Διαβάζοντας του πίνακες και με κάθε επιφύλαξη για πιθανό λάθος στο μέτρημα, διεπίστωσα ότι οι μονάδες επιστημονικών αντικειμένων του ΙΕΠ στελεχώνονται από:
Φιλόλογοι 14
Γαλλικής 11
Δάσκαλοι 10
Πληροφορικοί 8
Γερμανικής 6
Αγγλικής 6
Μαθηματικοί 5
Κοινωνιολόγοι 4
Οικονομολόγοι 4
Νηπιαγωγοί 3
Καλλιτεχνικών 3
Θεολόγοι 2
Πολιτικοί Μηχανικοί 2
Ηλεκτρολόγοι 2
Ηλεκτρονικοί 1
Γεωπόνοι 1
Ναυτικοί 1
Φυσικής Αγωγής 1
Μουσικοί 1
Γεωλόγοι 1
Βιολόγοι 1
Χημικοί 1
Φυσικοί 1
Δεν γνωρίζω πόσοι υποβιβάζονται. Οι 3 τελευταίοι ή οι 4 τελευταίοι;
Θυμήθηκα την ιαχή:
-Εκεί, εκεί στη βήτα Εθνική, μαζί με τον ……. και την ………
Προτάσεις για την διδασκαλία της Φυσικής σε τουριστικές περιοχές:
Γιατί ο δίσκος αυτός είναι ευσταθέστερος;
Γιατί στα παραδοσιακά καφενεία χρησιμοποιούσαν τρίποδα τραπεζάκια;
Το τελευταίο είναι και διαθεματικόν.
Για να διαδοθεί το σκάκι στα σχολεία, το Υπουργείο ορίζει ένα συμβούλιο το οποίο πρέπει να μελετήσει το θέμα και να κάνει τις ενδεδειγμένες προτάσεις. Τα μέλη όμως του συμβουλίου είναι εντελώς άσχετα με το σκάκι. Δεν γνωρίζουν ούτε καν τους κανόνες του παιχνιδιού. Έτσι ισχυρίζονται ότι μετά από ενδελεχή έρευνα που κάνανε για το θέμα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μαθητές απεχθάνονται το σκάκι γιατί είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Γι αυτό προτείνουν στο Υπουργείο αντί για σκάκι, οι μαθητές να ασχοληθούν με τα παιχνίδια γκρινιάρη και φιδάκι. Όσον αφορά το σκάκι προτείνουν να γίνεται μία εκτενής αναφορά στην ιστορία του παιχνιδιού και στον κοινωνικό του ρόλο. Το Υπουργείο που εξ αρχής αυτό επιδίωκε, υιοθετεί τις προτάσεις ισχυριζόμενο ότι οι προτάσεις αυτές είναι αποτέλεσμα ερευνών από επαΐοντες του ζατρικίου. ( Η ιστορία είναι εντελώς φανταστική και δεν έχει καμία σχέση με φυσικά πρόσωπα και πράγματα)
τώρα τελευταία παραέγινε το κακό με τα μάτια μου,
φαίνεται άλλα βλέπω και άλλα διαβάζω,
γιατί άμα, πράγματι, διαβάζω αυτά που βλέπω,
να αναχωρήσω προς αναζήτηση του Αβερέλ Ντάλντον, του αγαπημένου…
Γιάννη με αυτά τα θέματα που προτείνεις, τι να πω, είσαι εκτός πνεύματος…..σπούτνικ.
Τα νέα παιδιά, έδειξε έρευνα των κυρίων και κυριών του ΙΕΠ, πίνουν espresso. cappuccino με φραπόγαλο ή με γάλα καρύδας όχι βαρύ γλυκό σε χοντρό που πίνεις εσύ.
Δεν κάθονται γύρω από μεταλλικά τραπεζάκια με ξύλινες καρέκλες αλλά σε μπάρες με σκαμπώ.
Αυτά λες, δεν έχεις κάνει και έρευνα και θέλεις να έχεις και λόγο για τα ΑΠΣ.
Στην Αγία Βαρβάρα θα τους μαθαίνεται προφανώς για…. καλά χαλιά, όλα εγώ θα στα πω;
Πάντως, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, υπάρχουν πολλοί αγαπητοί συνάδελφοι που χάρηκαν και θα χαρούν για τις περίφημες Φ.Ε.
Καλημέρα Πάνο , Βαγγέλη,Άρη.
Τι σου σκαρώνει η ρου..να η ζωή!!!!!
4/5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΙΕΠ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ, όπου αναμφίβολα ακούστηκαν από πανσεβάσμιους κυρίους και κυρίες ότι: «Η διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών με Ακαδημαϊκό τρόπο οφείλεται στους Αμερικανούς, που ανταγωνίζονταν με τους Ρώσους κατά τον ψυχρό πόλεμο. Αφού τελείωσε ο ψυχρός πόλεμος η Παιδαγωγική πρέπει να δώσει τη σωστή διάσταση και να αναδείξει τη κοινωνική διάσταση κατά τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και όχι την Ακαδημαϊκή»
9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ :
«Ελληνικό ρομποτικό όχημα θα βρεθεί το 2022 στη Σελήνη. Αυτό ανακοινώθηκε μετά την υπογραφή κοινής δήλωσης συνεργασίας από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ) και την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA).
………………………..Η εκδήλωσης υπογραφής της Δήλωσης Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΔΟ και NASA έγινε παρόντος του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά και του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού Χριστόδουλου Πρωτοπαπά.»
Και άκου τώρα η αργοπορία στο να δώσει η διδασκαλία των επιστημών στην Ελλάδα τη σωστή διάσταση και να αναδείξει τη κοινωνική διάσταση κατά τη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και όχι την Ακαδημαϊκή τι θα επιφέρει για την χώρα και τους κατοίκους της, τα είπαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και οι δικοί του πανσεβάσμιοι.
Τα οφέλη που προκύπτουν για την Ελλάδα είναι πολλαπλά. Μεταξύ άλλων:
• Η χώρα εισέρχεται στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως ισότιμος εταίρος.
• Η Ελλάδα θα δηλώσει παρουσία στο Διεθνή Σεληνιακό Σταθμό, που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, αποκομίζοντας ενισχυμένα στρατηγικά οφέλη.
• Τα στοιχεία που θα προκύψουν και θα τεθούν προς αξιοποίηση ανοίγουν νέους ακαδημαϊκούς ορίζοντες, δίνουν δυνατότητες ίδρυσης καινοτόμων εταιρειών, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις υφιστάμενες ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το Διάστημα.
• Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των Πανεπιστημίων και των ερευνητών της χώρας σε διεθνή προγράμματα, με την προσέλκυση υψηλής χρηματοδότησης.
• Ενισχύεται η προσπάθεια ανάσχεσης του brain drain, αλλά και της προσέλκυσης εγνωσμένου κύρους Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό.
• Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στην αιχμή του δόρατος της διαστημικής τεχνολογίας.
• Αναπτύσσεται ένας νέος κλάδος για την ελληνική οικονομία, με τα ανάλογα οφέλη.
Λεπτομέρειες για το τελευταίο
εδώ και εδώ
Καλησπέρα Άρη.
Δηλαδή ευτυχώς που κάνουμε πολλά με καθυστέρηση.
Είδες τι θα μας έκανε η Παιδαγωγική;
Αγαπητή Φιλένια,
με μεγάλη ανησυχία διάβασα την ενημέρωση που μας έκανες από το συνέδριο του ΙΕΠ.
Είναι δυνατόν να υπόθηκαν όλα αυτά;
Αντι να γίνει προσπάθεια να μπει η σύγχρονη φυσική στα σχολεία και η πειραματική διδασκαλία να γίνει υποχρεωτική σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, ακούμε αυτές τις ανοησίες;
Ελπιζω να είναι παρουσίαση προσωπικών απόψεων των ομιλητών και όχι η επίσημη θέση του ΥΠΕΘ γιατί τότε πρέπει να βγούμε όλοι στα κάγγελα. Η επιστήμη της Φυσικής κινδυνεύει σοβαρά στην Μέση Εκπαίδευση και οφείλουμε να ενεργοποιηθούμε όλοι τώρα πριν είναι αργά.
Αγαπητή μου Τίνα
Δυστυχώς ειπώθηκαν και πολλά άλλα που δεν πρόλαβα να σημειώσω και γι΄αυτό δεν μετέφερα για να μην είμαι ανακριβής.
Το Ελληνικό ΕΣ με τη βοήθεια και των αποδιοπομπαίων τράγων, των φροντιστηρίων, είναι ίσως το μοναδικό στον Δυτικό κόσμο που δεν επέβαλλε στο παιδί του αγρότη να γίνει αγρότης και εργάτη εργάτης.
Είναι προφανές ότι το μοντέλο που έχουν στο μυαλό τους είναι "ολίγη επιστήμη για όλους" χωρίς δομή, θεωρία, κανόνες και την πειθαρχία της κάθε επιστήμης, σύμφωνα με το αμερικανικό μοντέλο των δημόσιων σχολείων των υποβαθμισμένων περιοχών ή το αγγλικό μοντέλο όπου τα σχολεία αριστείες δεν έχουν ίδια προγράμματα με τα υπόλοιπα. Με αυτό τον τρόπο αποκλείονται από την γνώση οι ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και διαστρωματώνεται η κοινωνία αναπαράγοντας τις τάξεις της και δημιουργώντας στεγανά. Αυτή η λογική η οποία επικράτησε και στην Γαλλία επί ALLEGRE για ένα φτηνό ΕΣ στο οποίο να μπορέσει να εντάξει τους μετανάστες έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών για την τρομακτική υποβάθμιση της γνώσης.
Μπροστά στην 4η Βιομηχανική επανάσταση η οποία θα μεταβάλλει σημαντικά το προφίλ του εργαζόμενου αναζητώντας ανθρώπους με επιστημονική κατάρτιση και ψηφιακές δεξιότητες η Ελλάδα φαίνεται να ετοιμάζεται να οδηγήσει στο περιθώριο τους μελλοντικούς πολίτες της και να μειώσει τον αριθμό των επιστημόνων ή να υποβαθμίσει την ποιότητά τους.
ΕΙΝΑΙ ΘΛΙΒΕΡΟ
Από το σχόλιο της Φιλένιας βλέπουμε ότι το έγκλημα έχει "δυτικό άρωμα".
Εμείς πάντοτε είμαστε πρόθυμοι να πούμε:
-Στην Ευρώπη……
-Οι χώρες του ……
Ας σκεφτούμε λιγάκι. Όντως αν μαντρώσουν σε σχολεία αριστείας ένα πλήθος παιδιών θα αφήσουν τους άλλους στα άλλα σχολεία (της όποιας πόλης) να παίζουν "μακριά γαϊδούρα". Φυσικά δεν θα ονομάσουν το όποιο αντικείμενο "μακριά γαϊδούρα". Θα το ονομάσουν "Αγωγή Πολίτου", "Φυσικές Επιστήμες και Κοινωνία", " Η σχέση των Θρησκειών με την Κοινωνία", Η Ιστορία των Ανακαλύψεων" και ότι άλλο.
Θα ντύσουν το εγχείρημα με πομφόλυγες τύπου "τα παιδιά δεν θέλουν στείρα ακαδημαϊκή φυσική", "τα παιδιά αισθάνονται ηλίθια όταν γνωρίζουν την κανονική Γεωμετρία", "το σύνδρομο του Σπούτνικ έληξε".
Οι κοτσάνες πρέπει να συνοδεύονται από παχιά λόγια και παχύτερες αναλύσεις.
Διερευνώ το αντίστροφο. Η πρόταση:
-Όταν ακούς παχιά λόγια και αναλύσεις, κοτσάνα σου παρουσιάζουν.
είναι σε κάθε περίπτωση αληθής;
Η επιστήμη –το επίστασθαι καλώς τον φυσικό κόσμο– βάλλεται τελευταία (και) από το Υπουργείο Παιδείας όσον αφορά στην αντιμετώπισή της ως γνωστικό αντικείμενο κατά την εκπαίδευση των μαθητών στις φυσικές επιστήμες.Πράγματι, φαίνεται ότι υπάρχουν σκέψεις στο Υπουργείο Παιδείας –ειδικότερα στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής– να μη διδάσκονται οι μαθητές τις επιστημονικές θεωρίες ακαδημαϊκά, δηλαδή με βάση το περιεχόμενό τους, τον ορθολογισμό τους και τον επιβεβαιωτικό πειραματισμό που απαιτεί η επιστημονική / εκπαιδευτική μεθοδολογία. Ακόμη, τον σεβασμό προς τους μαθητές που πρέπει να γνωρίζουν.
Αντίθετα, προαναγγέλλεται ότι από τις φυσικές επιστήμες «θα διδάσκεται μόνο η κοινωνική διάστασή τους», με αιτιολόγηση ότι αυτή «δεν δυσκολεύει» τους μαθητές. Όμως, έτσι, μια μακρά παράδοση που έχει καταστεί δημοκρατικό δικαίωμα του κάθε μαθητή / μελλοντικού πολίτη, το δικαίωμα «να γνωρίζει» με βάση την επιστήμη όσο του είναι δυνατό, αμφισβητείται και θα είναι προνόμιο λίγων ή αυτών που θα συνεχίσουν ανώτατες σπουδές στις φυσικές επιστήμες.
Δυστυχώς, τα μαθήματα κοινωνιολογίας -ασφαλώς απαραίτητα- δεν υποκαθιστούν τα μαθήματα και τον πειραματισμό των φυσικών επιστημών. Η αντικατάστασή τους μάλιστα ίσως υπονομεύσει την επιστήμη και την εκπαίδευση στις φυσικές επιστήμες, βοηθώντας την παραεπιστήμη και την παραεκπαίδευση, όπως πολλοί προσπαθούν τελευταία.
Θα συνεχίσουμε …
Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση
Συμφωνώ απόλυτα με τον Γιάννη ότι όσο πιο σκάρτο είναι το εσωτερικό, τόσο πιο όμορφο εμφανίζεται το περιτύλιγμα.
Φοβάμαι όμως ότι δεν υπάρχει συναίνεση στην αναγκαιότητα να υπάρχει υπόβαθρο γνώσης στην Φυσική και στην Χημεία, ώστε να
νοηματοδοτούνται και οι εφαρμογές.