Μετωπική ελαστική κρούση δύο σφαιρών.

Θα μπορούσαμε να εξάγουμε τις σχέσεις ελαστικής κρούσης διαφορετικά;

Ναι, άσχετα με το αν η παρούσα πορεία θα είναι έξυπνη ή χαζή. Ευκολότερη ή δυσκολότερη.

Άσχετα με το ότι δεν είναι παρά ένα παιγνίδι.

Μας χρειάζεται μόνο κάτι γνωστό. Το ότι όταν μια μπάλα πέφτει σε ελαστικό τοίχωμα, ανακλάται με ταχύτητα ίδιου μέτρου. Αυτό είναι σχεδόν αυτονόητο, διότι άλλως δεν θα διετηρείτο η ενέργεια.

Συνέχεια

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
9 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ιωάννηs Τσιφτελήs
11/04/2018 7:53 ΜΜ

Γιάννη καλησπέρα και χρόνια πολλά.

Μου αρέσει ο διαφορετικόs τρόποs που παρουσίασεs το θέμα.Πράγματι για το παρατηρητή που βρίσκεται στο κέντρο μάζαs η συνολική ορμή του συστήματοs είναι μηδέν και ερμηνεύει το φαινόμενο σαν σε ελαστική κρούση σε ακλόνητο τοίχωμα.

Διονύσης Μάργαρης
11/04/2018 8:24 ΜΜ

Γεια σου Γιάννη.

Κεφάτος γύρισεςwink

Όμορφη λύση!!! Το τελευταίο που λες νομίζω μας είχε απασχολήσει παλιότερα για την σύγκρουση δύο αυτοκινήτων τα οποία κινούνται αντίθετα και κατά πόσο η κατάσταση διαφέρει από την περίπτωση που το αυτοκίνητο πέφτει στον τοίχο.

Εμμανουήλ Λαμπράκης

Ευφυέστατο Γιάννη

Τάσος Αθανασιάδης
Αρχισυντάκτης
11/04/2018 9:32 ΜΜ

Kαλησπέρα,

το ότι η ολική ορμή στο σύστημα του κέντρου μάζας είναι μηδέν προκύπτει εύκολα από τον ορισμό της θέσης του κέντρου μάζας με μία παραγώγιση. Αλλά από εκεί… ως εδώ μεσολαβεί η πολύ όμορφη και έξυπνη λύση σου Γιάννη.

Τάσος Αθανασιάδης
Αρχισυντάκτης
11/04/2018 11:28 ΜΜ

Αυτό που ήθελα να πω Γιάννη είναι ότι ο παρατηρητής που εβαλες στο κ.μ βλεπει Pολ=0. Με βάση αυτό μπορεί κάποιος να δείξει και όχι μόνο να προβλέψει ότι θα έχουμε αντιστροφή ταχυτήτων, ελπίζοντας να μην έχω κάνει κάποιο λάθος.

εδω