Φθίνουσες Αρμονικές Ταλαντώσεις (pptx)

Στις 37 διαφάνειες της ανάρτησης pptx θα βρείτε παρουσίαση της θεωρίας εμπλουτισμένη με προσομοιώσεις και εικόνες gif (με κίνηση), παραπομπή σε ιστοσελίδες άλλων συναδέλφων και πολλές ερωτήσεις – ασκήσεις για εξάσκηση.

(νέο)  Περισσότερα  ΕΔΩ.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
26 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Νίκος Παναγιωτίδης
05/10/2018 10:04 ΠΜ

Καλημέρα Διονύση.

Όταν διαβάζω για ραδιενέργεια μου έρχονται στο μυαλό συνειρμεί από τα παιδικά μου χρόνια.

Ο πατέρας μου είχε φροντιστήριο και δίδασκε φυσική και εγώ ήμουν σε προσχολική ηλικία. Μια καλή μέρα είχα πάει στο μάθημά του. Αυτό που θυμάμαι ήταν ότι τους μιλούσε για κάποιο "ράδιο" που δεν ήταν το ράδιο που ακούγαμε τραγούδια. Πέρα απ΄ αυτό δενκαταλάβαινα τίποτα από αυτά που τους έλεγε.

Όταν ήμουν στα 13-14 ξεφύλιζα ένα βιβλίο του Μάζη. Ήταν αυτό που διάβαζε ο πατέρας μου το 1947 για να δώσεις εξετάσεις στο φυσικό. Σε κάποια γραμμή είχε το νόμο των ραδιενεργών διασπάσεων και από πάνω έγραφε με κόκκινο στυλό: "Καλά. Θα μπει στο Πανεπιστήμιο" (σήμερα θα γράφαμε SOS).

Το 1979, στην Γ΄ Λυκείου, κάναμε πυρηνική φυσική. Με είχε ταλαιπωρήσει πολύ η ραδιενέργεια γιατί υπήρχαν πολλές μονάδες μέτρησης, το Μπεκερέλ, το Κιουρί και άλλες (άλλες μονάδες είχαν σχέση με την εκπομπή σωματιδίων γ, άλλες με τα αποτελέσματα στην υγεία, κλπ)

Σημέρα οι μαθητές δε διδάσκονται τίποτε από ραδιενέργεια και τίποτα από ηλεκτρομαγνητισμό. Πως θέλεις λοιπόν να ξέρουν ότι "τα κινητά δεν εκπέμπουν ραδιενέργεια";

Όσον αφορά τα αποτελέσματα του πειράματος της γειτονιάς, έχω να σου πω ότι η θεωρία της φυσικής βασίζεται στο πείραμα και σε ενα πείραμα ελέγχουμε τις συνθήκες. Όλα τα πειράματα με ελατήρια πρέπει να θεωρούμε ότι γίνονται σε κενό αέρα. Όμως, αν την πίεση του αέρα μπορούμε να την ελέγξουμε δραστικά, τις απώλειες του υλικού δεν μπορούμε. Χρησιμοποιούμε ατσάλινα ελατήρια που έχουν τις ελάχιστες απώλειες.

trackback

[…] πρόσφατη συζήτηση για τις φθίνουσες ταλαντώσεις έθεσα το εξής ερώτημα: Η […]