Διαθέτουμε δύο πανομοιότυπα μπαλάκια φτιαγμένα απο υλικό που σπάει. Θέλουμε να διαπιστώσουμε απο ποιο όροφο και πάνω ενός ουρανοξύστη 100 ορόφων αν αφήσουμε ένα μπαλάκι να πέσει ελεύθερα θα σπάσει.
Ζητείται η μέθοδος που θα δώσει απάντηση στο ζητούμενο, με τις λιγότερες δυνατές προσπάθειες.
(Visited 751 times, 1 visits today)
Σπύρο καλησπέρα.
Είναι 14 οι προσπάθειες;
Έχω μια λύση αλλά θα περιμένω να δουν το πρόβλημα και άλλοι φίλοι.
Σωστά Γιάννη.
Καλημέρα,
Αρχικά ήθελα να κάνω μία ερώτηση: αν κάποιο μπαλάκι σπάσει στην πρώτη μας προσπάθεια μετά θα έχουμε διαθέσιμο μόνο το ένα που έμεινε ή μπορούμε να πάρουμε πάλι ένα ώστε πάντα να έχουμε διαθέσιμα 2;
Νίκο καλημέρα. Μονο δύο διαθέτουμε. Με αυτά πρέπει να βρουμε το ζητούμενο.
Δύο μόνο! Δύσκολα μας βάζεις Σπύρο.
Καλημέρα Σπύρο. Ξύπνησα πρωί πρωί και την είδα. Η πρώτη μπακαλίστικη σκέψη πρώτα ανά 10 με το πρώτο μπαλάκι και μετά ανά 2. Ψάχνω για μία γενική λύση. Ας πούμε ότι είχαμε ουρανοξύστη με 300 ορόφους. Πόσες προσπάθειες θα έπρεπε να κάνουμε το ελάχιστο;
Νομίζω ότι είναι ανά 14 και μετά ανά 2. Για τους 200 ορόφους θα χρειαζόμουνα 19 προσπάθειες.
xy=100 , x-1+y/2=min –> 100/y-1+y/2=min ΆΡΑ 100/y=y/2
Καλημέρα Πάνο.
Δεν εινα η βέλτιστη λύση αυτή που προτείνεις. Για παραδειγμα αν το πρώτο μπαλάκι σπάσει στον 90οστο όροφο θα χρειαστείς και άλλες 9 για να βρεις ποιός απο τους 81ο εως 89 είναι ο χαμηλότερος που θα σπάσει το δεύτερο. Δηλαδή 18 προσπάθειες.
Η απάντηση .οπως είπε ο Γιάννης είναι 14 προσπάθειες.
Καλημέρα
Σκεφτόμουν, χρησιμοποιώντας την απάντηση του Πάνου Αν αφήσω το πρώτο μπαλάκι στον όροφο 14 και σπάσει τότε θέλω 13 το πολύ κινήσεις για να βρω αν θα σπάσει από τον 1 έως τον 13. Αν δε σπάσει από τον όροφο 14, τότε το ξανά αφήνω στον όροφο 27, μειώνω κατά ένα τον αριθμό του βήματος. Αν σπάσει στον 27 θέλω το πολύ από τον 15 έως τον 26 προσπαθειες… Δυστυχώς δεν έχω τόσο καθαρό μυαλό για να βρω το 14…
Συγγνώμη την απάντηση του Γιάννη εννοούσα.
Καλημέρα σε όλους.
Νίκο είσαι πολύ κοντά!
(Από τον 15 ως τον 26 είναι 12 προσπάθειες).