Παίζοντας με ένα γιο–γιο

Ένα γιο–γιο είναι κατασκευασμένο από ένα λεπτό σωλήνα μάζας mΣ και ακτίνας R=π/4cm και δύο ομογενείς δίσκους με μάζα mΔ και ακτίνα R0=√2R ο καθένας. Τα κέντρα των τριών σωμάτων είναι ομοαξονικά. Ο λεπτός σωλήνας φέρει λεπτό αβαρές δακτυλίδι (σημείο Δ) στο οποίο μπορεί να δεθεί σχοινί, όπως φαίνεται στο σχήμα 1. Το γιο–γιο συνολικά έχει μάζα Μ=100g.

Α. Ποια είναι η ροπή αδράνειας του γιο–γιο ως προς τον άξονα που περνά από τα κέντρα των δίσκων; Να μην θεωρηθεί γνωστή η ροπή αδράνειας του λεπτού σωλήνα.

Β. Κατόπιν δένουμε στο δακτυλίδι του σωλήνα ένα πολύ λεπτό ιδανικό μη εκτατό νήμα και τυλίγουμε στον σωλήνα νήμα μήκους ℓ=π2/10m. Μια χρονική στιγμή που θεωρούμε t=0, το γιο–γιο αφήνεται να κατέβει προς το έδαφος από την ηρεμία και το νήμα ξεκινά να ξετυλίγεται από το σημείο Δ, όπως φαίνεται στο σχήμα 2. Το χέρι που κρατάμε το σχοινί στο σημείο Α είναι διαρκώς ακίνητο και το σχοινί μένει συνεχώς κατακόρυφο και τεντωμένο.

 

Να βρείτε ποια χρονική στιγμή θα ξετυλιχθεί το σχοινί από τον κύλινδρο και να προσδιοριστεί η θέση του σημείου Δ.

Γ. Όταν το σχοινί ξετυλιχθεί ολόκληρο, το γιο–γιο κινείται με τέτοιο τρόπο ώστε η κίνησή του να μπορεί να θεωρηθεί στροφική γύρω από ακλόνητο άξονα που περνά από το σημείο Δ στο οποίο είναι δεμένο το σχοινί. Θεωρείστε ότι το σχοινί μένει συνεχώς κατακόρυφο και τεντωμένο.

i) Να βρείτε την ταχύτητα του κέντρου μάζας του γιο–γιο μόλις βρεθεί στην κατώτερη θέση του.

ii) Βρείτε τη γωνιακή ταχύτητα του γιο–γιο αμέσως μετά τη στιγμή που βρίσκεται στην κατώτερη θέση το κέντρο μάζας του.

iii) Βρείτε την τάση του νήματος στην κατώτερη θέση που θα βρεθεί το κέντρο μάζας του γιο–γιο.

Δ. Από τη στιγμή και μετά που το κέντρο μάζας του γιο–γιο θα βρεθεί στην κατώτερη θέση να

i) Βρείτε την στροφορμή του γιο–γιο ως προς άξονα που διέρχεται από το κέντρο μάζας του και ως προς άξονα που διέρχεται από το σημείο Δ όταν το κέντρο μάζας και το σημείο Δ βρίσκονται στην ίδια οριζόντια ευθεία για πρώτη φορά.

ii) Βρείτε την στροφορμή του γιο–γιο περί άξονα που διέρχεται από το σημείο επαφής του τροχού με το νήμα π/10 δευτερόλεπτα, μετά από τη στιγμή που το κέντρο μάζας του θα βρίσκεται στην ίδια οριζόντια ευθεία με το σημείο Δ για πρώτη φορά.

Δίνεται η επιτάχυνση της βαρύτητας g=10m/s2 και η ροπή αδράνειας του κάθε δίσκου περί άξονα που διέρχεται από το κέντρο του είναι ΙΔ=½·ΜΔ·RΔ2. Να θεωρήσετε μηδενικές τις απώλειες ενέργειας σε όλη τη διάρκεια του φαινομένου.

Συνέχεια στο blogspot ή σε word ή σε pdf

Ακολουθεί βίντεο με το γιο-γιο

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
21 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Χρήστο είναι πολύ ψηλού επιπέδου θέμα!

Δεν κρύβω ότι αρχικά δεν πίστεψα πως η ενέργεια διατηρείται. Όταν τανύζεται νήμα….

Καταφεύγοντας σε προσομοιώσεις (της επίμαχης στιγμής) πείστηκα πως διατηρείται.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Ευχαριστώ Χρήστο για την αφιέρωση. Πολύ καλή η ιδέα σου, κινείται ρεαλιστικά, αγγίζοντας το πραγματικό γιο-γιο!!

Μπράβο!

 

Τάσος Αθανασιάδης
Αρχισυντάκτης
25/03/2018 9:20 ΜΜ

Χρήστο σε ευχαριστώ με τη σειρά μου. Πράγματι ένα θέμα πολύ υψηλών απαιτήσεων με πολύ δουλειά κρυμμένη από πίσω. Μπράβο και από εμένα. Ελπίζω η συνέχεια που ετοιμάζω και έχεις δει να αρέσει γιατί περίμενα τον πρωτεργάτη της ιδέας. θα τα πούμε νομίζω για τη συνέχεια…

Αποστόλης Παπάζογλου
Διαχειριστής

Χρήστο ο Picasso ζωγράφιζε στα τραπεζομάντηλα του Els Quatre Gats. Εσείς ζωγραφίσατε στην ταβέρνα του Μανώλη κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Η μελέτη σου είναι αξιόλογη και το μπράβο πολύ λίγο….

Διονύσης Μάργαρης
25/03/2018 9:24 ΜΜ

Μπράβο Χρήστο! Πολύ καλή διαπραγμάτευση.

Γιάννη δεν υπάρχει τάνυσμα του νήματος αντίστοιχα με αυτό που θα είχαμε αν είχαμε ένα υλικό σημείο που έπεφτε. Εκεί η ταχύτητα θα πρέπει να μηδενιστεί σε χρόνο dt, ενώ ο Χρήστος έδωσε το μηχανισμό στο γιο-γιο, όπου η ταχύτητα του κέντρου μάζας δεν πρόκειται να μηδενιστεί αλλά μετατρέπεται σε "γραμμική ταχύτητα" γύρω από το σημείο Δ, αλλάζοντας κατεύθυνση.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Το είδα Διονύση. Μετρητής ενέργειας έδειξε πλήρη σταθερότητα.

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
25/03/2018 9:56 ΜΜ

Χρήστο επιτέλους έφτασε η ώρα της δημοσίευσης και είχες δίκιο για την απαίτησή σου να δημοσιευτεί στον χρόνο που θα είναι επίκαιρη …

Τώρα μου φαίνεται ακόμα πιο όμορφη . 

Πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστώ για την αφιέρωση

και για την εμπιστοσύνη …γιατί εξ΄αρχής όλη η δουλειά ήταν έτοιμη και απλά πέρασε μια διδικασία ρετούσς των διατυπώσεων …

 

 

Βασίλης Δουκατζής
Διαχειριστής
25/03/2018 10:44 ΜΜ

Καλησπέρα Χρήστο!

Εξαιρετικό θέμα και πάρα πολύ καλή και ρεαλιστική η ανάλυση σου.

Γενικά το ξετίναξες το θέμα.

Κατά την γνώμη μου δεν έπρεπε να ασχοληθείς καθόλου με την ροπή αδράνειας και να δώσεις έτοιμο τον τελικό τύπο, αφού αλλού είναι το ζουμί!!!

Γενικά μπράβο για όλη αυτή την ανάλυση, αλλά και για τα σχόλια, που προσεγγίζουν την πραγματικότητα.