Σε ποια περίπτωση οι δύο φλέβες τέμνονται;

Τα τρία δοχεία του σχήματος περιέχουν νερό. Έχουμε ανοίξει, σε κάθε περίπτωση δύο τρύπες που βρίσκονται στο ίδιο κατακόρυφο επίπεδο. Σε ποια περίπτωση ή σε ποιες περιπτώσεις οι φλέβες τέμνονται;

Οι αποστάσεις των οπών από το μέσον του δοχείου έχουν σημειωθεί με ακρίβεια. Αν κάποια απόσταση φαίνεται μεγαλύτερη στο σχήμα, είναι μεγαλύτερη.

Απάντηση:

(Visited 490 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
4 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πρόδρομος Κορκίζογλου

Πολύ καλή Γιάννη, μπράβο!! Όπως και η Γεωμετρία του πράγματος!

Ομολογώ ότι δεν το είχα σκεφτεί, ότι οι φλέβες τέμνονται όταν έχουμε άνισες αποστάσεις των οπών από το μέσο της στήλης του υγρού!

 

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Γιάννη.

Το θέμα σηκώνει μπόλικα διερευνητικά και πέτυχες το σημαντικό …της τομής των φλεβών! Επίσης σημαντική η επιλογή της μεταβλητής ψ!

Στα τρία σχήματα που έδωσες ” πρόσθεσα ” και ένα 4ο με τις δύο οπές πάνω από το μέσον του 2Η δηλαδή για 0<=ψ<=Η όπου όσο μικρότερο το ψ (δηλαδή κοντύτερα στο μέσον του ύψους της στάθμης)  τόσο μεγαλύτερο το βεληνεκές άρα για δυό τέτοιες οπές οι φλέβες τέμνονται. Αντίστοιχη παρατήρηση για οπές κάτω του μέσου (3ο δικό σου) όπου οι φλέβες δεν τέμνονται.

Μπορώ να πω πως όπως έβαλες το θέμα συμπληρώνεις όμορφα τον καθηγητή Κουμαρά στο σύγγραμμά του (Μονοπάτια της σκέψης στον κόσμο της φυσικής)

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης

Γιάννη καλημέρα

Πολύ καλή και ωραίος ο τρόπος που το παρουσιάζεις. Η πρώτη εκδοχή είναι κοντά στους μαθητες. Σκέφτομαι μπορούν να βγουν ωραία πράγματα και ωραίες ασκήσεις.