Subscribe
Ειδοποίηση για
33 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής

Ιάκωβε, τι να γίνει;

Μπορεί να βρίσκομαι σε αντίθεση με την “παγκόσμια βιβλιογραφία”!!! αφού επιμένω ότι δεν ορίζεται δυναμική ενέργεια που να οφείλεται σε χρονοεξαρτώμενη δύναμη.

Ο Στάθης, προέβλεψε ” δίνεται ως παράδειγμα μίας χρονικά μεταβαλλόμενης δυναμικής ενέργειας, η περίπτωση όπου μία αγώγιμη φορτισμένη σφαίρα χάνει φορτία μέσω γείωσης….ότι ο Taylor, ως καλός δάσκαλος, εισάγει αυτά τα ψευδο -δυναμικά σε ένα βιβλίο κλασσικής μηχανικής, κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς. ” και επιβεβαιώθηκε…

Και αυτό το βάζεις σε αντιπαράθεση με όσα παραπάνω έγραψα για το διακρότημα, χωρίς να απαντάς σε τίποτα από τα συγκεκριμένα παραδείγματα που έδωσα.

Νικόλαε, λυπάμαι δεν μπορώ να γίνω περισσότερο διευκρινιστικός. Έδωσα τόσα παραδείγματα για να δείξω ότι δεν υπάρχει “ένα ενεργειακό περιεχόμενο”, χωρίς να σε πείθω, από ότι φαίνεται.

Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.

Ας απαντήσει κάποιος άλλος συνάδελφος…

Πάνος Μουρούζης
2 έτη πριν

Καλησπέρα σε όλους σας από Κέρκυρα

Το ερώτημα που έθεσες αγαπητέ Νίκο είναι "Ποιά είναι η ενεργειακή μελέτη ενός διακροτήματος;". Νομίζω ότι η ερώτηση είναι ελλειπής αφού η κινηματική μίας κίνησης δεν αρκεί για να απαντήσουμε ενεργειακά για το τι συμβαίνει σε αυτή την κίνηση.

Είναι σαν να ρωτάς ποιά είναι η ενεργειακή μελέτη μίας ευθύγραμμης ομαλής κίνησης. Η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη αφού δεν αναφέρεις τίποτα για τη δυναμική της κίνησης αυτής. Αν π.χ πρόκειται για ένα σώμα που κινείται ευθύγραμμα ομαλά σε ένα οριζόντιο επίπεδο χωρίς τριβές τότε δεν έχουμε καμία ενεργειακή μετατροπή. Αντιθέτως αν είναι ένα σώμα που κατέρχεται με σταθερή ταχύτητα σε ένα κεκλιμένο επίπεδο με τριβές, τότε η δυναμική του ενέργεια ελαττώνεται και μέσω του έργου της τριβής μετατρέπεται σε θερμική.  

Γι αυτό και η απλή αρμονική ταλάντωση έχει την ίδια κινηματική ( ίδιες εξισώσεις απομάκρυνσης ταχύτητας και επιτάχυνσης)με την εξαναγκασμένη ταλάντωση (μετά την σταθεροποίηση της κατάστασης), η ενεργειακή τους μελέτη είναι πολύ διαφορετική. 

 

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Πάνος Μουρούζης

Νίκο θα συμφωνήσω και εγώ με τους τρεις φίλους.

Δύο πανομοιότυπες κινήσεις μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικές ενεργειακές περιγραφές.

Θα πρόσθετα, για μεγαλύτερη ποικιλία, δύο σώματα που κινούνται με σταθερές ταχύτητες. Ένα σώμα στο διάστημα και μία ράβδο που σε μια άσκηση επαγωγής καταλήγει σε οριακή ταχύτητα.

Ιάκωβος Μάζης
2 έτη πριν

Οφείλω βέβαια κάποιες έστω και καθυστερημένες απαντήσεις. Γράφεις Διονύση μεταξύ άλλων «…χωρίς να απαντάς σε τίποτα από τα συγκεκριμένα παραδείγματα που έδωσα.» και «Μάλλον Ιάκωβε δεν διαβάζεις καθόλου αυτά που γράφω… Απλά διαφωνείς»  Για τα παραδείγματα αυτά σου είχα απαντήσει ότι δεν συμφωνώ με τον τρόπο που υπολογίζεις τις δυναμικές ενέργειες.  Επίσης έγραψες  «Αν διάβαζες τις τοποθετήσεις μου θα είχες διαβάσει στο σχόλιό μου εδώ, ένα παράδειγμα που ΔΕΝ υπάρχει δυναμική ενέργεια»  Έχεις καταλάβει Διονύση ότι υποστηρίζω πως σε κάθε δύναμη που αυξομειώνει την κινητική ενέργεια σώματος αντιστοιχεί δυναμική ενέργεια;

Μια και λες όμως ότι δεν σου έχω απαντήσει σε διάφορα να σου θυμίσω τα ακόλουθα. Σου είχα γράψει «Γράφεις ότι επειδή η μηχανική ενέργεια δεν διατηρείται δεν έχει νόημα να υπολογίζουμε δυναμική ενέργεια. Με την λογική αυτή όμως ούτε η κινητική ενέργεια έχει νόημα στην περίπτωση αυτή. Νομίζω ότι ο ουσιώδης ρόλος της δυναμικής ενέργειας είναι να εκφράζεται μέσω αυτής ( που είναι βαθμωτό μέγεθος) η δύναμη (που είναι διανυσματικό).»  Νομίζω ότι δεν απάντησες σε αυτό.

Επίσης στην ανάρτηση που έκανα και την βιβλιογραφική παραπομπή δεν απάντησες με επιχειρήματα που ακριβώς διαφωνείς.

Τέλος μια και μιλούσαμε για παραδείγματα επίτρεψέ μου την ακόλουθη ερώτηση. Μέσα σε πυκνωτή με μεγάλους επίπεδους οπλισμούς που τους έχουμε συνδέσει με πηγή εναλλασσόμενης τάσης εκτοξεύουμε φορτισμένο σωματίδιο.  Αν μας έχουν  δώσει τα απαραίτητα δεδομένα μπορούμε να γράψουμε την Lagrangian του σωματιδίου;      

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής

Καλημέρα Ιάκωβε.

Να λοιπόν και σε ένα σημείο που θα συμφωνήσουμε!

Πράγματι δεν σχολίασα την ανάρτησή σου για το πότε ορίζεται η δυναμική ενέργεια και το τι γράφει η «παγκόσμια βιβλιογραφία» αφού στη θέση σου ότι:

«Εκτός από την δυναμική ενέργεια λόγω της δύναμης του ελατηρίου υπάρχει και δυναμική ενέργεια (χρονοεξαρτώμενη) λόγω της δύναμης του διεγέρτη.»

 είχα από την αρχή δηλώσει κάθετα ότι:

«Διαφωνώ ότι υπάρχει δυναμική ενέργεια που συνδέεται με χρονοεξαρτώμενη δύναμη».

Στη συνέχεια καλύφτηκα (το έγραψα εδώ), από το σχόλιο του Στάθη. Ο Στάθης είναι θεωρητικός Φυσικός γνωρίζοντας πολύ περισσότερα «γράμματα» από μένα και εμπιστεύομαι το λόγο του. Η προσθήκη δε του αποσπάσματος του Taylor, όπως ακριβώς το είχε προβλέψει ο Στάθης, με έπεισε να μην ασχοληθώ, αφού δεν αποδείχτηκε ότι η παγκόσμια βιβλιογραφία, γράφει κάτι αντίθετο από την θέση μου.  Άλλωστε σε άλλη συζήτηση νόμιζα ότι συμμετείχα…

Αλλά επειδή δεν θέλω να φανεί ότι δεν απαντώ, θα το κάνω άμεσα στον διπλανό χώρο.

Διονύσης Μάργαρης
Διαχειριστής

Τα σχόλια εδώ.