Συνδυαστικά θέματα του μέλλοντος.

Η ύλη άλλαξε. Η αποχώρηση του Ντόπλερ αφαίρεσε από τις ράβδους και τους κυλίνδρους τα μεγάφωνα που κοσμούσαν τις διατάξεις αυτές. Η αποχώρηση του ιξώδους μας στέρησε πλάκες που γλιστράνε σε βρεγμένα κεκλιμένα επίπεδα.Αντί αυτών μας έδωσαν τον Ηλεκτρομαγνητισμό και την επαγωγή. Μοιάζει σαν να διαθέτεις έναν θίασο που παίζει κωμωδίες περιοδεύων τα χωριά, του αφαιρείς δύο κωμικούς ρολίστες και του δίνεις δύο άλλους. Ο ένας παίζει Άμλετ και ο άλλος Γκόλφω. Να μην μιλήσω και για την αποβολή των κυμάτων λόγω κακής διαγωγής. Μου έρχεται στο νου ο στίχος:

-Τώρα κλαίνε όλα τ’ αλάνια που θα μείνουνε χαρμάνια.

Αν νομίζουν ότι θα μας περιορίσουν, πλανώνται πλάνην οικτράν. Η πενία τέχνας κατεργάζεται.

Ας δούμε κάποιες ιδέες κατασκευής συνδυαστικών θεμάτων.

(Visited 2,226 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
25 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιώργος Κόμης
2 έτη πριν

Γεια σου Γιάννη.

Πριν αρχίσεις να με τρομάζεις είχα τρομάξει μόνος μου. Φαντάζομαι πλαίσια διαφόρων σχημάτων να εισέρχονται και να εξέρχονται μέσα σε μαγνητικά πεδία , ράβδους πάνω σε σύρματα που διαρρέονται από ρεύμα να εκτοξεύονται η μια εναντίον της άλλης κοκ.

Δυο ομόκεντροι κύκλοι ακτίνας R,2R συνδέονται με ηλεκτρική πηγή μέσω διακόπτη. Ράβδος μήκους L = 3R μπορεί να περιστρέφεται γύρω από το ένα της άκρο που ο άξονας περιστροφής είναι κάθετος στο επίπεδο των κύκλων διερχόμενος από το κέντρο των κύκλων. Η ράβδος ακουμπά πάνω στους κύκλους. Δίδεται αντίσταση ανά μονάδα μήκους της ράβδου ροπή αδράνειας ένταση μαγνητικού πεδίου που η διεύθυνση σχηματίζει γωνία με το επίπεδο των κύκλων. Κλείνουμε τον διακόπτη. Να βρεθεί η οριακή γωνιακή ταχύτητα της ράβδου στροφορμές κλπ.

Αν υπάρχει τελικά και ο πύραυλος που είναι σύστημα μεταβλητής μάζας ποιος θα μας συγκρατήσει να μην εφεύρουμε καρότσια που χάνουν νερό αντί για καύσιμα ιμάντες που κινούνται και πέφτει άμμος κλπ.

Τέλος πάντων όσοι από εμάς είχαν κάνει δέσμες με λίγο σχετικό διάβασμα θα βασανίσουμε αρκετά τους μαθητές μαςcheeky 

Γιώργος Κόμης
2 έτη πριν

Θυμούμαι και μια σχετική κακοποίηση του κεφαλαίου της επαγωγής. Αρκετοί στα κυκλώματα έβλεπαν δυο ρεύματα , ένα της πηγής και ένα της ΗΕΔ από επαγωγή και δυο Laplace

Παράδειγμα. Δυο οριζόντια και παράλληλα σύρματα συνδέονται στα δυο τους άκρα με ηλεκτρική πηγή. Πάνω στα σύρματα εφάπτεται αγωγός και κλείνουμε τον διακόπτη. Να βρεθεί η οριακή ταχύτητα της ράβδου.

Πανεύκολο κύριε. Όταν οι εντάσεις των δυο ρευμάτων γίνουν ίσες. Τότε Ε = ΒUL….

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Γιάννη.

Διαβάζοντας το εισαγωγικό σημείωμα και έχοντας διαβάσει την διδακτέα ύλη  ένοιωσα κι εγώ τη χαλαρότητα του σενάριου σαν θεατής σε… «Ο ένας να παίζει Άμλετ και ο άλλος Γκόλφω»!  broken heart

Είσαι απόλαυση και στο …"στίχο"   heart

Θα βρεθούμε άραγε  και σε δινορεύματα (Φουκώ) ;

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής

Καλημέρα Γιάννη.

Όσο η ύλη περιορίζεται σε μερικές δεκάδες σελίδων, σε τέτοια και πιο συνδυαστικά θέματα θα καταλήγουμε, προς δόξα των ειδικών παιδαγωγών, οι οποίοι "αγωνίζονται" να ξελαφρώσουν τους μαθητές…

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής

Καλησπέρα Γιάννη.

Προσωπικά είμαι κάθετα αντίθετος, να διδάσκουμε στα παιδιά, ότι σε ένα βρόχο έχω δύο ρεύματα, είτε τις ίδιας φοράς είτε αντίθετης.

Οι παρενέργειες που μπορούν να υπάρξουν είναι τεράστιες με κορυφαία την διατήρηση της ενέργειας.

Αν ο μαθητής, που θα διδαχτεί με αυτόν τον τρόπο τη μελέτη του κυκλώματος, πώς θα αποφύγει να πάρει το νόμο του Joule για το επιμέρους ρεύμα; Αν χρειαστεί θα το εφαρμόσει και προφανώς δεν θα καταλαβαίνει πού γίνεται το λάθος…

ΥΓ

Είχα πολλές φορές στο παρελθόν συναντήσει μαθητές να επιλύσουν έτσι το πρόβλημα και πάντα έδινα μάχη να μην το κάνουν!

 

Αποστόλης Παπάζογλου
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα σε όλους. Διονύση με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η θέση σου για ένα και μόνο ρεύμα. Βέβαια κατανοώ ότι ο Γιάννης θέλει να αναδείξει -για ακόμη μια φορά- τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη βαθμολόγηση των γραπτών, η οποία χρειάζεται αίσθηση του καθήκοντος και ανοικτό μυαλό, ώστε κάποιες λύσεις να μην απορρίπτονται ελαφρά τη καρδία.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής

Γεια σου Αποστόλη.

Καταλαβαίνω τι λέει ο Γιάννης, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν πρέπει να στέλνεται "λάθος μήνυμα".

Η αρχή της επαλληλίας μπορεί να εφαρμοστεί και ένα καλό παράδειγμα που αυτό αναδεικνύεται, είναι αν σε κύκλωμα συνδέσουμε μια πηγή συνεχούς και ταυτόχρονα μια πηγή εναλλασσόμενης τάσης.

Αλλά αν το περάσουμε στην επαγωγή, λέγοντας ότι είναι σωστό… στρώνουμε το δρόμο ώστε οι μισοί συνάδελφοι να αρχίσουν να το διδάσκουν…