ΘΕΜΑ Γ
Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται μικρός κύβος μάζας m = 0,1 kg που εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση ακτίνας r = 0,4 m στην επιφάνεια ενός λείου οριζόντιου τραπεζιού με τη βοήθεια αβαρούς και μη εκτατού νήματος. Το νήμα μέσω μιας τρύπας Ο καταλήγει σε σφαίρα μάζας Μ = 0,4 kg, η οποία ισορροπεί ακίνητη. H επιφάνεια του τραπεζιού απέχει από το έδαφος απόσταση Η = 1,8 m.
α) Να υπολογίσετε την γραμμική και γωνιακή ταχύτητα περιστροφής του κύβου.
β) Αυξάνουμε σταδιακά το μέτρο της ταχύτητας του μικρού κύβου. Τελικά το μέτρο το μέτρο της ταχύτητας σταθεροποιείται και γίνεται ίσο με 8 m/s και ταυτόχρονα η σφαίρα ισορροπεί και πάλι.
i) Να εξετάσετε προς τα πού (πάνω ή κάτω) θα κινηθεί η σφαίρα κατά την διάρκεια αλλαγής της ταχύτητας του κύβου.
ii) Να υπολογιστεί η κατακόρυφη μετατόπιση της σφαίρας όταν σταθεροποιείται η ταχύτητα του κύβου.
γ) Κάποια στιγμή και όταν ο κύβος περιστρέφεται με σταθερή ταχύτητα μέτρου 8 m/s, το νήμα γίνεται κάθετο στην πλευρά ΚΛ του τραπεζιού, το νήμα κόβεται και ο κύβος συνεχίζει την κίνηση του στο τραπέζι. Φτάνοντας στην άκρη της πλευράς ΛΜ, ο κύβος εκτελεί οριζόντια βολή. Να υπολογίσετε:
i) το μέτρο της ταχύτητας με την οποία ο κύβος φτάνει στο έδαφος.
ii) τον ρυθμό μεταβολής της κινητικής του ενέργειας του κύβου την στιγμή που φτάνει στο έδαφος.
Δίνεται: g = 10 m/s2
Παραθέτω το τεστ το οποίο έγραψαν σήμερα οι μαθητές του σχολείου πάνω σε Οριζόντια Βολή και Κυκλική κίνηση. Έμπνευση για το Γ Θέμα αποτελεί παλαιότερη ανάρτηση του Διονύση Μάργαρη (Εξασφαλίζοντας την κυκλική κίνηση)
Με κλικ ΕΔΩ.
Καλησπέρα Πέτρο!
Καιρό είχαμε να σε δούμε στην παρέα μας!
Καλώς σε ξαναβρίσκουμε λοιπόν.
Για τα θέματα σου τώρα.
Αρκετά για μία διδακτική ώρα εκτός κι αν το 2χ45 min.
Στο Β2 νομίζω αν βρεις το πρώτο βρίσκεις και το δεύτερο το αντίθετο μόνο με τύχη. Καλό νομίζω είναι στο Β θέμα να υπάρχουν ανεξάρτητα ερωτήματα.
Το Γ θέμα είναι ιδιαίτερο και νομίζω ανταποκρίνονται δύσκολα μαθητές της Β.
Άρα αρκετά δυνατό το τεστ (και το Β1 προφανώς δεν είναι απλό όπως και τα Α θέματα που θέλουν σκέψη και όχι απλή ανάκληση γνώσεων)
Φίλε Βασίλη καλησπέρα και σε ευχαριστώ για τον σχολιασμό. Πρωτίστως να αναφέρω, πώς σας παρακολουθώ καθημερινά. Η μικρότερη συμμετοχή μου, έχει να κάνει με το γεγονός πώς νιώθω ότι στερεύω από καινούριες ιδέες, ειδικά στο κομμάτι της Φυσικής.
Όσον αφορά τα θέματα: Σε γενικό βαθμό απογοητεύτηκα. Σκοπός της συγκεκριμένης εξέτασης ήταν να βάλω τα παιδιά σε μία διαδικασία να κάνουν μία επανάληψη, θεωρίας, ασκήσεων και πραγμάτων που είχα διαπραγματευτεί στην τάξη. Το Γ θέμα, εαν το παιδί το βλέπει για 1η φορά είναι πραγματικά απαιτητικό, τόσο στο β ερώτημα όσο και το γ ερώτημα με τον ρυθμό μεταβολής της κινητικής ενέργειας. Σε καμία περίπτωση δεν βάζω ποτέ τέτοια θέματα(και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να αναγκάζω τα παιδιά μέσω μίας δύσκολης εξέτασης, να έχουν εξωσχολική βοήθεια. Αυτό είναι μάλλον ουτοπία). Την προηγούμενη εβδομάδα λοιπόν, τους είχα δώσει σε φυλλάδιο την άσκηση του Διονύση, συζητήσαμε κατά πόσο μπορεί να εκτελείται κυκλική κίνηση σε οριζόντιο επίπεδο και την λύσαμε μέχρι τέλους. Φάνηκε να την έχουν καταλάβει( κάποιοι μάλιστα την είχαν φέρει και γραμμένη). Τον Σεπτέμβριο, έφαγα δύο ώρες προσπαθώντας(μάλλον ανεπιτυχώς) να εξηγήσω την διαφορά μέσου και στιγμιαίου ρυθμού μεταβολής ενός φυσικού μεγέθους και έκανα και αντίστοιχη άσκηση στον πίνακα(προφανώς και την απόδειξη του dK/dt). Δυστυχώς, μόνο 2 παιδιά έφτασαν μέχρι το γ ερώτημα του Γ θέματος και ο ένας τελικά βρήκε τον μέσο ρυθμό μεταβολής της κινητκής ενέργειας.
Για τις παρατηρήσεις σου στο Β2 συμφωνώ, αλλά εκεί δεν είδα να δυσκολεύονται ιδιαίτερα.
Καλή συνέχεια σε όλους μας, και συνεχίστε να ρίχνετε όμορφες ιδέες στο τραπέζι.
Καλημέρα Πέτρο . Μου άρεσε το διαγώνισμά σου.
Ανεξάρτητα της απόδοσής τους, έστειλες το "μήνυμά" σου, ότι, αν θέλουν του χρόνου να επιτύχουν το στόχο τους, πρέπει να δουλέψουν από εφέτος αρκετά, για να αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία επεξεργασίας θεμάτων Φυσικής.
Να είσαι καλά.