Δεν ξέρω αν έχουν συζητηθεί παλαιότερα, έχω δυο θέματα που σχετίζονται με τα ρευστά.
1) Έστω ένα δοχείο έχει νερό μέχρι τη μέση του ύψους του. Αν το δοχείο κινείται οριζόντια με επιτάχυνση a, να προσδιοριστεί η ελεύθερη επιφάνεια του νερού.
2) Έχουμε τρία δοχεία κλειστά τα οποία περιέχουν νερό το οποίο καλύπτει όλο τον όγκο του κάθενος δοχείου. Θεωρήστε ότι υπάρχει ένα κομμάτι φελλό στο μέσο κάθε δοχείου.Να προσδιοριστεί η κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί ο φελλός σε κάθε δοχείο αν: Το πρώτο είναι ακίνητο, το δεύτερο κάνει ελεύθερη πτώση και το τρίτο κινείται με επιτάχυνση a κατακόρυφα προς τα κάτω και ισχύει a>g, όπου g η επιτάχυνση της βαρύτητας.
Η απάντηση στο 1ο ερώτημα: Απάντηση.
Η απάντηση στο 2ο ερώτημα είναι Απαντηση-στο 2 Ερωτημα
Διονύση Καλημέρα και Χρόνια Πολλά. Ευχαριστώ πολύ για τα σχήματα!!
Καλημέρα Νίκο και καλές απόκριες.
Ωραία ερωτήματα, τα οποία ελπίζω να τα δουν και να τα σχολιάσουν οι φίλοι μας.
Να τολμήσω να δώσω μια πρώτη απάντηση στο 2ο.
Στο πρώτο δοχείο ο φελλός θα ανέβει, στα δύο άλλα δοχεία όχι.
Μάλλον πρέπει να διορθώσω… Στο 3ο δοχείο ο φελλός θα κινηθεί προς τα κάτω
Πολύ σωστά, σε σχέση με το δοχείο εννοούμε και οι δύο. Ένα θέμα από τα παλιά. Στο πρώτο ερώτημα η ελεύθερη επιφάνεια είναι επίπεδο που σχηματίζει με τον ορίζοντα γωνία φ με εφφ=a/g. Προέκταση αυτού είναι το πρόβλημα όπου ένα κυλινδρικό δοχείο περιέχει νερό και περιστρέφεται με σταθερή γωνιακή ταχύτητα ω γύρω από τον άξονα του κυλίνδρου. Τότε η τομή της ελεύθερης επιφάνειας με κατακόρυφο επίπεδο που περιέχει τον άξονα του κυλίνδρου είναι παραβολή . Αποδεικνύεται ότι dy/dr=ω^2/g.r, όπου r η απόσταση από τον άξονα ενός σημείου και y το ύψος της ελεύθερης επιφάνειας από το σημείο. Θα ανεβάσω τις απαντήσεις, … μάλλον θα τις φωτογραφήσω.
Εξετάζοντας αυτά τα θέματα μπορούμε να καταλήξουμε στην αρχή του Pascal. Στην περίπτωση που ενώ ασκούμε δύναμη στο υγρό μέσω ενός εμβόλου αυτό δεν επιταχύνεται, μπορούμε να αποδείξουμε ότι η πίεση που ασκείται με το έμβολο μεταδίδεται σε όλο το υγρό.
Καλησπέρα. Αφήνω τη σκέψη μου πάνω στο σχήμα της ελεύθερης επιφάνειας αν είχαμε ανοιχτό δοχείο.
καλησπέρα σε όλους
για το 1 έχω αναρτήσει παλιότερα εδώ, μάλλον ως πείραμα υπολογισμού επιτάχυνσης, αλλά δεν μπορώ να το βρω, η επιφάνεια θα σχηματίζει γωνία με εφφ=α/g
για το 2 "βλέπω", περισσότερο διαισθητικά (και σε σχέση με το υγρό): στο πρώτο θα ανεβαίνει, στο δεύτερο θα μένει στη θέση του και στο τρίτο θα κατεβαίνει (μια κάποια εξήγηση: η επιτάχυνση του φελού προκύπτει αφελ=(ρυγρ-ρφελ)gφαιν/ρφελ, στο πρώτο gφαιν=g, στο δεύτερο gφαιν=0 και στο τρίτο gφαιν=a-g, με φορά προς τα πάνω)
Αυτός ο τρόπος με τον παρατηρητή που συμμετέχει στην κίνηση που προτείνει ο Νίκος και ο Βαγγέλης είναι πράγματι πιο κομψός, νομίζω όμως ότι απαιτεί εμπειρία και διαίσθηση. Κατά τη γνώμη μου ο τρόπος χωρίς τον μη αδρανειακό παρατηρητή είναι πιο απτός.