Γ4. Έστω ότι ορισμένα άτομα του υδρογόνου βρίσκονται στην 4η διεγερμένη στάθμη. Τι ενέργειες πρέπει να έχουν φωτόνια, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ιονίζουν αυτά τα άτομα.
(Visited 1.710 times, 1 visits today)
Επειδή το να μοιράζεσαι πράγματα, είναι καλό για όλους…
Συνάδελφε Ντίνο συγχαρητήρια για δύο λόγους:
α. Διότι τα θέματά σου (άρα και η αντίστοιχη διδασκαλία) είναι αξιόλογα και χωρίς εκπτώσεις και
β. Διότι σεβόμενος τους μαθητές σου, αναρτάς τα θέματα και τις λύσεις τους.
Τυχεροί οι μαθητές που σε έχουν δάσκαλο.
Καλησπέρα Ντίνο, καλησπέρα Αποστόλη.
Εγώ θα δώσω συγχαρητήρια στον Ντίνο και για έναν ακόμη λόγο. Που δίδαξε και εξέτασε το φως και το άτομο.
Από τη στιγμή που η ύλη αυτή "πέρασε" στη Β΄Γενικής παιδείας, διαπίστωσα μια πλήρη αδιαφορία…για την τύχη της. Δεν είδα να γράφεται μια ανάρτηση με αυτό το αντικείμενο. 4-5 δικές μου αναρτήσεις πέρασαν εντελώς… απαρατήρητες!
Είχα την αίσθηση, ότι… σε "κάποιο ντουλάπι σαπίζει"…
Καλησπέρα Διονύση. Ακριβώς εκεί πήγαινε το ‘χωρίς εκπτώσεις‘…
Καλησπέρα Κωνσταντίνε…,άναψες πιστεύω προβολείς σε ωραίο τοπίο με τούτα τα θέματα.
Να ομολογήσω πως ανοίγοντάς τα και κοιτάζοντας φωτογραφικά Α1,Α2,…Β2,..Γ(!) γύρισα στο τίτλο να σιγουρευτώ πως πρόκειται για φετεινές εξετάσεις. Πάνε πιά αρκετά χρόνια από τότε που πάλευα με τα παιδιά της Γ και ας είναι καλά δεν ήταν αδιάφορα σε διάφορες διαφάνειες και εργαστηριακά.Εγώ κουραζόμουνα όμως είχα την ικανοποίηση πως παιδεύτηκαν κι αυτά και έτσι ένοιωθα ξεκούραστος βγαίνοντας από την τάξη ή το εργαστήριο.
Μπράβο και από μένα λοιπόν
Υ.Γ.
Να πω μόνο ότι στο Α3 δίπλωσα το σύρμα ζικ-ζακ αλλά προβληματιζόμουνα με το …που βάζεις την τάση και θεωρόντας πως βάζω τάση στα αρχικά άκρα του σύρματος …δεν εύρισκα απάντηση "…μένει ίδια" οπότε κατάλαβα…
Αποστόλη, Διονύση και Παντελή, ευχαριστώ για την προσοχή σας και τα καλά σας λόγια.
Προσπαθώ μέσα στον «κυκεώνα» των «δράσεων» να ολοκληρώνω την ύλη, ειδικά στη Β που από την επόμενη τάξη, οι μισοί τουλάχιστον, δεν θα ξανακούσουν (ή θα απαλλαχτούν!!!) περί Φυσικής. Τις τελευταίες μέρες της σχολικής χρονιάς, μέσα στη γενικώς «αυξανόμενη αταξία» του σχολείου (και με δική μας μεγάλη ευθύνη), καταφέρνω (σχεδόν) να ολοκληρώνω την ύλη με πολύ κόπο, όταν όλα «χαλαρώνουν». Φέτος επέλεξα να αφαιρέσω από την εξεταζόμενη ύλη το 1ο κεφάλαιο για να μπουν πλήρη τα τελευταία. Δυστυχώς, από όλη την κοινωνία (και από μας με τον τρόπο μας) ωθούμε τα παιδιά να περιορίσουν τον ορίζοντα των ενδιαφερόντων τους σε ότι σχετίζεται με τα των εισαγωγικών εξετάσεων. Ακόμα και αυτά που θα ακολουθήσουν θετικό προσανατολισμό μετά την Φλεβάρη στρέφονται προς την ύλη της Γ. Με λίγη πίεση κάτι καταφέρνεις, αλλά τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους και η ανατροπή νοοτροπιών, τόσων χρόνων, φαντάζει αδύνατη. Ίσως γίνεις και γραφικός.
Παντελή, όντως, «διπλώνω στα τρία» πάσχει. Πάντως, το σχεδίασα (και το εξήγησα) στον πίνακα για να μην υπάρχουν παρανοήσεις.
Αποστόλη, τα θέματά μου και τις απαντήσεις τους και ότι άλλο έχει σχέση με τα διδασκόμενα μαθήματα, τα αναρτώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια (σε κάποια ιστοσελίδα που έχω δημιουργήσει με τίτλο «Φυσική, Το Μαγικό Βουνό»). Όσο προλαβαίνω την κρατώ ενήμερη.
Να είστε καλά.
Πραγματικά ότι πιο ποιοτικό έχω δει να διδάσκεται και να εξετάζεται
στα αντίστοιχα κεφάλαια εδώ και χρόνια.
και δεν εννοώ μόνο την επιμέλεια της παρουσίασης αλλά κυρίως την επιλογή των ερωτημάτων
Στην περιοχή μας είναι μάλλον αναμενόμενο από τον Ντίνο …
(που δεν έχει φήμη γραφικού )
αλλά του Δάσκαλου που είναι αγαπητός ακόμα και σε μαθητές που έχει ταλαιπωρήσει
Δημήτρη, ευχαριστώ. Όντως, έχω «ταλαιπωρήσει» αρκετό κόσμο της περιοχής.
Η διαμόρφωση ενός διαγωνίσματος είναι αρκετά επίπονη διαδικασία. Τα ερωτήματα πολλά. Αναλυτικό πρόγραμμα, οδηγίες υπουργείου με πάρα πολλούς περιορισμούς, τι στόχους έθεσες, τι πρόλαβες να διδάξεις, πως το δίδαξες, ενδιαφέρον μαθητών για τα διδακτικά αντικείμενα, σχολικό περιβάλλον (ατμόσφαιρα), κλπ. Από την άλλη διαμορφούμενα ερωτήματα που έχουν σχέση κυρίως με τον αν «γεύτηκαν», έστω και λίγο, από την αύρα της Φυσικής. Στο τέλος η αρτιότερη εμφάνιση, χωρίς λάθη (όσο είναι μπορετό), πολλές εκτυπώσεις με διορθώσεις επί διορθώσεων (εδώ στις πανελλαδικές με τόσα μάτια και στο Δ θέμα, εκτός των άλλων, δεν «είδαν» ότι το νήμα που συνδέει τα δύο συστήματα δεν υπήρχε λόγος να υπάρχει, αφού δεν ρωτούσαν κάτι από τη διασύνδεσή τους), ώστε το τελικό «προϊόν» να αρέσει κατ’ αρχήν σε σένα τον ίδιο που το κατασκεύασες.
Να είσαι καλά.