Μεγιστοποιήστε τη βαρύτητα

Άλλο ένα πρόβλημα για καθηγητές.

Δίνεται μια ποσότητα εύπλαστου υλικού μάζας Μ και σταθερής πυκνότητας ρ και ένα σημείο Σ του χώρου.
Υπολογίστε τη μέγιστη τιμή του μέτρου της έντασης του βαρυτικού πεδίου που μπορεί να δημιουργήσει η μάζα Μ στο σημείο Σ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
39 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
20/07/2018 10:46 ΠΜ

Καλημέρα Σπύρο.

Πολύ λίγα δεδομένα βλέπωsurprise

Μήπως να διευκρίνιζες λίγο περισσότερο την κατάσταση;

Ποιο είναι το σημείο Σ; Ένα οποιοδήποτε σημείο; Ποια η σχετική θέση του ως προς το κ.μ. του υλικού;

Παντελεήμων Λάπας
21/07/2018 12:29 ΜΜ
Απάντηση σε  Σπύρος Χόρτης

… αυτό το πρόβλημα, εάν και εφόσον όλα τα δεδομένα είναι επαρκή, μπορεί να προσεγγιστεί από τη θεωρία του λογισμού των μεταβολών αλλά τα ακριβή βήματα θέλουν ψάξιμο (δεν χρειάζονται ούτε πολυπολικά αναπτύγματα και τέτοια)

Παντελεήμων Λάπας
21/07/2018 1:38 ΜΜ
Απάντηση σε  Παντελεήμων Λάπας

… επίσης να αναφερθεί και το εξής … όταν λυθούν οι διαφορικές εξισώσεις στις οποίες καταλήγει η εφαρμογή του λογισμού μεταβολών με δεσμό … πρέπει πάντα στο τέλος να γίνει ένα ακόμη βήμα … αφού βρεθεί η απάντηση πρέπει να μελετηθεί αν μια διαταραχή περί την απάντηση συνεχίζει να μεγιστοποιεί την ένταση του πεδίου … αν διαπιστωθεί ότι η ένταση μεγάλωσε υπό την προαναφερθείσα διαταραχή τότε δεν είναι σωστή η απάντηση που βρήκαμε ψάχνουμε για άλλη λύση …

Παντελεήμων Λάπας
21/07/2018 12:45 ΜΜ
Απάντηση σε  Παντελεήμων Λάπας

… μάλλον τα δεδομένα είναι επαρκή … υπάρχει ο δεσμός της σταθερής πυκνότητας, το σημείο Σ δεν έχει σημασία που είναι μπορεί να είναι μέσα ή έξω από την κατανομή … και το σχήμα της επιφάνειας δεν έχει σημασία γιατί θα βρεθεί από τη συνθήκη μεγιστοποιήσης του πεδίου που αναφέρει η άσκηση … επειδή μιλάμε για 3 διαστάσεις ίσως είναι βολικό να χει κανείς κατά νου σφαιρικές συντεταγμένες για να δει πιο εύκολα τη λύση και να δουλέψει με τη θεωρία του βαρυτικού δυναμικού αφού η συνθήκη μεγιστοποιήσης σχετίζεται με το grad του βαρυτικού δυναμικού … χρειαζόμαστε μάλλον (γιατί δεν το σκέφτηκα με κάθε λεπτομέρεια) το grad του βαρυτικού δυναμικού γραμμένο ως συνάρτηση της μορφής της κατανομής μάζας …

 

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
20/07/2018 1:56 ΜΜ

Καλησπέρα Σπύρο.

Υποθέτω ότι μπορούμε να βάλουμε το Σ και πάνω στο σώμα.

Διονύσης Μητρόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα σε όλους,

Διαισθητικά, μου φαίνεται ότι θα έπρεπε να κάνουμε μια σφαίρα μάζας Μ, πυκνότητας ρ, οπότε βρίσκουμε την ακτίνα της R και το Σ να είναι ένα σημείο της επιφάνειας της. Δεν ξέρω όμως πώς να δείξω ότι η F θα είναι τότε μέγιστη.

Διονύσης Μητρόπουλος
Αρχισυντάκτης

Μήπως ενεργειακά; Έχουμε τότε ελαχιστοποίηση της U;

Γιώργος Κόμης
20/07/2018 3:23 ΜΜ

Καλησπέρα.

Θα φτιάξουμε με το υλικό μια ράβδο άπειρου μήκους. Με χρήση του νόμου του Gauss  αποδεικνύεται ότι

g = 2Gρ/r  όπου r  απόσταση από ράβδο. Για r πολύ μικρό η g  γίνεται πολύ μεγάλη. Αυτό είναι εύκολο να αποδειχθεί. Το δύσκολο είναι να φτιάξουμε ράβδο άπειρου μήκους. Αλλά εκεί θα κολλήσουμε?

Πάνος Μουρούζης
20/07/2018 7:56 ΜΜ

Θα συμφωνήσω με το Διονύση το Μητρόπουλο. Μία πιθανή λύση είναι η εις άτοπο απαγωγή. Δηλαδή έστω ότι το σχήμα που μεγιστοποιεί τη βαρύτητα στο Σ είναι μία σφαίρα με Σ ένα σημείο της επιφάνειάς της. Αν η υπόθεση αυτή δεν είναι σωστή τότε θα είχαμε τη δυνατότητα να μετακινήσουμε μία στοιχειώδη μάζα σε κάποιο άλλο σημείο και να πετύχουμε μεγαλύτερη τιμή από αυτή που επικρατεί Έστω ότι αφαιρούμε μία στοιχειώδη μάζα dm από σημείο της περιφέρειας που απέχει απόσταση r από το Σ. τοποθετούμε αυτή τη μάζα από κάτω αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα να την τοποθετήσουμε κάπου αλλού έτσι ώστε να αυξάνεται η δύναμη. Τότε θα πρέπει F1<F2–> C/4R^2<Cσυνφ/r^2  –> 1/4R^2<συνφ/(2Rσυνφ)^2–> συνφ<1 ο.ε.δ

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
20/07/2018 9:42 ΜΜ

Σκέφτομαι το εξής: Η σφαιρα είναι σαν ένα υλικό σημείο στο κέντρο της. Αν επιπλέον είχα δύο υλικά σημεία πηγές  πάνω και κάτω, η βαρύτητα αυξάνει. Το σχήμα πρέπει να είναι σαν οριζόντιο υ.