Οι Γιώργηδες της Φυσικής

Να είστε καλά όλοι εσείς που μας μνημονεύσατε ρητά ή άρρητα ελέω εορτολογίου, εμάς τους Γιώργηδες του υλικονέτ.

Και είμαστε πολλοί, όπως μας μέτρησε ο Κασσέτας, αφού ο συνονόματος Άγιος είναι ισχυρά ενταγμένος στην προεπαναστατική ελληνική παράδοση, ως Μεγαλέξανδρος που μάχεται το καταραμένο φίδι.

Οι επιλογές ονομάτων σε άλλες πολιτιστικές παραδόσεις παρακάμπτουν το όνομα Γεώργιος. Το δημοφιλέστερο όνομα στην Κύπρο και την Ρουμανία είναι το Ανδρέας/ Αντρέι. Το πιο συχνό όνομα  σε Αγγλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία είναι το Όλιβερ. Τον Όλιβερ στην Αγγλία τον ακολουθεί ο Τζώρτζ, που όμως δεν εντάσσεται στα δέκα πρώτα ονόματα στην Ωκεανία. Σε Ρωσία και Φύρομ συνηθέστερο είναι το Αλεξάντερ, στη Γερμανία κυριαρχεί ο Μπεν, στις ΗΠΑ ο Νώε, στο Παρίσι ο Γκάμπριελ, στη Σερβία ο Νικόλα(ς) και στην Τουρκία ο Μεχμέτ. Μόνο η Βουλγαρία ακολουθεί παρόμοια ονοματολογική παράδοση στους άρρενες με την Ελλάδα, όπου και εκεί κυριαρχεί ο Γκιόρκι. Οι σχετικές πληροφορίες από την Βικιπαίδεια.

Με αυτή την μικρή συχνότητα στην ονοματοδοσία των χωρών που παράγουν επιστήμη, είναι εύλογο να μην υπάρχουν πολλοί γνωστοί … συνάδελφοι Γιώργηδες. Αλίευσα μόνον τρείς. Τους Georges Lemaître (1894 – 1966), George Gamow (1904 – 1968) και George F. Smoot (1945). Και οι τρεις Γιώργηδες της σύγχρονης επιστήμης ασχολήθηκαν με την κοσμολογική «Μεγάλη Έκρηξη».

Ο Λεμαίτρ εφάρμοσε πρωτοποριακά τη Γενική Σχετικότητα στην Κοσμολογία και εισηγήθηκε την ύπαρξη αρχής στο Σύμπαν (1931), αντιμετωπίζοντας τις αντιρρήσεις του Αϊνστάιν. Ο Γκάμοφ, (1948) προέβλεψε σωστά πως ο απόηχος της Μεγάλης Έκρηξης θα είχε “ψυχθεί” μετά από δισεκατομμύρια έτη, γεμίζοντας το Σύμπαν με μία ακτινοβολία μικροκυμάτων αντίστοιχη με θερμοκρασία 5 βαθμών Κέλβιν. Ο Σμουτ (Νόμπελ 2006) ανέδειξε πειραματικά ότι αυτή η ακτινοβολία υποβάθρου δεν είναι ομοιογενής, εξειδικεύοντας την πρώτη πειραματική διαπίστωση της από τους Γουίλσον και Πεντζίας (1960) στις απαρχές του «Μπιγκ-Μπανγκ».

Ίσως πρέπει να αναφέρω και τον νομπελίστα Τζώρτζ Σμιθ (2009) για τη συμβολή του στα κυκλώματα ημιαγωγών που υλοποιούν τη σύγχρονη ψηφιακή φωτογραφία, αλλά και τον Τζωρτζ Γκριν (1793-1841), παρότι ο τελευταίος μας ταλαιπώρησε στον Ηλεκτρομαγνητισμό αφού είναι αυτός που εισήγαγε τις έννοιες των δυναμικών συναρτήσεων και τις ομώνυμες εξισώσεις (Green’s functions).

Κατά τα άλλα, αποτελούν υπερβολές και ψεύδη οι διαδόσεις πώς δεν υπάρχουν πολλοί Γιώργηδες στη Φυσική, επειδή όπως δηλώνει και τ’ όνομα, τα καταφέρνουν κυρίως στην καλλιέργεια των αγρών, αφήνοντας τα χωράφια της επιστήμης σε καλλιεργητές … με άλλα μικρά ονόματα.

(Visited 353 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
2 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Νεκτάριος Πρωτοπαπάς
Αρχισυντάκτης

Γιώργο καλησπέρα.

Ελπίζω η γιορτή σου να κρατάει 40 ημέρες για να μην βγω εκπρόθεσμος στις ευχες μου.

σου εύχομαι χρονια πολλα με υγεια και όμορφες προσωπικές στιγμές.