Αξιολογήθηκαν οι ικανότητες των μαθητών να περιγράφουν διαδικασίες στις οποίες συμμετείχαν, να χειρίζονται την εξαγωγή Μ.Ο. μικρής ομάδας μετρήσεων, να αναγνωρίζουν περιπτώσεις που η προηγούμενη τεχνική δεν εφαρμόζεται. Επιπλέον, να χαράζουν και να χειρίζονται διαγράμματα με κάποιο βαθμό πολυπλοκότητας, με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Τέλος, οι μαθητές αξιολογήθηκαν στην αντίληψη που έχουν για την τάξη μεγέθους σε συγκρίσεις μηκών, στον χειρισμό μονάδων μέτρησης και στην αιτιολογημένη διαχείριση πειραματικών διαδικασιών με τις οποίες ήλθαν σε επαφή.
Γ + Γ
Καλησπέρα Γιώργο.
Υποθέτω πως οι μαθητές θα έμειναν ευχαριστημένοι από την προσπάθειά τους να απαντήσουν στα ωραία ερωτήματα που τους θέσατε και που είναι για όλα τα …αξιοπρεπή ΄΄γούστα’’.
Επειδή το 1ο θέμα το έκανα κάθε χρόνο στην Α΄ παρατηρούσα πως 7 στους 10 δεν έπιαναν τον χάρακα η την κόλλα Α4 ,και τους έβαζα για live απάντηση το ερώτημα:
από τι νομίζετε ότι εξαρτάται ο χρόνος αντίδρασης σ΄αυτό το ερέθισμα;
Και στη συνέχεια εφόσον δεν είχα ικανοποιητική απάντηση ,ένα ερώτημα ακόμη:
που κοιτάζατε περιμένοντας να αφήσω τον χάρακα ;
Οι απαντήσεις κάλυπταν όλο το μήκος του… χάρακα.
Καταλάβαμε πως αν κοιτάζουμε τα δάκτυλα του χεριού που κρατούν το άκρο του χάρακα μειώνουμε κατά πολύ το χρόνο αντίδρασης (ανοίγουν δάκτυλα του Κ- κλείνουν δάκτυλα του Μ) .
Στο 8ο θέμα για κάποιο Δt έβλεπα ότι τα εκκρεμή ήταν οι πετονιές των ψαράδων και σκεφτόμουνα μα πως ταλαντώνονται …μέχρι που διάβασα …’’ για να περάσει η ώρα’’
Και του χρόνου
Καλημέρα Γιώργο.
Σε ευχαριστώ για τα θέματα του σχολείου που ανάρτησες. Ευχαριστώ και τον έτερο Γιώργο!
Είμαι σίγουρος ότι το αρχείο θα ανοίγει για τα …επόμενα χρόνια!
Καλημέρα Διονύση,
καλή σου μέρα Παντελή
Παντελή, οι διδακτικές σου αναμνήσεις για την αποκωδικοποίηση του «μέτρου της αντίδρασης», που εικονίζεται και στο λογότυπο της ανάρτησης, πιστοποιούν τον ρεαλισμό των τιμών που διαπραγματεύονται οι μαθητές στο 2ο Θ: 12cm, 30cm, 14cm, 12cm, 3cm, 13cm.
Αυτές που θα έπρεπε να αποκλειστούν κατά τον υπολογισμό του Μ.Ο. είναι τα 30cm, που καταγράφεται όταν έχει αποσπαστεί με ένα τέχνασμα η προσοχή του ελεγχόμενου μαθητή από το χάρακα και τα 3cm που σημειώνονται όταν κάποιοι απ’ αυτούς που δοκίμασαν τελευταίοι, κατάλαβαν πως δουλεύει αυτός ο έλεγχος και τον ξεγέλασαν εστιάζοντας στα δάχτυλά τους.
Η ερασιτεχνική ψαρική εντάσσεται στις … ζεν δραστηριότητες και όταν ασκείται μηδενίζει την παράμετρο του χρόνου και προϋποθέτει κλείσιμο των κινητών. Θα μπορούσε να αποτελέσει επομένως ρεαλιστικό περιβάλλον όπου οι ρυθμοί θα μπορούσαν να λογίζονται και με γαλιλαιϊκές τεχνικές. Άσε που διαθέτουν και τα σύνεργα για την εξασφάλιση αξιόπιστων εκκρεμών. Όχι, δεν μπερδεύτηκαν οι μαθητές από το ζήτημα που σε προβλημάτισε. Το ερώτημα που ζητούσε σχέση μήκους του εκκρεμούς με τον ρυθμό ήταν το δύσκολο γι' αυτούς.
καλημέρα σε όλους
Στο θέμα 1, Γιώργο, δεν θα πρεπε να φαίνεται αν το 0 της κλίμακας του χάρακα είναι από την κάτω ή την πάνω μεριά; στο δε σχήμα του 1β, μπερδεύτηκα, διότι σε σύγκριση με το σχήμα του 1α, δεν θα πρεπε το χέρι να είναι το δεξιό; (σωστό σχήμα είναι αυτό που έβαλε, υποθέτω, ο Διονύσης)
Γεια σου Βαγγέλη!
Σχετικά με τις ενστάσεις για τα σχήματα του χάρακα που κάνει ελεύθερη πτώση: γερακίσιο μάτι, αλάνθαστο!
Σχετικά με το σχήμα στο λογότυπο: ορθώς υποθέτεις τον Διονύση, ως άρχοντα – διαχειριστή των λογοτύπων. Εδώ, όχι τουλάχιστον στην επιλογή.