Ένα γιο–γιο είναι κατασκευασμένο από ένα λεπτό σωλήνα μάζας mΣ και ακτίνας R=π/4cm και δύο ομογενείς δίσκους με μάζα mΔ και ακτίνα R0=√2R ο καθένας. Τα κέντρα των τριών σωμάτων είναι ομοαξονικά. Ο λεπτός σωλήνας φέρει λεπτό αβαρές δακτυλίδι (σημείο Δ) στο οποίο μπορεί να δεθεί σχοινί, όπως φαίνεται στο σχήμα 1. Το γιο–γιο συνολικά έχει μάζα Μ=100g.
Α. Ποια είναι η ροπή αδράνειας του γιο–γιο ως προς τον άξονα που περνά από τα κέντρα των δίσκων; Να μην θεωρηθεί γνωστή η ροπή αδράνειας του λεπτού σωλήνα.
Β. Κατόπιν δένουμε στο δακτυλίδι του σωλήνα ένα πολύ λεπτό ιδανικό μη εκτατό νήμα και τυλίγουμε στον σωλήνα νήμα μήκους ℓ=π2/10m. Μια χρονική στιγμή που θεωρούμε t=0, το γιο–γιο αφήνεται να κατέβει προς το έδαφος από την ηρεμία και το νήμα ξεκινά να ξετυλίγεται από το σημείο Δ, όπως φαίνεται στο σχήμα 2. Το χέρι που κρατάμε το σχοινί στο σημείο Α είναι διαρκώς ακίνητο και το σχοινί μένει συνεχώς κατακόρυφο και τεντωμένο.
Να βρείτε ποια χρονική στιγμή θα ξετυλιχθεί το σχοινί από τον κύλινδρο και να προσδιοριστεί η θέση του σημείου Δ.
Γ. Όταν το σχοινί ξετυλιχθεί ολόκληρο, το γιο–γιο κινείται με τέτοιο τρόπο ώστε η κίνησή του να μπορεί να θεωρηθεί στροφική γύρω από ακλόνητο άξονα που περνά από το σημείο Δ στο οποίο είναι δεμένο το σχοινί. Θεωρείστε ότι το σχοινί μένει συνεχώς κατακόρυφο και τεντωμένο.
i) Να βρείτε την ταχύτητα του κέντρου μάζας του γιο–γιο μόλις βρεθεί στην κατώτερη θέση του.
ii) Βρείτε τη γωνιακή ταχύτητα του γιο–γιο αμέσως μετά τη στιγμή που βρίσκεται στην κατώτερη θέση το κέντρο μάζας του.
iii) Βρείτε την τάση του νήματος στην κατώτερη θέση που θα βρεθεί το κέντρο μάζας του γιο–γιο.
Δ. Από τη στιγμή και μετά που το κέντρο μάζας του γιο–γιο θα βρεθεί στην κατώτερη θέση να
i) Βρείτε την στροφορμή του γιο–γιο ως προς άξονα που διέρχεται από το κέντρο μάζας του και ως προς άξονα που διέρχεται από το σημείο Δ όταν το κέντρο μάζας και το σημείο Δ βρίσκονται στην ίδια οριζόντια ευθεία για πρώτη φορά.
ii) Βρείτε την στροφορμή του γιο–γιο περί άξονα που διέρχεται από το σημείο επαφής του τροχού με το νήμα π/10 δευτερόλεπτα, μετά από τη στιγμή που το κέντρο μάζας του θα βρίσκεται στην ίδια οριζόντια ευθεία με το σημείο Δ για πρώτη φορά.
Δίνεται η επιτάχυνση της βαρύτητας g=10m/s2 και η ροπή αδράνειας του κάθε δίσκου περί άξονα που διέρχεται από το κέντρο του είναι ΙΔ=½·ΜΔ·RΔ2. Να θεωρήσετε μηδενικές τις απώλειες ενέργειας σε όλη τη διάρκεια του φαινομένου.
Συνέχεια στο blogspot ή σε word ή σε pdf
Ακολουθεί βίντεο με το γιο-γιο
Η άσκηση αφιερώνεται στους (κατά αλφαβητικά) Τάσο Αθανασιάδη, Δημήτρη Γκενέ, Πρόδρομο Κορκίζογλου και Κώστα Ψυλάκο.
Η άσκηση ήταν έτοιμη απο καιρό. Στην συνάντηση του ylikonet την συζήτησα με τον Δημήτρη Γκενέ και την αναλύσαμε σχετικά με κάποιους περιορισμούς. Κατόπιν κάποια ερωτήματα προέκυψαν με τον Πρόδρομο. Ειναι η φωτογραφία που έχει τραβήξει ο Θοδωρής στο χάρτινο τραπεζομάντηλο. Μόλις ολοκληρώθηκε την έστειλα στον Κώστα, τον Μήτσο και τον Τάσο να την δουν ολοκληρωμένη. Με τον Κώστα συζητήσαμε την τροχιά που παρουσιάζεται στα σχόλια και κάποια θέματα διατύπωσης και ο Δημήτρης επενέβη στο κέιμενο. Ο τάσος εξ αρχής μου είπε να τονίσω την μη απώλεια ενεργειών.
Τους ευχαριστώ θερμά όλους.
Χρήστο είναι πολύ ψηλού επιπέδου θέμα!
Δεν κρύβω ότι αρχικά δεν πίστεψα πως η ενέργεια διατηρείται. Όταν τανύζεται νήμα….
Καταφεύγοντας σε προσομοιώσεις (της επίμαχης στιγμής) πείστηκα πως διατηρείται.
Ευχαριστώ Χρήστο για την αφιέρωση. Πολύ καλή η ιδέα σου, κινείται ρεαλιστικά, αγγίζοντας το πραγματικό γιο-γιο!!
Μπράβο!
Χρήστο σε ευχαριστώ με τη σειρά μου. Πράγματι ένα θέμα πολύ υψηλών απαιτήσεων με πολύ δουλειά κρυμμένη από πίσω. Μπράβο και από εμένα. Ελπίζω η συνέχεια που ετοιμάζω και έχεις δει να αρέσει γιατί περίμενα τον πρωτεργάτη της ιδέας. θα τα πούμε νομίζω για τη συνέχεια…
Χρήστο ο Picasso ζωγράφιζε στα τραπεζομάντηλα του Els Quatre Gats. Εσείς ζωγραφίσατε στην ταβέρνα του Μανώλη κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Η μελέτη σου είναι αξιόλογη και το μπράβο πολύ λίγο….
Μπράβο Χρήστο! Πολύ καλή διαπραγμάτευση.
Γιάννη δεν υπάρχει τάνυσμα του νήματος αντίστοιχα με αυτό που θα είχαμε αν είχαμε ένα υλικό σημείο που έπεφτε. Εκεί η ταχύτητα θα πρέπει να μηδενιστεί σε χρόνο dt, ενώ ο Χρήστος έδωσε το μηχανισμό στο γιο-γιο, όπου η ταχύτητα του κέντρου μάζας δεν πρόκειται να μηδενιστεί αλλά μετατρέπεται σε "γραμμική ταχύτητα" γύρω από το σημείο Δ, αλλάζοντας κατεύθυνση.
Το είδα Διονύση. Μετρητής ενέργειας έδειξε πλήρη σταθερότητα.
Χρήστο επιτέλους έφτασε η ώρα της δημοσίευσης και είχες δίκιο για την απαίτησή σου να δημοσιευτεί στον χρόνο που θα είναι επίκαιρη …
Τώρα μου φαίνεται ακόμα πιο όμορφη .
Πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστώ για την αφιέρωση
και για την εμπιστοσύνη …γιατί εξ΄αρχής όλη η δουλειά ήταν έτοιμη και απλά πέρασε μια διδικασία ρετούσς των διατυπώσεων …
Γιάννη, Πρόδρομε, Τάσο, Αποστολη, Διονύση και Δημήτρη καλησπέρα.
Ευχαριστώ για το σχολιο και χαίρομαι που σας αρεσε.
Αποστόλη σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες.
Τάσο περιμένω και την συνεχεια.
Η αλήθεια είναι ότι το φαινόμενο στην πραγματικότητα είναι σύνθετο. Σε κάποια σχόλια παρουσιάζεται κάπως το φαινόμενο στην πραγματικότητα αλλά και πάλι δεν είναι απόλυτα ικανοποιητικό. Ο Διονύσης έθεσε στο Γιάννη πως απαλειψαμε τις απώλειες με το να γίνει η κυκλική κίνηση και το σχοινί να μένει συνεχώς κατακόρυφο. Στο βίντεο φαίνεται και τανυσμα, (βλ. κατακόρυφη κίνηση δακτυλου) αλλά και το σχοινί δεν μένει συνεχώς κατακόρυφο.
Καλησπέρα Χρήστο!
Εξαιρετικό θέμα και πάρα πολύ καλή και ρεαλιστική η ανάλυση σου.
Γενικά το ξετίναξες το θέμα.
Κατά την γνώμη μου δεν έπρεπε να ασχοληθείς καθόλου με την ροπή αδράνειας και να δώσεις έτοιμο τον τελικό τύπο, αφού αλλού είναι το ζουμί!!!
Γενικά μπράβο για όλη αυτή την ανάλυση, αλλά και για τα σχόλια, που προσεγγίζουν την πραγματικότητα.