Χάσιμο επαφής – ταλάντωση

Το σώμα είναι αναρτημένο μέσω ελατηρίου και στη θέση ισορροπίας (Θ. Ι.) το ελατήριο είναι τεντωμένο κατά d=40 cm. Μια οριζόντια πλατφόρμα που διαθέτει τον κατάλληλο μηχανισμό για τις ανάγκες του προβλήματος ανασηκώνει σιγά – σιγά το σώμα κινούμενη κατακόρυφα προς τα πάνω και σταθεροποιείται στη θέση όπου το ελατήριο έχει αποκτήσει το φυσικό του μήκος. Κάποια στιγμή και από τη θέση αυτή ισορροπίας η πλατφόρμα αρχίζει να κινείται κατακόρυφα προς τα κάτω με σταθερή επιτάχυνση μέτρου 2g/5.

  1. Βρείτε την επιμήκυνση του ελατηρίου τη στιγμή που το σώμα χάνει την επαφή του με την πλατφόρμα η οποία συνεχίζει την κίνηση της ανεπηρέαστα.
  2. Θεωρώντας ότι η κίνηση του σώματος εξελίσσεται  πάνω στον x΄x άξονα του οποίου η θετική φορά είναι προς τα πάνω και το σημείο μηδέν συμπίπτει με την αρχική θέση ισορροπίας του σώματος και ακόμη ότι χρονική στιγμή μηδέν είναι η στιγμή αποχωρισμού σώματος – πλατφόρμας γράψτε τη συνάρτηση x=f1(t) που περιγράφει την κίνηση του σώματος.
  3. Αν το σώμα ζυγίζει 1 Kg βρείτε την συνάρτηση dK/dx=f2(t).
  4. Η πλατφόρμα πρόσφερε ή πήρε ενέργεια από τον ταλαντωτή; Πόση είναι η ενέργεια αυτή;

Το πρόβλημα και η λύση

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
4 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης

Καλησπέρα Μανώλη.

Μια ταλάντωση που τα έχει όλα και μάλιστα "από την ανάποδη"wink

Αντί η πλάκα να επιβάλλει ταλάντωση και να δίνει ενέργεια, γίνεται το αντίστροφο. Δεν αφήνει τον ταλαντωτή "να κάνει παιχνίδι" και του αφαιρεί και ενέργεια!

Σε ευχαριστούμε.

Νίκος Μαλακασιώτης

Μανώλη σε χαιρετώ, έξυπνη διασκευή της απώλειας επαφής με ιδιαίτερα ερωτήματα.Μου άρεσε πολύ το έργο της κάθετης συμπίεσης το οποίο τελικά καθορίζει και την κίνηση του σώματος που βρίσκεται και στο πεδίο του εισιτηρίου .