσουμε φωτοπύλες, αποδεικνύεται πειραματικά ότι η κίνηση είναι ομαλά επιταχυνόμενη με επιτάχυνση όμως μικρότερη από το g. Ο προσδιορισμός της αβεβαιότητα κρύβει όλη τη φιλοσοφία των φ.ε αφού όλες οι φ.ε βασίζονται σε υποτιθέμενα μαθηματικά μοντέλα τα οποία εξαρτώνται κάθε φορά και βελτιώνονται ή αλλάζουν ριζικά ανάλογα με την ακρίβεια των πειραματικών μας δεδομένων. Έτσι πχ κανένα γκάλοπ προεκλογικό δεν είναι επιστημονικό, αφού η κάθε πρόβλεψη δεν συνοδεύεται με την αντίστοιχη αβεβαιότητα, ώστε μετά τις εκλογές να δούμε αν η πρόβλεψη ήταν επιτυχής ή όχι.
Πάνο μου δίνουνε μια ομάδα μικρών, παχουλών και αγύμναστων παιδιών να τους μάθω κάτι από μπάσκετ.
Αρχίζω τα ωραία:
-Παιδιά παίρνετε εσωτερική από αριστερά. Κρατάτε τη μπάλα έξω από τη γραμμή. Λίγο πριν βρεθείτε στο καλάθι, πατάτε δεξιά, αλλάζετε χέρι και κάνετε ραβέρσα με το δεξί.
Καταλαβαίνεις τι εννοώ φυσικά.
Συμφωνώ απόλυτα…Θα προσθέσω το εξής. Αν το μπασκετ που πας να τους μάθεις τους φανεί αρχικά δύσκολο, δεν αλλάζεις τους κανόνες για να το κάνεις πιο εύκολο. Δηλαδή να παίρνουν τη μπάλα και να φεύγουν τρέχοντας…
Δεν αλλάζω τους κανόνες, αλλά δεν βάζω παιδάκια να κάνουν ότι έκαναν ο Τσάμπερλαιν και ο Σαμπόνις.
Διότι μετά θα σιχαθούν το μπάσκετ και δεν θα κάνουν τίποτα.
Στα δικά μας δηλαδή, δεν μεταφέρουμε όσα γνωρίσαμε στο 1ο έτος, στο Λύκειο.
Έπειτα υπάρχει και το ζήτημα του χρόνου. Δεν είναι 5ωρη η Φυσική. Δυστυχώς ελάχιστα διδάσκουμε.
Στον χρόνο που θα φάμε για να μιλήσουμε για σφάλματα θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι που τώρα γίνεται μόνο σε Ομάδες Προσανατολισμού. Κεντρομόλο ή (γιατί όχι) και θερμότητα ή οπτική.