33ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Χημείας 2019

 Η Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΕΕΧ) διοργανώνει κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΕΘ, τον ΠΜΔΧ μέσω του οποίου επιλέγονται οι μαθητές που εκπροσωπούν την Ελλάδα στη Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας. Η 51η Διεθνή Ολυμπιάδα Χημείας θα διεξαχθεί από 21 – 29 Ιουλίου 2019 στη Γαλλία.

Η ΕΕΧ θέλοντας να διασφαλίσει τη διακριτική ικανότητα των θεμάτων, την αξιοπιστία του διαγωνισμού και την αξιοκρατική επιλογή των μαθητών που εκπροσωπούν τη χώρα, έχει ψηφίσει στο Ανώτατο Όργανο Διοίκησης, τη Συνέλευση των Αντιπροσώπων (ΣΤΑ), αυστηρό πρωτόκολλο – κανονισμό για την πραγματοποίηση του ΠΜΔΧ βάση του οποίου επιλέγονται τα θέματα και βαθμολογούνται τα γραπτά.

Σήμερα, Σάββατο 16-03-2019, διεξήχθη ο 33ος ΠΜΔΧ με την εθελοντική συμβολή συναδέλφων καθηγητών της Δευτεροβάθμιας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μελών των Περιφερειακών Τμημάτων της ΕΕΧ, καθώς και μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη χωρίς προβλήματα και η συμμετοχή ήταν αυξημένη. Ο αριθμός των εξεταστικών κέντρων σε όλη τη χώρα ανήλθε από 59 το 2018 σε 81 το 2019.

Ο ΠΜΔΧ είναι ο πρώτος μαθητικός διαγωνισμός στην Ελλάδα ο οποίος είναι από φέτος πλήρως ψηφιοποιημένος, καθώς οι μαθητές συμπλήρωσαν μηχανογραφημένο απαντητικό έντυπο, γεγονός που διασφαλίζει την εγκυρότητα, ελαττώνει το χρονικό διάστημα της βαθμολόγησης των γραπτών και ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον σεβασμό των προσωπικών δεδομένων.    

Στην ιστοσελίδα της ΕΕΧ θα βρίσκονται αναρτημένα τα θέματα του 33ου ΠΜΔΧ, καθώς και ο πλήρης φάκελος του ΠΜΔΧ, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των θεμάτων μεταξύ των οποίων έγινε η επιλογή, καθώς και την ταυτότητα των επιτροπών. Ο φάκελος και τα θέματα θα είναι αναρτημένα στο τμήμα: «ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ» – «ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΧΗΜΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ», ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τράπεζα θεμάτων. Οι  λύσεις των θεμάτων θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή του συνόλου των γραπτών, προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές που μετείχαν στον 33ο ΠΜΔΧ, οι οποίοι αφιέρωσαν χρόνο και κόπο για να εκφράσουν την αγάπη τους για την Επιστήμη της Χημείας.

Επίσης, ευχαριστούμε τους συναδέλφους καθηγητές, τα μέλη των Περιφερειακών Τμημάτων, τους φοιτητές που συμμετείχαν, την Οργανωτική και την Επιστημονική Επιτροπή του διαγωνισμού, χωρίς την εθελοντική προσφορά των οποίων η διεξαγωγή  του ΠΜΔΧ θα ήταν αδύνατη.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα θέματα και των 3 τάξεων του Λυκείου και το συνολικό φάκελο.

ΘΕΜΑΤΑ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΦΑΚΕΛΟΣ 33ου ΠΜΔΧ 2019

Παρακάτω οι ενδεικτικές λύσεις.

ΛΥΣΕΙΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΛΥΣΕΙΣ Β΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΛΥΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΜΔΧ

(Visited 19,346 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
52 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής

Ευχαριστούμε Αντώνη για την ενημέρωση.

Xατζηγρηγοριαδης Χριστόδουλος

Ευγε για την ποιότητα των θεμάτων των οποίων η δυσκολια κλιμακωνεται με την παροδο των ετων. Θα ηθελα να ερωτήσω πότε περίπου   θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα;

Αποστολιδου Αθηνά

Πόσοι περνάν στη δεύτερη φάση από τη δευτέρα Λυκείου;

Μπαλτζόπουλος Αντώνης
Αρχισυντάκτης

Συγχαρητήρια για την διοργάνωση και την υλοποίηση ( και ) του φετινού διαγωνισμού. Δεν συνηθίζει ο κόσμος να προσφέρει μέρος από τον ( λιγοστό ) ελεύθερο χρόνο του για τέτοιες δράσεις οπότε ( τουλάχιστον στα μάτια μου ) τα συγχαρητήρια είναι διπλά.

Επισημάνω και εγώ ( μιας που ο Αντώνης – γνωστός lowprofiler – το ανέδειξε με ένα απλό bold) ότι ο διαγωνισμός ήταν πλήρως ψηφιοποιημένος, καθώς οι μαθητές συμπλήρωσαν μηχανογραφημένο απαντητικό έντυπο … .

Δεν μπορώ να μην αναδείξω και να επικροτήσω αυτήν την επιλογή της ΕΕΧ που ( τουλάχιστον στα μάτια μου ) δείχνει τον δρόμο για μια άλλη μορφή εξέτασης πολύ πιο ουσιαστική από την υπάρχουσα στις πανελλήνιες εξετάσεις. Αν μη τι άλλο εάν ένα ΝΠΔΔ ( που η δράση του βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην εθελοντική συμμετοχή των μελών του ) μπορεί , δεν θα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν είναι εφικτό για ένα μηχανισμό που υποστηρίζεται από ένα Υπουργείο.

Και πάλι μπράβο σε όλους που τον έκαναν – ιδιαίτερα φέτος – να ξεχωρίσει.

ΥΓ. Αντώνη τράβα ένα βιντεάκι την φάση της διόρθωσης και της απόδοσης βαθμολογίας και κοινοποίησε το . Να δούμε και εμείς πως γίνεται η ψηφιακή αναγνώριση των απαντήσεων.

Τίνα Νάντσου
2 έτη πριν

Συγχαρητήρια Αντώνη και συγχαρητήρια για την προεδρία στους διαγωνισμούς!! Πάντα άξιος εύχομαι.

 

Κώστας Χαρκοπλιάς

Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους για την υλοποίηση του 33ου διαγωνισμού χημείας!

Προτείνω σε όλους τους εκπαιδευτικούς να προτρέπουν τους μαθητές τους να συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

Ειδικά οι φροντιστές να μη ανησυχούν ότι θα φανεί ως αποτυχία του φροντιστηρίου ή ότι λίγο πριν από τις Πανελλαδικές θα απογοητευθεί ο μαθητής αν δε γράψει καλά.

Αν ενημερωθεί σωστά ο μαθητής (και ο γονέας) ότι άλλο ο διαγωνισμός χημείας και άλλο οι Πανελλαδικές, τότε

η συμμετοχή στο διαγωνισμό μόνο οφέλη θα έχει, άσχετα από τη βαθμολογία.

Xατζηγρηγοριαδης Χριστόδουλος

Μηπως έχετε μια αίσθηση για το που θα κυμανθουν οι βαθμοι;

Γιώργος Χαραλαμπίδης

Πότε περίπου θα δημοσιευθούν οι λύσεις;