Άτομο: Ψάχνοντας στο σκοτάδι

Σήμερα θα δούμε (;) πώς είναι στα αλήθεια το εσωτερικό ενός ατόμου. Και θα γνωρίσουμε το άκρως αμφιλεγόμενο δίδυμο που έριξε την πρώτη ματιά. Από Mikeius…

 

(Visited 712 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
8 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Διονύσης Μάργαρης

Διονύση,

η ζωή παραμένει κολλημένη στις εξετάσεις.

Ακόμα στο what a fact!

Δες κάποια απ’ τα 500-τόσα σχόλια, που έκαναν κάποιοι απ’ τους 140.000 επισκέπτες του «Άτομο: ψάχνοντας στο σκοτάδι», που ήταν υποψήφιοι.

Κράτησα την ορθογραφία των σχολίων, ενώ απάλειψα τα μπινελίκια (@@@@) αφού δεν αρμόζουν στο ύφος του «υλικού».

Εδώ, τα λέμε … πολιτισμένα.

 … για τα θέματα Φυσικής (μια μέρα μετά την εξέταση)

αν ανέβαζες το βίντεο πιο πριν ….θα γράφαμε καλύτερα στην φυσική

afth einai fusikh re @@@@ pou valate tis @@@@ x8es

ερμηνευσε και τη χθεσινη @@@@στη φυσικη πλς

Εχω μαθει περισσοτερα απο What The Fact παροτι απο το σχολειο

Φυσικη γενικης Β λυκειου απο τον μαικ τον θεο

Τελείωσαν τα σχολεία, ώρα να μάθουμε φυσική από Mikeius..

… για την Χημεία (μια μέρα πριν την εξέταση)

Το κατάλληλο βίντεο για μια μέρα πριν τη χημεία

Κάνε καμιά χημεία σήμερα να γράψουμε τίποτα..

Θα τα μπερδεψω αύριο στις πανελλαδικές και θα φταίει το βίντεο

Είναι το πρώτο wtf που θέλω να σε πω ένα μεγάλο @@@@ Αύριο γράφω πανελελε χημεία και διαβαζα για τον Bohr και εκει που σιχαινομουν τη ζωή μου βλέπω ειδοποίηση what the fact λέω άντε να το δω για διάλειμμα

Όταν γράφεις αύριο χημεία πανελελε και βλέπεις mikeus μπας και γράψεις

Μέσα σε 8 λεπτά κατάλαβα ο,τι δεν κατάλαβα σε 9 μήνες

+1 όσοι δίνουμε χημεία αύριο

 … μετά την εξέταση της Χημείας

Που να ήξερα ότι αυτός ο απλός άνθρωπος ο μικεκακικιους που μιλούσε για @@@@ να μου μαθαίνει χημεία και ιστορία

Το 6ο κεφάλαιο στην χημεία όπως θα έπρεπε να ήταν

Mιχαλη θέλουμε να σχολιάσεις τα σημερινά θέματα χημείας

Βλέπω πολλά σχόλια από άτομα που γράφουν πανελλήνιες και θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλή επιτυχία και καλά αποτελέσματα

Mikeus =science

 ενστάσεις επισκεπτών στο περιεχόμενο του βίντεο

Εγώ θα λεγα ότι όλος ο κόσμος είναι φτιαγμένος από κουάρκ αλλά anyway

Ωραίος ρε Mike αλλα κάνε και μια αναφορά στον Δημόκριτο, δεν θα σε πούμε και φασίστα

Οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις δασκάλων, μαθητών και γονέων για τα θέματα των εξετάσεων στις παράλληλες συζητήσεις που τρέχουν στο «υλικό», εστιάζουν στη δυσκολία τους, στο άγχος που προκλήθηκε από τις απαιτήσεις τους και από το ότι, στην Χημεία, ήταν εκτός του αναμενόμενου πλαισίου.

Αντίθετα, αυτοί που σχολιάζουν στο wtf, αναφέρονται στην ίδια ύλη αλλά αμφισβητούν στο που και πως εστιάζει το σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα.

Και οι δύο ομάδες συζητητών βιώνουν την ίδια συγκυρία.

Αυτοί που έχουν διάθεση να δώσουν ουσιαστικές εξηγήσεις σ’ όσους αισθάνονται ότι αδικήθηκαν, δεν θα πρέπει να αφήσουν απ’ έξω και αυτούς που ισχυρίζονται ότι «τελείωσαν τα σχολεία, ώρα να μάθουμε φυσική από Mikeius».

Οι θεσμικοί παράγοντες αναμένω να τοποθετηθούν “πολιτικά”. Όπως ακριβώς και οι δύο ενώσεις φυσικών.

Εμείς οι δάσκαλοι, αφού διαμαρτυρηθήκαμε, από αύριο θα ξεκινήσουμε να ετοιμάζουμε ασκήσεις με στροφές ράβδων που εφάπτονται σε κεκλιμένα επίπεδα και ερωτήσεις για την συσχέτιση της ντοπαμίνης με τις βαθμολογίες των διαγωνιζομένων κατά τις Πανελλήνιες του 2020;

Ως “έμπειροι”, μπορούμε ταυτόχρονα και να διαμαρτυρόμαστε αλλά και να οδηγούμε με τις πρακτικές μας τα πράγματα στα άκρα.

Θοδωρής Βαχλιώτης

Αυτά τα βίντεο Διονύση είναι νομίζω πολύ καλά για προβολή στο σχολείο. Σε μερικά λεπτά δίνουν το στίγμα με έναν πολύ ωραίο τρόπο, που αγγίζει και τα παιδιά. Έχω δείξει ήδη ένα, αυτό με το πείραμα της διπλής σχισμής και θα δείξω σίγουρα και αυτό. Για να αρχίσουμε να κάνουμε πράξη και τη χρήση του youtube για εκπαιδευτικούς σκοπούς…

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Διονύση. Είδα το βίντεο και διάβασα κάποια από τα σχόλια.
Κάποιος μάλιστα σχολιάζει "Μου αρέσει που φέρνεις τόση γνώση απλοποιημένη για το ποιο απλό κοινό του ίντερνετ" και νομίζω ότι εκφράζει ακριβώς αυτό που κάνει το συγκεκριμένο κανάλι του YouTube. Δεν παρουσίασε καμία μαθηματική εξίσωση, ούτε απαίτησε από κανέναν να μάθει κάποιο τμήμα της παρουσίασης, ώστε να αξιολογηθεί.
Η αποδοχή του βίντεο όμως πρέπει να προβληματίζει, όποιον θέλει να παρουσιάσει π.χ. το πρότυπο του Rutherford στην τάξη, για τον τρόπο που θα χρησιμοποιήσει για να προσεγγίσει το ενδιαφέρον των μαθητών του.
Δυστυχώς οι συνθήκες πολλές φορές (έλλειψη υλικού, χαμηλό επίπεδο μαθητών, ετερόκλητο επίπεδο μαθητών, πίεση χρόνου,…) δεν επιτρέπουν στον καθηγητή να κάνει το μάθημα όπως το επιθυμεί, αλλά πολλές φορές το  επιτρέπουν και τότε φέρει αποκλειστικά την ευθύνη αν οι μαθητές του προτιμούν τον Mikeius από αυτόν…

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Διονύση

από το τέλος προς την αρχή

Η συζήτηση για τα θέματα Χημείας απέκτησε τόση ένταση, που η αντίθετη άποψη υποδηλώνει συνενοχή σε παιδαγωγικό έγκλημα. Ο πάντα ήπιος Αντώνης Χ. ζήτησε «δήλωση» από τον Θοδωρή, ότι είναι αθώος του … αίματος. Ο επίσης πάντα θεσμικός Πάνος, διερωτάται αν πρέπει να δημοσιοποιούνται τα ονόματα των θεματοδοτών.

Επειδή και οι δύο είναι και φίλοι και καλοπροαίρετοι, αν το επιθυμούν, ας μας εξηγήσουν πως η δημοσιοποίηση των ονομάτων των θεματοδοτών θα βελτιώσει την μελλοντική εξέλιξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Και οι δύο είναι σε θέση να ξεκινήσουν μια σχετική συζήτηση.

Ας λάβουν υπόψη ότι, συνήθως, το κρέμασμα τα μανταλάκια εξελίσσεται σε κυνήγι μαγισσών, συγκαλύπτοντας τα προβλήματα διδασκαλίας, μάθησης και αξιολόγησης.

οριζοντίως και καθέτως

Μια ενδιαφέρουσα περίπτωση που αναδεικνύει μάλλον πρόβλημα στην διδασκαλία παρά στην αξιολόγηση, αποτελεί η αλλαγή προσανατολισμού του επιπέδου εξέλιξης ενός φαινομένου, που αποτελεί το περιβάλλον γνωστής «διδαγμένης» άσκησης.

Γιατί τα παιδιά δεν εστίασαν στην εκφώνηση; Γιατί δάσκαλοι που εκτιμώ, έσπευσαν να αναδείξουν ασάφεια στην εκφώνηση; Γιατί η κοπιώδης προετοιμασία, κωδικοποιεί όχι την εφαρμογή βασικών αρχών αλλά αξιολογικά περιβάλλοντα και περιπτωσιολογεί στην αντιμετώπισή τους;

Οι μαθητές αποτυγχάνουν και οι δάσκαλοι υπερασπίζονται την κωδικοποίηση της διδασκαλίας που τελεσφορεί μόνο όταν “πιάσουν ατόφιο το θέμα”. Αυτή η διδακτική τάση, με την αδράνεια που έχει, υπέθεσα ότι θα οδηγήσει στο άνοιγμα των περιπτώσεων (κατακόρυφο – οριζόντιο – πλάγιο – λες και ανάσκελα;) και όχι στα στοιχειώδη, όπως είναι η προσεκτική ανάγνωση των ερωτημάτων, η κατασκευή σχήματος ανεξάρτητου από αυτό της εκφώνησης, οι πολλαπλές επιστροφές ελέγχου στο ερώτημα.

Όσοι επιχειρηματολόγησαν πως η πρόθεση των θεματοδοτών ήταν να μπερδέψουν τα παιδιά, ενδέχεται να θεωρήσουν αυτά που χαρακτήρισα ως στοιχειώδη, δηλαδή την ανάλυση του προβλήματος, από γραφικά έως ύποπτα. Ότι δηλαδή αυτά δεν γίνονται με τους σημερινούς μαθητές ή ότι έχω απώτερο στόχο την υπεράσπιση των θεματοδοτών. Ας λάβουν υπόψη ότι είμαι πεισμένος ότι τα φετινά θέματα δεν “μυρίζουν” Φυσική.

πάμε Mikeius

Τι κάνει; Εκλαϊκεύει. Δηλαδή, με αφηγηματικό τρόπο επισημαίνει ότι η επιστήμη δεν είναι μόνο έμπνευση αλλά και έλεγχος. Και μόνον έτσι η επιστήμη μπορεί να βγάζει απ’ τη μύγα – ξύγκι. Επίσης, ότι αν η έμπνευση δεν συντονιστεί με ευρύτερους κοινωνικούς μετασχηματισμούς δεν καρπίζει. Δεν είναι λίγα. Είναι όμως αυτά!

Τι μου είπαν οι “μόρτες” που σχολίασαν με τον αυθαίρετο τρόπο τους;

Ότι η Χημεία που ετοίμαζαν για την επόμενη μέρα, είναι φάρμακο που το καταπίνουν αμάσητο, γιατί είναι αναγκαίο και δικαιώνεται αποκλειστικά και μόνον απ’ την επιτυχία τους στις Πανελλαδικές. Αυτή όμως η κοπιώδης γνώση φαίνεται να απαιτεί και μια μεταγνωστική δικαίωση, που ο τρόπος μελέτης τους δεν τους έδωσε εφόδια να την πραγματώσουν αποκλειστικά με τα σχολικά βιβλία και βοηθήματα. Αν δεν συντελεστεί αυτή η δικαίωση, ότι έμαθαν από Φυσικοχημεία, μετά την εισαγωγή "στον κουβά". Ξέρω και «μεγάλα παιδιά», που παράλληλα με τους φορμαλισμούς που αναπαράγουν ως δάσκαλοι στην τάξη καταφεύγουν, για τους ίδιους λόγους με τους «μικρούς» και σε εκλαϊκευτικά βιβλία Φυσικής.

Τέλος, ο Θοδωρής και ο Ανδρέας  καθόρισαν το μέτρο με το οποίο εισήγαγαν τον Mikeius στην τάξη. Μαζί τους, στον ίδιο τόνο, και γω.