Επιστημονικότητα και συναδελφικότητα

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πραγματικά δεν μπορούσα να μην τοποθετηθώ σε όσα γράφονται αυτές τις ημέρες σε σχέση με ένα πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο από την ΕΕΦ. Παράλληλα όμως δεν θα μπορούσα να αναρτήσω σχόλιο σε ένα θέμα με τίτλο ανακριβή και προσβλητικό για την ΕΕΦ, όπως ότι για άλλη μια φορά ντροπιάζει τους Φυσικούς! Θα ήθελα έστω μία φορά να έχει γίνει μία ανάρτηση για όσα θετικά γίνονται από την ΕΕΦ προς όφελος της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά προφανώς το καλό είναι καθήκον και δεν αξίζει να το αναφέρουμε…σωστά;

Διοργανώνονται πλήθος μαθητικές εκδηλώσεις, όπου παρουσιάζονται πειράματα από επιστήμονες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ομάδες πειραματικών σχολείων, στα πανελλήνια συνέδρια Φυσικής συμμετέχουν δεκάδες ομιλητές απολύτως καταξιωμένοι στον χώρο τους, έχει κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση για το πρόγραμμα σπουδών της Φυσικής, είναι υπό έκδοση πρότυπο διδακτικό εγχειρίδιο, διεξάγονται για μαθητές και προσφάτως και για φοιτητές θερινά σχολεία στων οποίων το πρόγραμμα αρκεί μία απλή ματιά για να διαπιστώσει κάποιος ότι κοσμούν και τιμούν την επιστήμη της Φυσικής και τόσα άλλα…

Το αν κάποιος επιθυμεί να είναι μέλος ή όχι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του αλλά το επιχείρημα που εμείς οι νεώτεροι ακούμε επανειλημμένως από τους παλαιότερους, ότι διαγράφηκαν επειδή πριν από τριάντα χρόνια κάτι δεν λειτουργούσε σωστά στερείται σοβαρότητας. Τόσο αυστηροί είμαστε πια με το επιστημονικό μας σωματείο; Ποτέ σε αυτά τα τριάντα χρόνια δεν άξιζε να δοθεί από κάποιον μία δεύτερη ευκαιρία; Όσο για τα επίτιμα μέλη, αυτό προβλέπεται από το καταστατικό το οποίο ισχύει από το 1930, ότι άτομα που προάγουν την επιστήμη της Φυσικής δύνανται να εγγραφούν ως επίτιμα μέλη. Ποιο το λάθος να αποδοθεί αυτός ο τίτλος σε μία δημοσιογράφο η οποία δημιούργησε ντοκιμαντέρ για το CERN και τα μυστήρια του Σύμπαντος; Ποιος αντιλέγει στο ότι δικαιούται μία καθηγήτρια Γαλλικής να παρουσιάσει την βραβευμένη εργασία των μαθητών της και της ίδιας, η οποία απέσπασε πρώτο βραβείο στο CERN σε διεθνή διαγωνισμό;

Και φτάνοντας στο προκείμενο, θεωρώ αντισυναδελφικό να αναπαράγεται δημοσίευση εκπαιδευτικής ιστοσελίδας – την οποία προσωπικά δεν μπόρεσα να κατανοήσω, καθώς σε αυτή θίγονται ετερόκλητα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και το επίμαχο βιβλίο – και αυτό να αποτελεί πρώτη είδηση σε μία ιστοσελίδα που μόνο προσφέρει και αποτελεί φιλόξενο τόπο για όλους τους συναδέλφους, όπως το ylikonet! Αποτελεί κοινό τόπο ότι οι απόψεις ενός συγγραφέως δεν εκφράζουν τον εκδότη. Εάν υπήρχε η όποια ένσταση δεν έπρεπε αυτή να αποσταλεί επωνύμως με έναν από τους τόσους τρόπους επικοινωνίας που πλέον υπάρχουν, προς την ΕΕΦ και να ζητηθεί η τοποθέτηση της προτού αρχίσει αυτός ο διασυρμός; Υπάρχει το οποιοδήποτε νόημα να λιθοβολείται κάποιος, ακόμα και αν διέπραξε ένα ατόπημα, κατ’ αυτόν τον τρόπο; Είμαστε πάνω από όλα συνάδελφοι!!! Και ως τέτοιοι πρέπει να επικοινωνούμε μεταξύ μας, να μαθαίνει ο ένας από τα θετικά του άλλου και να διορθώνει τα λάθη του. Φαντάζεστε τι εικόνα θα σχημάτιζε ένας μαθητής αν παρακολουθούσε αυτόν τον διάλογο; Στις μαθητικές κοινότητες και όχι μόνο, υπάρχει αλληλεγγύη και προστασία μεταξύ των μελών! Τι παράδειγμα δίνουμε με αντιπαραθέσεις τέτοιου τύπου;

Ανήκω και εγώ στους συναδέλφους που αμέσως μετά την ορκωμοσία μου πραγματοποίησα την εγγραφή μου στην ΕΕΦ, πριν από δεκαπέντε χρόνια, με διάθεση να προσφέρω και να συμμετέχω στο επιστημονικό μας σωματείο. Και το πρόσημο μετά από δεκαπέντε χρόνια είναι θετικό! Όποιος δουλεύει κάνει λάθη… αλλά και πολλά σωστά! Αυτό το έχουμε διδαχθεί διαχρονικά! Όποιος μένει αδρανής όχι… Πιστεύω πως μόνο συμμετέχοντας έχουμε δικαίωμα λόγου. Η αποχή και απομάκρυνση δεν είναι λύση… Για εμένα είναι τιμή να ανήκω στην ΕΕΦ και να προσπαθώ για το καλύτερο! Πριν ενάμιση μήνα πραγματοποιήθηκαν εκλογές και μία νέα διετία ξεκινά! Εμείς καλούμε όλους σας να συμμετέχετε για να χαίρεστε με τις επιτυχίες και να εντοπίζετε τις αστοχίες ώστε να προχωράμε μπροστά προς όφελος της επιστήμης που αγαπάμε και υπηρετούμε!

Με τις πιο θερμές ευχές μου για το νέο έτος,

Παρασκευή Κλειδέρη

Αστροφυσικός-Εκπαιδευτικός ΔΕ

Γενική Γραμματέας Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

(Visited 11,045 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
129 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Κατερίνα Αρώνη
2 έτη πριν

Έχουν διατυπωθεί από τους συναδέλφους αρκετές ερωτήσεις και περιμένουμε απαντήσεις…

Μέχρι τότε, ας κάνουμε ένα “μουσικό διάλειμμα” περιμένοντας “Αυτό που περιμένουμε”:

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

 

Δημήτρης Δημόπουλος
2 έτη πριν

Είμαι ένας από τους πολλούς που απειληθήκαμε με εξώδικο υπό την κατηγορία της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της συκοφαντικής δυσφήμισης. Άνθρωποι που δεν είναι Φυσικοί αλλά διδάσκουν Φυσική, ζητούν από Φυσικούς σε επαγγελματικές και πανεπιστημιακές ομάδες Φυσικών να σβήσουν τα κόσμια σχόλια τους περί διδασκαλίας Φυσικής αδιακρίτως ως συκοφαντικά και ψευδή επειδή κρίναμε το εκπαιδευτικό τους έργο στην επιστήμη μας.

Η υπεράσπιση της επιστήμης μας και η ελευθερία λόγου είναι αδιαπραγμάτευτα. Δεν φοβόμαστε και δεν τρομοκρατούμαστε.

Ενώ είμαι διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ (μηχανικός κανονικός όχι τεχνολόγος που δηλώνει μηχανικός) που με τόσο διάβασμα πέρασα και τελείωσα το πολυτεχνείο, απόφάσισα πριν 4 χρόνια να ξαναστρωθώ στο διάβασμα για να περάσω στο Φυσικό Αθήνας και να σπουδάσω δεύτερο πτυχίο. Δεν υπάρχει σύντομος δρόμος για να διδάξεις STEM. Υπάρχει ένας δρόμος, αυτός που πήραμε όλοι μας και γνωρίζουμε πολύ καλά τις τεράστιες θυσίες που απαιτεί η επιστήμη. Δεν ανέχομαι κανέναν να με κατηγορεί ανυπόστατα για να με κάνει να σβήσω τα σχόλια μου σε θέματα επιστημονικά. Δεν ανέχομαι κανέναν να με κατηγορεί οτι τελώ αδικήματα για να με τρομοκρατήσει και να το βουλώσω.

Εγώ δεν περιμένω καμία απάντηση από την ΕΕΦ. Η ΕΕΦ έχει δείξει με ποιους πάει και ποιους αφήνει. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς; Αφήνουμε την Τίνα μόνη της; Ή συντασσόμαστε στο πλάι της με ένα κείμενο καταγγελίας αυτής της απαράδεκτης εξέλιξης; Δε γίνεται να μείνει αναπάντητη αυτή η πρόκληση στην επιστημονική κοινότητα μας. Το θεωρώ χρέος μας να αντιδράσουμε οργανωμένα και να αναδείξουμε το γεγονός.

Κώστας Παπαδάκης
2 έτη πριν

Μπράβο γιατί:

δεν ανέχεσαι κανένα να σε κατηγορεί και δεν αφήνεις κανένα σε “τρομάξει”,

πιστεύεις ακόμα πως οι φυσικοί θα συνταχθούν στο πλάι της Τίνας ή σε όποιον απειλεί την ίδια την επιστήμη.

Φυσικά έχεις δίκιο, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι μια ένωση φυσικών εκδίδει μια “ψυχεδελική” εργασία από μια δασκάλα που έχει ναι μεν βραβευτεί αλλά όχι γιατί δίδασκε την φυσική που περιγράφει η “ψυχεδελική” της εργασία.

Αναγκαζόμαστε να υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα.

Το καταστατικό της ένωσης αναφέρει ότι οι δράσεις της προωθούν την επιστήμη της φυσικής και την διδασκαλία της, με το “αεικίνητο” του “Ζωγράφου” και την έκδοση της “εργασίας” η ίδια η ένωση δεν ικανοποιεί το καταστατικό της.

 

 

Κατερίνα Αρώνη
2 έτη πριν

Καλημέρα συνάδελφοι

Έχοντας υπηρετήσει σαν καθηγήτρια Φυσικής το Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο επί 25 χρόνια με όλες μου τις δυνάμεις και με κατάθεση ψυχής, βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στη θέση να απειλούμαι με εξώδικο από κάποιους μη Φυσικούς επειδή εξέφρασα την επιστημονική μου άποψη με το παρακάτω σχόλιο:

“Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά. Ένας μη ειδικός δεν μπορεί να μεταδίδει γνώσεις που δεν έχει σπουδάσει!!”

Μετά από αυτό το σχόλιό μου ακολούθησε η απειλή και ο εκφοβισμός.

Είναι δυνατόν;;;

Θα ήθελα να ήξερα ποιο “εξώδικο” μπορεί να απαιτήσει να σβήσω το συγκεκριμένο σχόλιο και με ποια λογική;; Πραγματικά είμαι πολύ περίεργη!!!

Το εξώδικο που εστάλη στην Τίνα με έχει εξοργίσει, θεωρώ άδικο αυτό που συνέβη και πιστεύω κι εγώ ότι πρέπει να αντιδράσουμε.

Συμφωνώ με όσα είπε παραπάνω ο Δημήτρης Δημόπουλος και χαίρομαι που υπάρχουν τέτοιοι νέοι επιστήμονες με ήθος και μαχητικότητα!!

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
Διονύσης Μάργαρης(@dmargaris_2z73r8xw)
2 έτη πριν

Καλημέρα Κατερίνα.

Είναι δυνατόν;;;

Από ό,τι φαίνεται … είναι!!!

Φιλλένια Σιδέρη
2 έτη πριν

Καλησπέρα σε όλους

Δεν έχω διαβάσει το αρχικό κείμενο της Τίνας, αν και πολύ θα ήθελα γιατί δεν είμαι καλά ενημερωμένη για το θέμα, μιας και έχω δει τα εκατοντάδες σχόλια, αλλά όχι το πρωτότυπο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ

Είναι πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση των Επιστημονικών Ενώσεων ότι τα επιστημονικά αντικείμενα πρέπει να διδάσκονται από ανθρώπους που έχουν το απαραίτητο γνωστικό υπόβαθρο και την εκπαίδευση γι΄αυτά. Στις μεταξύ μας συζητήσεις αμφισβητείται ακόμη και η επάρκεια ενός φυσικού να διδάξει Χημεία και Βιολογία στο Γυμνάσιο και ενός χημικού ή βιολόγου αντίστοιχα. Υπάρχουν συνάδελφοι μας με πείρα και διάθεση, οι οποίοι νοιώθουν πολύ βαριά την ευθύνη να κάνουν πειράματα σε 28 παιδιά και ζητούν να υπάρχει για λόγους ασφαλείας και δεύτερος καθηγητής στην αίθουσα. Εγώ η ίδια έχω επιχειρηματολογήσει πολλές φορές ότι στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ το “Ερευνώ και Ανακαλύπτω” δεν πρέπει να το διδάσκουν δάσκαλοι, διότι δεν είναι επαρκής η εκπαίδευση τους και τυφλώνουν τα παιδιά. Εγώ δεν θα τολμούσα ποτέ να διδάξω Φυσική ή Βιολογία στο Λύκειο από σεβασμό στους μαθητές και στην επιστήμη.

Είναι προφανές λοιπόν ότι πειράματα ΦΥΣΙΚΗΣ, ΧΗΜΕΙΑΣ και ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ δεν μπορεί να εκτελούν επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, διότι τα πειράματα (πέρα από τους λόγους ασφαλείας) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ και πρέπει να συνδέονται άρρηκτα με τον επιστημονικό τους υπόβαθρο.

Για το βιβλίο (από όσα διάβασα στα σχόλια) δεν θα εκφέρω γνώμη, διότι ο σεβασμός που τρέφω στην επιστήμη δεν μου επιτρέπει  να ασχολούμαι με μεταφυσικές προσεγγίσεις, ούτε για πλάκα.

ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ

Επειδή όμως παρακολουθώ με χαρά και πολλές φορές υπερηφάνεια τα κείμενα και τις δραστηριότητες της Τίνας, ξέρω ότι ο λόγος της είναι ευγενής και τεκμηριωμένος και τουλάχιστον ποτέ δεν είναι συκοφαντικός, προσβλητικός και αστήρικτος. Γι’ αυτό τον λόγο είμαι βέβαιη ότι η επίδοση εξώδικου, η οποία δεν έχει και καμία περισσότερη νομική ουσία από μια απλή πρωτοκολλημένη επιστολή, αποσκοπεί στο να τρομοκρατηθούν όσοι διατύπωσαν “δυσάρεστες” απόψεις. Κατά την δική μου γνώμη αν υπάρχει σοβαρή και τεκμηριωμένη προσβολή ή συκοφαντία υπάρχουν 2 δρόμοι:

1. αγνοώ τις κακόβουλες και αστήρικτες συκοφαντίες και ελπίζω στην νοημοσύνη των αποδεκτών,

2. ζητώ άμεση αναίρεση και συγνώμη με κοινοποίηση στα ίδια μέσα και αν δεν ικανοποιηθεί η απαίτηση μου προσφεύγω στην δικαιοσύνη.

Οποιαδήποτε άλλη λύση έχει ως στόχο να εξουθενώσει τον αντίπαλο και δεν είναι έντιμη.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
2 έτη πριν
Απάντηση σε  Φιλλένια Σιδέρη

Καλησπέρα Φιλένια.

Δεν θα απαντήσω στην ουσία. Διάβαζα σήμερα άρθρο στο “Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία” (Νίκος Σαραντάκος).

Εκεί αναφέρεται ότι ένας ακαδημαϊκός, εξαιρετικός μηχανικός, διατυπώνει μια θέση την οποία θεωρεί λανθασμένη ο αρθρογράφος. Μαζί με αυτήν θεωρεί λανθασμένη και θέση του παλιότερη για θέματα της Ελληνικής γλώσσας.

Διαβάζουμε επίσης ότι ο καθηγητής Μπαμπινιώτης έγραψε στο facebook σχόλιο που αντιτίθεται στη θέση του ακαδημαϊκού.

Καταλήγει ο καθηγητής:

«Αυτό είναι αναμενόμενο όταν ένας μη ειδικός, με ικανότητες επιστημονικές στον κλάδο του, αποτολμά να εισέλθει σε ειδικά θέματα άλλης επιστήμης με όπλο την αγάπη του προς τη γλώσσα μας και με αγαθές αναντιρρήτως προθέσεις. Ως γλωσσολόγος είναι σίγουρο ότι θα υπέπιπτα στις ίδιες σοβαρές πλάνες, αν επιχειρούσα να ομιλήσω περί … στατικής και δη και σιδηρών γεφυρών.»

 

Θα εκπλαγώ αν ο Νίκος Σαραντάκος και ο καθηγητής Μπαμπινιώτης δεχθούν εξώδικο με το οποίο να ζητείται η διαγραφή του άρθρου και του σχολίου του facebook. Είμαι σίγουρος πως ο ακαδημαϊκός δεν θα προβεί σε τέτοια ενέργεια όσο και αν τον στενοχώρησαν οι δημοσιεύσεις.

Τάκης Νικολαΐδης
2 έτη πριν

Κυρία Κλειδέρη,
εφόσον τοποθετείστε δημόσια με την ανάρτησή σας και δηλώνεστε μέλος του  ΔΣ της ΕΕΦ συνοψίζω μερικά ερωτήματα που τέθηκαν από συναδέλφους και στα οποία δεν έχετε απαντήσει έως τώρα:
α) πώς έλαβε μέρος ως υποψήφια στις εκλογές για το ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών μια καθηγήτρια γαλλικών, ακόμη και αν είναι επίτιμο μέλος, δεδομένου ότι το καταστατικό της ΕΕΦ ορίζει ότι «τα επίτιμα μέλη, ων ο αριθμός ορίζεται υπό του Νόμου, απολαύουσι πάντων των δικαιωμάτων των τακτικών μελών πλην της ψήφου» (άρθρο 5) και «τα τακτικά μέλη έχουσι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι» (άρθρο 7);
β) πώς είναι μέλος του νέου ΔΣ της ΕΕΦ ο κ. Βουρλιάς ο οποίος είναι κάτοικος Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι στο καταστατικό ορίζεται ότι «την Ένωσιν διοικεί 11μελές Διοικητικόν Συμβούλιον εκλεγόμενον εκ των εν τη περιοχή της τέως διοικήσεως πρωτευούσης διαμενόντων τακτικών μελών …» (άρθρο 9) και στην ανακοίνωση της ΕΕΦ για τις εκλογές αναφέρεται ρητά ότι «οι υποψήφιοι πρέπει  να έχουν πληρώσει και τη συνδρομή του 2018 και να διαμένουν στο Λεκανοπέδιο  Αττικής»;
γ) γιατί όλα τα σχετικά με τις πρόσφατες εκλογές της ΕΕΦ αρχεία (πρόσκληση, ψηφοδέλτιο, ανακοίνωση αποτελεσμάτων …) έχουν «εξαφανιστεί» από το επίσημο site της;
δ) έχει συγκροτηθεί  το νέο ΔΣ της ΕΕΦ και αν ναι γιατί δεν ανακοινώνετε τα μέλη του, δεδομένου ότι οι εκλογές έγιναν στις 25/11 (και συνεχίστηκαν την επόμενη ημέρα στα γραφεία της ΕΕΦ, χωρίς αυτό να προβλέπεται πουθενά!) και το καταστατικό προβλέπει ότι «το Διοικητικόν Συμβούλιον εντός 10 ημερών από της εκλογής αυτού, συνερχόμενον τη προσκλήσει του πρώτου επιτυχόντος, εκλέγει εκ των εαυτού μελών τον Πρόεδρον, τους δύο Αντιπροέδρους, τον Γενικόν και ειδικόν Γραμματέα και τον Ταμία του» (άρθρο 10);  Μέχρι στιγμής από το ΔΣ έχει αναφερθεί ο πρόεδρος (ο οποίος δεν γνωρίζει τα τεκταινόμενα), ο αντιπρόεδρος (ο οποίος απαντάει με βρισιές σε όποιον αναφέρει κάτι αρνητικό), η γενική γραμματέας (που αποδίδει τις βρισιές του αντιπροέδρου σε «χιουμοράκι») κι ένα μέλος κάτοικος Θεσσαλονίκης (που συμμετείχε σε παράλληλη συζήτηση αλλά στη συνέχεια ζήτησε να σβηστούν τα σχόλιά του!). Τα υπόλοιπα 7 μέλη του νέου ΔΣ της ΕΕΦ ποιοι είναι (και κυρίως πού είναι για να πάρουν θέση;)
Μήπως τελικά ο τίτλος της ανάρτησής σας «επιστημονικότητα και συναδελφικότητα» αυτό-αναιρείται, δεδομένου ότι η ΕΕΦ εξακολουθεί να προωθεί το βιβλίο για την «κβαντική επιστήμη του θεάτρου» ακόμη και τώρα (απευθύνοντας νέα πρόσκληση  για την παρουσίασή του) και επίσης υποστηρίζει (εφόσον δεν αποδοκιμάζει) επίτιμο μέλος του μη-φυσικό που στέλνει εξώδικα σε συναδέλφους φυσικούς!
Κυρία Κλειδέρη,  να περιμένω τις απαντήσεις σας ή μήπως θα λάβω κι εγώ εξώδικο;

Δημήτρης Δημόπουλος
2 έτη πριν

Ρωτήσαμε μέλος του ΔΣ της ΕΕΦ σχετικά με το ερώτημα (α) και μόλις ενημερωθήκαμε οτι η καθηγήτρια Γαλλικών είναι τακτικό μέλος της ΕΕΦ και όχι επίτιμο. Άρα έχει δικαίωμα ψήφου και υποψηφιότητας. Λέει χαρακτηριστικά η σελίδα της ΕΕΦ για όσους δεν είναι Φυσικοί:

 

Η Ε.Ε.Φ. έχει  έκτακτα, επίτιμα, και σπουδαστικά μέλη. Ένα πρόσωπο μπορεί να γίνει δεκτό ως τακτικό μέλος της Ε.Ε.Φ. Πρέπει να διαθέτει πανεπιστημιακό τίτλο (πτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου) από οποιοδήποτε Ελληνικό ή ισότιμο ξένο Πανεπιστήμιο στην Φυσική ή συναφή περιοχή, ή διαθέτει πανεπιστημιακό τίτλο (πτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου) από οποιοδήποτε Ελληνικό ή ισότιμο ξένο Πανεπιστήμιο σε οποιαδήποτε περιοχή και έχει οκτώ χρόνια αποδεδειγμένης προϋπηρεσίας σε οποιαδήποτε περιοχή των Ε.Φ. Είναι μέλος ΔΕΠ οποιουδήποτε Ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ και ασχολείται με την διδασκαλία μαθημάτων ΤΠΕ.  Ένα πρόσωπο μπορεί να γίνει δεκτό ως έκτακτο μέλος της Ε.Φ. αν διαθέτει πανεπιστημιακό τίτλο (πτυχιακού ή μεταπτυχιακού επιπέδου) από οποιοδήποτε ελληνικό ή ξένο πανεπιστήμιο σε οποιαδήποτε περιοχή και διατηρεί ισχυρό ενδιαφέρον για τις Φ.Ε. Ένα πρόσωπο μπορεί να γίνει δεκτό ως επίτιμο μέλος της Ε.Ε.Φ. αν έχει επιδείξει εξαιρετικά επιτεύγματα στις ΤΠΕ ή εξαιρετική συνεισφορά στους σκοπούς της Ε.Ε.Φ. Ένα πρόσωπο μπορεί να γίνει δεκτό ως σπουδαστικό μέλος της Ε.Ε.Φ. αν είναι φοιτητής οποιουδήποτε τμήματος Φυσικής ελληνικού ή ισότιμου ξένου πανεπιστημίου.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής
Διονύσης Μάργαρης(@dmargaris_2z73r8xw)
2 έτη πριν

Μια απόφαση του τμήματος Φυσικής που έλαβα, πάνω στο θέμα…

 


.