Φτάνοντας προς το τέλος και αυτής της σχολικής χρονιάς, αναρτώ ένα διαγώνισμα προσομοίωσης για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου στην Χημεία Προσανατολισμού. Το διαγώνισμα θεωρώ πώς είναι σε έκταση μεγαλύτερο από αυτό των Πανελληνίων Εξετάσεων, οπότε η διάρκεια ολοκλήρωσής του, θα υπερβαίνει τις 3 ώρες. Αυτό έγινε συνειδητά, προσπαθώντας να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της ύλης.
Εύχομαι σε όλα τα παιδιά καλή τύχη και τα αποτελέσματα να ανταμείψουν τις προσπάθειές τους.
Μέσα στην εβδομάδα θα ακολουθήσουν και σύντομες λύσεις.
Πέτρο καλησπέρα!
Με μια γρήγορη ματιά από το φροντιστήριο πριν πάω σπίτι.
Στο Α5 ποια είναι η σωστή; Μήπως πρέπει να πούμε ότι έχουμε ίσα mol από όλες τις ενώσεις;
Υ.Γ. Το προπινονιτρίλιο πολλά Η δεν έχει; (από το μεσαίο άτομο C βγάλε το Η).
Καλησπέρα κι από μένα. Βασίλη το προπινονιτρίλιο δίνει προσθήκη και στον τριπλό CN. Πολύ δυνατό Πέτρο. Το έκανα όλο, αλλά ρε φίλε αυτό το Γ3 δε μου βγαίνει με τίποτα!
Βέβαια στο Α5 πρέπει να δίνεις Πέτρο ότι τα μολ των ενώσεων που υδρογονώνονται είναι ίδια…
Βασίλη αυτό που λες και συ λέω, σόρι!
Καλημέρα και καλό ΣΚ Πέτρο.
Σε ευχαριστούμε για το διαγώνισμα.
Καλημέρα καθώς και στους υπόλοιπους φίλους που ασχολήθηκαν με το διαγώνισμα,
Θοδωρή και Βασίλη έγινε η προσθήκη που υποδείξατε και μία διόρθωση σε αριθμητικό του Γ3(Θοδωρή, συγνώμη για την ταλαιπωρία).
Προστέθηκαν και οι λύσεις.
Πολύ ωραίο διαγώνισμα. Μόλις έφθασα στο Γ1 και θυμήθηκα κάτι. Κάτι που διδάχθηκα πριν πολλά χρόνια, φοιτητής στο Πολυτεχνείο, κι έτσι μπορεί να κάνω και λάθος. Κατά την προσθήκη υδραλογόνου στο ακρυλικό οξύ – προπενικό οξύ – παράγεται το β-αλογονοξύ. Ανάλογα και κατά την προσθήκη νερού προκύπτει το 3-υδρόξυ-προπανικό οξύ. Αυτό λόγω του συζιγιακού χαρακτήρα των δύο διπλών δεσμών C=C και C=O.
Ας το επαληθεύσει κάποιος νεώτερος. Αν έχω κάποια άλλη παρατήρηση θα επανέλθω.
Και πάλι μπράβο για το διαγώνισμα.
Δύο επιπλέον παρατηρήσεις:
Στο Γ3 λείπουν οι σχετικές ατομικές μάζες των Cu, O, C, H, I (εκτός αν δεν τις βλέπω!). Η αριθμητική επίλυση διευκολύνεται αν δοθούν απ΄ευθείας οι ποσότητες των ιζημάτων σε mol.
Η διαλυτότητα του Mg(OH)2 στο νερό, στους 25οC, είναι πολύ μικρή. Ένα κορεσμένο υδατικό διάλυμα έχει [Mg(OH)2] = 0,0001 M περίπου. Το πρόβλημα λύνεται αν χρησιμοποιηθεί το νιτρίδιο του Ca – αν και η διαλυτότητα του Ca(OH)2 είναι κι αυτή περιορισμένη, μέχρι 0,02 Μ.
Πολύ δυνατό διαγώνισμα!! Μπράβο συνάδερφε!!
Μια παρατήρηση μόνο στο Δ1!!
Αφού η ΝΗ3 είναι συνολικά 2 mol…..και η ποσότητα της χωρίζεται σε 2 μέρη……στο 1ο μέρος θα έχω 1 mol NH3 που θα οξειδωθεί …..δίνοντας 0,5 mol Ν2 , το πολύ!
Ναι μεν με τον κινητικό υπολογισμό προκύπτουν 0,6 mol N2, όμως υπάρχει λογική ασυνέπεια με την αρχική ποσότητα ΝΗ3!!
Κάνω κάποιο λάθος, στην θεώρηση μου??
Φίλε Σάκη πρόσεξε,
δεν αναφέρει στην εκφώνηση ότι χωρίζεται σε ίσα μέρη, απλά σε μέρη, Από την ποσότητα Ν2 που παράγεται βρίσκεις και την ποσότητα ΝΗ3 από την οποία προέκυψε, και άρα ποιο μέρος της αρχικής ποσότητας ΝΗ3(2 mol) διαβιβάστηκε στο 1ο μέρος.
Όντως Πέτρο μου!!! Έχεις πολύ δίκιο!! Αυτή η δύναμη της συνήθειας!!! Εθισμένος σε ασκήσεις με διαχωρισμούς σε 2 ίσα μέρη,…..τα βλέπω όλα ίσα μέρη!!!
Καλή συνέχεια!!!!