Subscribe
Ειδοποίηση για
8 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Γιάννη.

Καταλαβαίνω το πρώτο κομμάτι κάπως. Η προπέλα ενός πλοίου ρουφάει κολυμβητές. Ακόμα και βάρκα.

Διώχνει νερό αλλά για να μην γίνει κενό έρχεται νερό από την περιοχή μπροστά στην προπέλα.

Έτσι φαντάζομαι ότι το μπαλάκι “ρουφιέται”.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Όταν μείωσε την πίεση νομίζω ότι έγινε σπηλαίωση, η οποία δεν θα μπορούσε να γίνει παρουσία της ατμοσφαιρικής πίεσης.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Αν βάζαμε λίγη τριμμένη κιμωλία στο νερό θα βλέπαμε ίσως τις κινήσεις των τεμαχίων. Αν βλέπαμε πολλά τεμάχια ανά μονάδα όγκου να κατευθύνονται προς το κέντρο της προπέλας ίσως συμπεραίναμε ότι η ροή αυτή ωθεί το μπαλάκι.

Ίσως πάλι αυτό παραμένει εκεί λόγω φαινομένου Coanda. Όπως το μπαλάκι ίπταται πάνω από το σεσουάρ χωρίς να φεύγει δεξιά ή αριστερά, λόγω φαινομένου Coanda.

Βαγγέλης Κουντούρης

καλημέρα σε όλους

(τα Αγγλικά μου είναι επιπέδου “ντου γιου λάϊκ μαμαζέλ δη Γκρης”, άρα κατ’ εκτίμηση…)

στο πρώτο “βλέπω” διαρκή κίνηση υγρού προς τα κάτω στο κέντρο του δοχείου και ανοδική στα πλαγια

στο δεύτερο νομίζω υποπίεση στο ανώτατο σημείο, λόγω Bernoulli, αφού είναι μεγάλη η ταχύτητα του αέρα (κάπως έτσι λειτουργούσε το ψεκαστηράκι για τις μύγες παλιότερα)

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής

Καλημέρα Γιάννηδες.

Ούτε και γω έχω θέση και ερμηνεία…

Αλλά μπορούμε να αναρωτηθούμε φωναχτά:

Με την περιστροφή η επιφάνεια παίρνει τη μορφή χωνιού. Καλά μέχρι εδώ.

Το αυγό θα βρεθεί στον πάτο του χωνιού. Και αυτό λογικό.

Τι συμβαίνει τώρα στην κάτω επιφάνεια του αυγού; Έχουμε μειωμένη πίεση λόγω; Κολλάει ο Bernoulli; Κολλάει το φαινόμενο Coanda; Το ότι βυθίζεται σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε μειωμένη πίεση στην κάτω πλευρά και άρα μειωμέμνη κατακόρυφη δύναμη προς τα πάνω…

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής

Καλημέρα Βαγγέλη.

Γράφαμε μαζί…

Βαγγέλης Κουντούρης

καλημέρα Διονύση

καλή η ιδέα του Γιάννη, ίσως καλύτερα με τρίμματα φελού, οπότε θα φαινόταν και οι πιθανές τροχιές του νερού, πιθανόν η προπέλλα τραβάει ποσότητες νερού προς τα κάτω, που συμπαρασύρουν και το αυγό, και επειδή τα υγρά είναι, πρακτικά ασυμπίεστα, διαρκώς ίση ποσότητα νερού, ανβαίνει προς τα πάνω από τα πλάγια (μου “κάνει” κάτι σαν “αντιβρασμός”…)

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
2 έτη πριν

Γιάννη Μήτση και υπόλοιποι συνάδελφοι καλησπέρα.

Ούτε εμένα με ικανοποιεί απόλυτα η εξήγηση του φαινομένου από τον δημιουργό. Δύο ενστάσεις:

Όσο πιο γρήγορα περιστρέφεται το νερό, τόσο πιο πολύ ελαττώνεται η πίεση προς το κέντρο περιστροφής, στο οριζόντιο επίπεδο μίας ποσότητας νερού. Ως αποτέλεσμα η ελεύθερη στάθμη του νερού ελαττώνεται γιατί στην επιφάνεια η πίεση πρέπει να είναι συνεχώς ίση με την σταθερή ατμοσφαιρική. Αλλά η ελάττωση αυτή παρατηρείται σε ένα οριζόντιο επίπεδο. Κατακόρυφα, στο εσωτερικό της δίνης πρέπει η πίεση να αυξάνει με το τοπικό βάθος λόγω του υδροστατικού όρου. Συνεπώς η πίεση στο κάτω μέρος της σφαίρας πρέπει να είναι συνεχώς μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική.

Μία απόπειρα εξήγησης του φαινομένου:

Έστω ότι η γωνιακή ταχύτητα περιστροφής είναι τόσο μεγάλη που η ελάττωση της στάθμης στο κέντρο, χωρίς το σφαιρικό σώμα, είναι τουλάχιστον ίση με το αρχικό ύψος του αδιατάρακτου νερού στο δοχείο (κάτι που φαίνεται να ισχύει στο βίντεο στον χρόνο 2:38). Αν συμβαίνει αυτό η πίεση στον πυθμένα και στο κέντρο γίνεται ίση με την ατμοσφαιρική (απουσία νερού στο σημείο αυτό). Τότε αν βάλουμε το σφαιρίδιο, η πίεση κάτω από αυτό θα είναι ίση με την ατμοσφαιρική ή και μικρότερη για μεγαλύτερη γωνιακή ταχύτητα περιστροφής από την οριακή τιμή. Το σφαιρίδιο θα πέσει στην βάση του πυθμένα, οριακά και μόνον από το βάρος του.

Θα είχε ενδιαφέρον το ίδιο πείραμα είτε με μικρότερη γωνιακή ταχύτητα περιστροφής, είτε με υψηλότερη στάθμη νερού, έτσι ώστε η δίνη απουσία σφαιριδίου να μην αγγίζει τον πυθμένα. Πιθανολογώ ότι τότε αν βάλουμε το σφαιρίδιο, θα αιωρείται σε απόσταση από τον πυθμένα, η οποία θα εξαρτάται από την τιμή της γωνιακής ταχύτητας και το αρχικό ύψος της στάθμης.

Κλείνω υπενθυμίζοντας, πρώτα από όλους σε εμένα, ότι με τα ρευστά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.