Απορίες για το big bang

Απορίες για το big bang

Καθώς διαβάζω και προσπαθώ να καταλάβω το big bang κατέληξα στα εξής συμπεράσματα:

  1. Το big bang (bb) είναι λύση της γενικής σχετικότητας του Einstein για t=0 (αρχή του χρόνου).
  2. Δεν περιλαμβάνει κβαντική (καθιερωμένο πρότυπο).
  3. Η ίδια η γενική σχετικότητα ισχύει από το χρόνο Πλανκ (τάξεως 10-43s) και μετά. Για t=0 καταρρέει.
  4. Υπάρχει και άλλη λύση της γενικής σχετικότητας για t=0 από τον Στήβεν Χόκινγκ χωρίς αρχή για το σύμπαν. Κι αυτή δεν είναι πλήρης όπως το bb.
  5. Ακόμα κι αν τελικά ανακαλύψουμε the theory off all όπως προσδοκούμε, αλλά ακόμα δεν προέκυψε, η λύση της για t=0 δε θα είναι το bb.
  6. Όλα αυτά καλύπτουν το 4% του σύμπαντος, αφού βρήκαμε τη σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια.
  7. Δεν ξέρουμε τι θα βρούμε στο μέλλον.
  8. Είναι παράξενο αυτός που ήθελε να την ειρωνευτεί, κατάφερε το αντίθετο (ο όρος Big Bang χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Φρεντ Χόυλ σε ραδιοφωνική εκπομπή του BBC, το κείμενο της οποίας δημοσιεύθηκε το 1950. Ο Χόυλ δεν χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει μία θεωρία, αλλά για να ειρωνευθεί τη νέα ιδέα. Παρ’ όλα αυτά ο όρος επικράτησε, αποβάλλοντας το ειρωνικό του περιεχόμενο).

Όπου κάνω λάθος ευχαρίστως να δεχτώ τις διορθώσεις. Αν όμως είναι έτσι τα γεγονότα, τότε η θεωρία αυτή για την αρχή του σύμπαντος δεν ευσταθεί, οπότε εμείς είμαστε αυτοί που θα πρέπει να το αποσαφηνίζουμε και να το εξηγούμε, όπως πρέπει να εξηγούμε ότι τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ακτινοβολία, αλλά όχι ραδιενέργεια και ότι η θεωρία της σχετικότητας δε λέει ότι όλα είναι σχετικά.

Περιμένω τη συμμετοχή σας σε αυτό το δύσκολο κατά τη γνώμη μου ζήτημα.

Ευχαριστώ.

(Visited 549 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
10 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Νίκος Παναγιωτίδης

Αγαπητέ συνάδελφε καλησπέρα.

Στο βαθμό που έχω κατανοήσει τις σύγχρονες θεωρίες για το Σύμπαν, νομίζω ότι κάποια από τα συμπεράσματά σου δεν είναι ακριβώς σωστά.

Η ΓΘΣ δεν προβλέπει βέβαια το big bang αλλά προβλέπει διαστελόμενο σύμπαν. Αλλά η θεωρία του big-bang δεν προκύπτει τόσο από τη σχετικότητα όσο από την παρατήρηση του Ηubble το 1929 ότι οι γαλαξίες απομακρύνονται και η ταχύτητά τους είναι ανάλογη της απόστασής τους από μας (χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είμαστε το κέντρο του Σϋμπαντος). Άρα κάποτε όλη η ύλη ήταν σε ένα σημείο και, κάποια χρονική στιγμή, άρχισε να επεκτείνεται.

Στη δεκαετία του 50 (ή του 60, δεν είμαι σίγουρος) είχε γίνει κατανοητό ότι στην αρχή η θερμοκρασία ήταν τόσο μεγάλη που στο πρώιμο Σϋμπαν υπήρχε ακτονοβολία γ και ζεύγη σωματιδίων-αντισωματιδίων σε ισορροπία. Με τη διαστολή του σύμπαντος διαστελλόταν και τα μήκη κύματος, άρα οι ενέργειες των φωτονίων ελαττώνονταν πράγμα που σήμαινε ότι το Σύμπαν ψύχονταν. Και είχαν υπολογίσει ότι η σημερινή θερμοκρασία του είναι κάπου 3 Κ. Κατά τύχη οι Penzias και Wilson ανεκάλυψαν ότι, από κάθε διεύθυνση του χώρου έρχεται προς εμάς ακτινοβολία μαύρου σώματος θερμοκρασίας 2,7 Κ. Οι θεωρητικοί που τη μελέτησαν κατέληξαν ότι αυτή η ακτινοβολία πρέπει να ήταν η ψυγμένη ακτινοβολία του πρώιμου Σύμπαντος.

Στα πρώτα λεπτά μετά το big-bang είναι απαραίτητη η εφαρμογή του καθιερωμένου πρωτύπου για να καταλάβουμε τι γινόταν. Συνέβαιναν διαρκώς δίδυμες γενέσεις σωματιδίων-αντισωματιδίων από φωτόνια και το αντίστροφο.

Ο Hawking βρήκε μια λύση στην οποία υπήρχε χρόνος πριν την αρχή, αλλά ήταν στον φανταστικό άξονα.

Εκτός από τη θεωρία του big-bang υπήρχε και η θεωρία του Fred-Hoyle του Σύμπαντος χωρίς αρχή αλλά με συνεχή δημιουργία ύλης. Δυστυχώς δεν είναι συμβατή η θεωρία με τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις.

Τώρα όσον αφορά σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια, είναι όλα θεωρίες.

Αρης Αλεβίζος
Editor
2 έτη πριν

Συνάδελφε Βασίλη, στέλνω μερικές σημειώσεις γύρω από το θέμα του Big Bank, που σε ενδιαφέρουν όπως λες. Φυσικά δεν έχουν μαθηματικά, αλλά πάλι δεν νομίζω ότι  εύκολα μεταφέρονται σε μη φυσικούς π.χ. μαθητές. Θέλει πολύ προσοχή στην προσπάθεια να καταλάβουν διότι χρειάζεται ένα υπόβαθρο που δεν το έχουν.

Το κείμενο   https://drive.google.com/open?id=1pp1SpZ0LVYZRzZuxHh7fF6ed3pt_5mIQ

Δυστυχώς πρέπει να φύγω.

Άρα συνεχίζεται ……..αύριο. 

Αρης Αλεβίζος
Editor
2 έτη πριν

Συνέχεια  δεύτερη και τελευταία.

Ελπίζω να σε βοηθήσει.

https://drive.google.com/open?id=1QUd_uunV8z6-I6wLAdB1XGf5Qj9PWiqF

Δημήτρης Γκενές
Editor
2 έτη πριν

Καλησπέρα σας

Άρη ΠΡΩΤΗ ερώτηση :

Εσύ το έγραψες το κείμενο ;

Φίλε δεν μας τα είχες πει αυτά .

 Οι επόμενες ερωτήσεις όταν ΞΑΝΑμελετήσω το κείμενο με μολύβι και χαρτί … 

Μήπως να κανονίσουμε και μια ακόμη εκδήλωση για το θέμα αυτό ;… με εισηγητές τον Α. Αλεβίζο και όποιον ακόμα αυτός προτείνει ;

Αρης Αλεβίζος
Editor
2 έτη πριν

Όχι βέβαια Μήτσο δεν είναι δικά μου. Η επιμέλεια του συγκεκριμένου  κειμένου είναι δική μου. Προέρχονται από βιβλία,  το διαδίκτυο  κλπ.

Απλά το θέμα σύμπαν το ψάχνω, σε όποιο επίπεδο μπορώ, δηλαδή χαμηλό, εννοώ χωρίς τα σκληρά μαθηματικά εργαλεία του.

Δημήτρης Γκενές
Editor
2 έτη πριν

Οπότε απομένει να κουβεντιάσουμε επί της τελευταίας σκέψης μου

από κοντά …

Αρης Αλεβίζος
Editor
2 έτη πριν

Κουβεντιάζουμε μόνο το να σε δούμε από κοντά, όχι τη σκέψη σου.

Καληνύχτα.