Μέση ταχύτητα αντίδρασης

Έλαβα το ερώτημα από υποψήφιο και νομίζω ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο το να σχολιαστεί:

Δίνεται η χημική εξίσωση μεταξύ αερίων:

 2Α(g)(g) → Γ(g)

Και οι καμπύλες αντίδρασης των αντιδρώντων, όπως στο διπλανό σχήμα.

i) Ποια η μέση ταχύτητα κατανάλωσης της ουσίας Α από 0-20s;

ii) Η μέση αντίστοιχη μέση ταχύτητα από 0-5s μπορεί να έχει τιμή:

 α) υμ=0,01mol/Ls,   β) υμ=0,02 mol/Ls,   γ) υμ=0,1 mol/Ls.

iii) Ο στιγμιαίος ρυθμός μείωσης της συγκέντρωσης του Α τη στιγμή t1=5s έχει τιμή:

 α) υ5=0,06 mol/Ls,   β) υ5=0,1mol/Ls,   γ) υ5=0,15 mol/Ls.

ΥΓ

Ελπίζω οι φίλοι Χημικοί να τοποθετηθούν…

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πέτρος Βατούγιος
12/05/2018 7:03 ΜΜ

Η πάνω καμπύλη αναφέρεται στην ουσία Α (σε περίσσεια) και η κάτω στη Β.

i) υμ(Α)[0,20] = (0,6-0,2)/20 = 0,4/20 = 0,02 mol/Ls

ii) Από τη γραφική παράσταση προκύπτει ότι η κλίση της τέμνουσας στην πάνω καμπύλη με τετμημένες 0 και 5 είναι μεγαλύτερη από τη κλίση της τέμνουσας στην πάνω καμπύλη με τετμημένες 0 και 20. Επομένως υμ(Α)[0,5]> υμ(Α)[0,20]. Άρα υμ(Α)[0,5]> 0,02 mol/Ls. Επομένως σωστό είναι το (γ) υμ(Α)[0,5]= 0,1 mol/Ls

iii) Ο στιγμιαίος ρυθμός μείωσης της συγκέντρωσης του Α τη στιγμή t1=5s (τελική στιγμή) είναι προφανώς- λόγω μείωσης απολύτως της κλίσης-  μικρότερος του μέσου ρυθμού μείωσης της συγκέντρωσης του Α από 0 έως 5s. Συνεπώς υ5 < υμ(Α)[0,5]. Άρα σωστό είναι το (α) υ5=0,06 mol/Ls

Λίζος Κωνσταντίνος

Η μέση ταχύτητα (υμ) μιας αντίδρασης (καθώς και οι ρυθμοί μεταβολής των συγκεντρώσεων των αντιδρώντων ή των προϊόντων) σε κάποιο χρονικό διάστημα, είναι ίση με την μέση τιμή όλων των στιγμιαίων ταχυτήτων της αντίδρασης στην διάρκεια του παραπάνω χρονικού διαστήματος*(μέση τιμή ταχύτητας ). Με δεδομένο ότι η μέση τιμή ταχύτητας( υ΄), άρα και η μέση ταχύτητα , είναι μεγαλύτερη από την μικρότερη στιγμιαία και μικρότερη από την μεγαλύτερη στιγμιαία ταχύτητα συμπεραίνουμε ότι η μέση ταχύτητα της αντίδρασης θα είναι μεγαλύτερη από τη στιγμιαία ταχύτητα την τελική χρονική στιγμή και μικρότερη από την στιγμιαία ταχύτητα την αρχική χρονική στιγμή, αφού η στιγμιαία ταχύτητα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου λόγω μείωσης της συγκέντρωσης των αντιδρώντων σωμάτων.

*ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ:

Έστω ότι σε κάποιο  χρονικό διάστημα από t0 έως tN  οι στιγμιαίες ταχύτητες είναι υ0 ,…,υΝ τότε θα ισχύει: υ΄=υ0+…+υΝ/Ν =(dCo/dt+…dCN/dt)/N= (dCo+…dCN)/Ndt=ΔC/Δt=υμ.

Εξάλλου υ0>…>υΝ  και   υmin.< υ΄< υmax. άρα  και  υΝ < υμ< υ0

 

Θοδωρής Βαχλιώτης
13/05/2018 10:49 ΜΜ

Καλησπέρα κι από μένα. Διονύση εγώ θα απάνταγα αρκετά απλά ως εξής:

ii) Αφού από 0-20 s η μέση ταχύτητα κατανάλωσης του Α είναι 0,02 M/s, για το διάστημα 0-5 θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη αφού η στιγμιαία ταχύτητα συνεχώς ελαττώνεται. Άρα σωστό το γ 0,1 Μ/s.

iii) Η στιγμιαία ταχύτητα κατανάλωσης του Α τη στιγμή 5 s θα είναι σίγουρα μικρότερη από τη μέση ταχύτητα κατανάλωσής του το διάστημα 0-5 s αφού η στιγμιαία ταχύτητα συνεχώς ελαττώνεται.

Υπάρχει λόγος να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες;