Κανέλλος & Παπουτσάνης – Ηλεκτρισμός Πυρηνική 1968

Συνέχεια στο σκανάρισμα βιβλίων Φυσικής γραμμένες από Μαθηματικούς, ο 3ος τόμος της 3τομης Φυσικής του Σπύρου Κανέλλου με δεύτερο συγγραφέα τον Ι. Παπουτσάνη το 1968, εδώ σε μορφή pdf.  Οι λύσεις του αναφέρθηκαν πρόσφατα στο ΥλικοΝετ εδώ.

Το 1972 επανακυκλοφόρησε με 2ο συγγραφέα τον Μποβιάτσο αντί του Παπουτσάνη , με διαφορετικό πρόλογο, την αφαίρεση του ευρετηρίου και την προσθήκη μόνο 15 ασκήσεων, ορίστε τα εξώφυλλα, ο νέος πρόλογος και οι επιπλέον ασκήσεις Νο. 276-290 εδώ σε pdf.

Ο πρόλογος της 1ης έκδοσης, αναφέρει πολλές συμμετοχές:

Διά την συγγραφήν τού παρόντος τρίτου τόμου τού κύκλου τής Φυσικής συνειργάσθησαν μετά τού συγγραφέως των δύο πρώτων τόμων κ. Σ. Κανέλλου οί Φυσικοί κ.κ. Ι. Παπουτσάνης, Δ. Μποβιάτσος καί Κ. Καρούμπαλος. Εις τον κ. Καρούμπαλον οφείλεται, έκτος άλλων, καί ολόκληρον τό μέρος τού βιβλίου τό πραγματευόμενον τήν Ατομικήν καί Πυρηνικήν Φυσικήν.

Στον πρόλογο της νεώτερης έκδοσης των Κανέλλου – Μποβιάτσου δεν γίνεται καμία αναφορά σε άλλο συγγραφέα.

Σας θυμίζω την γωνιά της Φυσικής στην σελίδα μου.

 

(Visited 444 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
1 Σχόλιο
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Τα βιβλία Φυσικής του Κανέλλου και των συνεργατών του, τα έχω αντιμετωπίσει με την οπτική του μαθητή, αλλά και με αυτήν του δάσκαλου.

Τα χαρακτηρίζω ως ευσύνοπτα. Δηλαδή, ως μαθητής μελετώντας τα, δεν χάθηκα σε δευτερεύουσες λεπτομέρειες και οι ασκήσεις τους είχαν κλιμάκωση και διευκόλυναν την εννοιολογική προσέγγιση του θέματος. Ως δάσκαλος, διευκολύνθηκα να αντιληφθώ ποιες γνώσεις είναι περιττές για την πρώτη προσέγγιση της Λυκειακής Φυσικής.

Η σειρά Φυσικής του Κανέλλου είχε ομοιογένεια στην αντιμετώπιση της Μηχανικής, της Θερμότητας, της Ακουστικής & της Οπτικής και του Ηλεκτρισμού & της Πυρηνικής. Αυτή η ομοιογένεια θα πρέπει να αποδοθεί τον Κανέλλο που προσυπέγραψε και τα τέσσερα.

Ο Τάκης ως αυθεντικός συλλέκτης και μελετητής αλιεύει δύο εκδόσεις του Ηλεκτρισμού & της Πυρηνικής. Μία του 1968, με δεύτερο συγγραφέα τον Ι. Παπουτσάνη και μια του 1972, με δεύτερο συγγραφέα τον Δημήτριο Μποβιάτσο. Και στις δυο εκδόσεις, που δεν διαφέρουν μεταξύ τους, αναφέρονται ως συνεργάτες συγγραφείς οι δύο προηγούμενοι και ο Κ. Καρούμπαλος.

Δεν μπορώ να συμβάλω στην διερεύνηση της αλλαγής του ονόματος του δεύτερου συγγραφέα, στις εκδόσεις του 1968 & 1972. Μπορώ και επιθυμώ να δώσω κάποια στοιχεία για τους «δεύτερους συγγραφείς».

Ο Ι. Παπουτσάνης, είναι φυσικός απ’ την Λέσβο. Τον γνώρισα ως υπεύθυνο των φυσικών στο φροντιστήριο «ο Κύκλος», στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ο Δ. Μποβιάτσος, υποστήριξε την διατριβή του το 1969, με θέμα την ιονόσφαιρα ως μέσον μελέτης της ακτινοβολίας-Χ, του Ήλιου. Στο διαδίκτυο υπάρχουν ίχνη για συνεργασίες του σχετικά με δίκτυα υπολογιστών. Ο Κυρ-Γιάννης, ως επιμελέστερος, θυμάται εγχειρίδιο στο ΜΤΠΧ Αυτοματισμού του Καποδιστριακού, μαζί με τον Κ. Καρούμπαλο.

Ο Κώστας Καρούμπαλος ήταν καθηγητής μας στο προπτυχιακό (Ηλεκτρονική Φυσική) και το μεταπτυχιακό (Εφαρμοσμένος Ηλεκτρομαγνητισμός & Θεωρία Θορύβου).

Από το επίσημο βιογραφικό του:

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1928. Πτυχίο Φυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών (1953). Μεταπτυχιακό Ηλεκτρονικής και Ραδιοηλεκτρολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών (1955). Certificat Ηλεκτρονικής, Πανεπιστήμιο Orsay (1960). Πτυχίο 3ου κύκλου στη θεωρία και στις Τεχνικές Επιταχυντών, INSTN SACLAY –  Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (1961). Doctorat d΄ Etat, Πανεπιστήμιο Παρισιού (1964). Επιμελητής στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών (1965-1967). Αρχικά ερευνητής και εν συνεχεία διευθυντής ερευνών, CNRS Γαλλία – Αστεροσκοπείο Meudon (1967-1975). Καθηγητής, Τμήμα Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1975-1989). Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1989-1997). Διευθυντής του Ιονοσφαιρικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών (1976-1989). Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ Α.Ε (1990-1991).

Υπήρξε πολύ ικανός δάσκαλος φοιτητών και μεταπτυχιακών.

Την περίοδο 1967-1975, συνέχιζε να “διαβάζει τα μαθήματά του”, αλλά … στην Γαλλία, αφού δεν χωρούσε στο τότε Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Λεπτομέρεια: ως μαθητής, τα Χριστούγεννα του 1944, ήταν στην χορωδία της ΕΠΟΝ, που τραγούδησε  στο “Παλλάς”, ένα χριστουγεννιάτικο ορατόριο που συνέθεσε και διεύθυνε ο Μάνος Χατζιδάκης (περισσότερα εδώ).