Η ανάκλαση επίπεδου κύματος

Ξέρουμε ότι ένα επίπεδο κύμα ανακλάται έτσι ώστε η γωνία πρόσπτωσης να είναι ίση με την γωνία ανάκλασης.

Ξέρουμε ακόμα ότι ακολουθεί την συντομότερη διαδρομή.

Ας το δείξουμε με την συνδρομή της αρχής του Huygens. Ας δείξουμε δηλαδή ότι όλα τα κύματα των δευτερογενών πηγών που βρίσκονται στον ανακλαστήρα συμβάλλοντας εξουδετερώνονται.

Αποφεύγονται ολοκληρώματα. Στρεφόμενα ανύσματα.

Η συνέχεια

Την ιδέα την βρίσκει κάποιος στη εκλαϊκευμένη έκδοση QED του Feynman.

Μόνο που δεν μιλώ για κύματα πιθανοτήτων αλλά για συνήθη κύματα.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
20 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
11/01/2019 8:56 ΜΜ

Και η συνέχεια πολύ καλή Γιάννη!

Μπράβο!!!

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
11/01/2019 9:54 ΜΜ

Γιάννη καλησπέρα και από εδώ. Πολύ καλή επίσης.

Μία ελάσσονα παρατήρηση. Θα συμβεί το ίδιο αν η πηγή είναι κοντά στην ανακλαστική επιφάνεια (εν συγκρίσεις για παράδειγμα με το μήκος κύματος); Εννοώ ότι τα κύματα είναι σφαιρικά και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα πλάτη στο Σ είναι ίσα για να συμβεί απόσβεση.

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Να το “καβαλήσεις” Γιάννη το καλάμι….αφού το αξίζεις….

Αντίληψη, ταχύτητα, ταλέντο, διορατικότητα, σύνθεση ιδεών….

Όλα σε ένα….

Να καταλαβαίνουμε και όσοι “καίμε κάρβουνο”…

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
11/01/2019 10:28 ΜΜ

Γιάννη συμφωνώ ότι με ολοκλήρωμα θα είχαμε λύση, αλλά νομίζω ότι θα είχαμε μη αποσβεστική συμβολή από το σημείο Λ και το “συμμετρικό” του. Δεν το έχω κάνει, θα μπλέξουμε με ολοκληρώματα της Bessel, αλλά δεν βλέπω πώς θα εξισωθούν τα πλάτη. Η ανάλυσή σου είναι μια χαρά στη λεγόμενη προσέγγιση του μακρινού πεδίου (αν μεταφράζω δόκιμα το far field approximation). Και πάλι βέβαια αυτό δεν είναι το μείζον.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Γιάννη εύγε!!!!…!

Συμφωνώ με την κρίση του Θοδωρή και.. επαυξάνω!!

ΕΥΦΥΈΣΤΑΤΟ…

Πάνος Μουρούζης
12/01/2019 8:36 ΠΜ

Γιάννη μία απορία. Αν την επιφάνεια ανάκλασης την κάνουμε φράγμα έτσι ώστε να αφαιρέσουμε τις “συμμετρικές” περιοχές ώστε να μην έχουμε αποσβεστική συμβολή τότε θα είχαμε ενίσχυση του ήχου; Δηλαδή ένα τρυπητό επίπεδο θα έκανε καλύτερη αντανάκλαση στον ήχο από ένα συμπαγές επίπεδο;

Δημήτρης Γκενές
Αρχισυντάκτης
12/01/2019 12:13 ΜΜ

Καλημέρα και πάλι.

Μερικά ερωτήματα:

Άραγε ποιο είναι το αποφασιστικό κριτήριο για να αποφανθούμε αν έχουμε ανάκλαση ΄ξ δευτερογενή πηγή ;

α) το μήκος κύματος σε σχέση με το μέγεθος της επιφάνειας του ανακλαστ’ηρα ; ( Πολύ μικρά μήκη κύματος συμπεριφέρονται σωματιδιακά και η πιθανότητα ανάκλασης σε γωνίες διαφορετικής της γωνίας πρόσπτωσης μηδενίζεται -το πλάτος πιθανότητας μηδενίζεται )

ή

β) αν ο ανακλαστήρας μπορέι να θεωρηθεί ότι είναι ακλόνητος δεσμός και όχι συντονιζόμενη επιφάνεια η οποία λειτουργεί ως δευτερογενής πηγή;

Ίσως το α) κριτήριο είναι απλά ένα από τα πρωτα που πρέπει να αποφανθούμε για να δούμε αν το μοντέλο του ακλόνητου εμποδίου είναι καλύτερο ή αν το μοντέλο της συντονιζόμενης επιφάνειας ( Huygens ) είναι το πλέον κατάλληλο …?

Στην φύση μάλλον συμβαίνουν και τα δυο αλλά ανάλογα με τα δεδομενα κυριαρχεί το ένα από τα δυο … Λέω τώρα εγώ με το φτωχό μου το μυαλό έχοντας κατα νού βέβαια τον ηχο και όχι τα φωτόνια και τις φάσεις της κυματοσυνάρτησης που περιγράφει την μερική ανάκλασή τους σε οποιαδήποτε ασυνέχιεια

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
12/01/2019 1:23 ΜΜ

Καλησπέρα σε όλους.

Πάνο και Γιάννη,  αν αφαιρούσαμε από τον ανακλαστήρα τα σημεία από τα οποία προκαλείται απόσβεση στο Σ του κύματος από το Λ, θα είχαμε ενίσχυση του ήχου στο Σ. Γίνεται με φωτόνια, γιατί να μην γίνεται και με τον ήχο;

Πάνος Μουρούζης
12/01/2019 3:12 ΜΜ

Εννοώ Γιάννη το εξής. Αν αντί για μια επιφάνεια έχουμε μία σκάρα που έχουμε αφήσει μόνο τις μπάρες για τις οποίες η ανάκλαση σε κάθε μία από αυτές δημιουργεί διαφορά φάσης 2kπ σε σχέση με το τμήμα που ισχύει ο νόμος της ανάκλασης. Τότε θα είχαμε από αυτές τις μπάρες μόνο ενισχυτικές συμβολές. Έτσι αν αντικαταστούσαμε την επίπεδη επιφάνεια από μία τέτοια μπάρα θα είχαμε έναν πιο δυνατό ήχο λόγω ανάκλασης. Πειραματικά αυτό μου φαίνεται λίγο περίεργο.