ΑΑΤ και αρμονική εξωτερική δύναμη

Μετά την συζήτηση που έγινε σχετικά με τις χρονοεξαρτώμενες δυναμικές ενέργειες, πότε ορίζονται και πώς, εδώ, προέκυψε αυτήν εδώ η ανάρτηση, η οποία δικαιωματικά αφιερώνεται σε όλους όσους συμμετείχαν.

Στην ανάρτηση εξετάζεται η σύνθετη κίνηση που προκύπτει όταν σε έναν απλό αρμονικό ταλαντωτή ασκείται, πέραν της δύναμης επαναφοράς, και μία αρμονικά χρονοεξαρτώμενη, δύναμη. Προτείνονται τρεις διαφορετικές λύσεις στο πρόβλημα, η μία η συνήθης και δύο επιπλέον, ειδωμέμενες από μία τελείως διαφορετική σκοπιά (η μία εκ των δύο τελευταίων με χρονικά μεταβαλλόμενη δυναμική ενέργεια).

Η ανάλυση σε pdf

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
11 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
17/07/2019 8:01 ΠΜ

Καλημέρα Στάθη.

Σε ευχαριστώ για την αφιέρωση, στο μερίδιο που με αφορά!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Ευχαριστώ και εγώ Στάθη.

Θα την διαβάσω.

Χρήστος Αγριόδημας
Αρχισυντάκτης

Στάθη καλησπέρα.

Μπράβο angry

Ξεκαθαρίζει πολλά πράγματα και από τη συζήτηση που ακολούθησε. 

Συνειρμικά μου ήρθε μια φράση του Βαγγέλη Κορφιάτη σχετικά με την ενέργεια της ταλάντωσης στο ότι έχει μεγαλύτερη αξία η μηχανική ενέργεια όπως ορίζεται κλασσικά σε σχέση με αυτό που ορίζουμε ενεργεια ταλάντωσης, όπου πολλές φορές τυγχάνει να ταυτίζεται με την μηχανική ενέργεια. Π.χ. οριζόντιο ελατήριο με επίπεδο αναφοράς το οριζόντιο επίπεδο.

Κρατώ κυρίως στο ότι η κινηματική ταύτιση εξισώσεων δεν εξάγει συμπεράσματα περί συντηρητικότητας δυναμεων όπως αποδεικνύεις. Ωραία η συσχέτιση με τον μη αδρανειακο παρατηρητή.

 

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
17/07/2019 6:13 ΜΜ

Γειά σου Στάθη. 
Πολύ όμορφη και πλήρης θεωρητική διαπραγμάτευση του θέματος.

Εντυπωσιακή η απόδειξη της ταύτισης των αποτελεσμάτων (αν και αναμενόμενη εφόσον είναι σωστές οι πράξεις) με Νευτώνεια και Χαμιλτονιανη διαδικασία, εξισώσεις 1.12 και  2.11β

Εννοιολογικά άκρως διευκρινιστική η παρατήρηση σου,
" Η συνάρτηση Hamilton, άρα και η συνάρτηση Lagrange, για ένα σύστημα, αφήνει αμετάβλτες τις εξισώσεις κίνησης αν προσθέσουμε σε αυτήν μία αυθαίρετη συάρτηση η οποία να εξαρτάται αποκλειστικά από τον χρόνο. Για παράδειγμα στις σχέσεις (2.8α) και (2.9α) μπορούμε να προσθέσουμε την τυχαία συνάρτηση f(t), χωρίς να αλλάξει η κινηματική συμπεριφορά του συστήματος. Και μπορούμε πάντα να προσθέτουμε αυτές τις αυστηρά χρονοεξαρτώμενες συναρτήσεις στην χρονοεξαρτώμενη δυναμική ενέργεια, U'(x,t) = U(x,t) + f(t). "

Όμως σχεδόν πάντα  σε τέτοιες περιπτώσεις, χωρις καθολου να υποτιμω την θεωρητικη επεξεργασια, μου έρχονται στο νου αυτά που περιγράφει ότι συμβαίνουν στήν "εφαρμοσμένη" φυσικη ο καθηγητής Κυλαφης στο Πανεπιστήμιο της Κρητης.
Τα λόγια του στο 
http://ph101.edu.physics.uoc.gr/bibliography.php        (Μετά πας Κεφάλαιο 1 παράγραφο 1.5)
Και πάλι μπράβο.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Πολύ καλή Στάθη.

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
17/07/2019 10:07 ΜΜ

Στάθη, υποθέτω ότι είσαι σίγουρος πως προφανώς και εκτιμώ αφάνταστα την θεωρητική δουλειά σε όλα  τα επίπεδα μελέτης.

Απλά με τα λόγια του Κυλαφη ήθελα να τονίσω ότι μέσω της αριθμητικής ανάλυσης λύνουμε τις ΔΕ οι οποίες προφανώς προκύπτουν από θεωρητικές μελέτες με αρκετά μεγάλη ακρίβεια και με τρόπο που εύκολα μετά οι σκλάβοι (Ή.Υ.) να κάνουν την βρώμικη δουλειά, την λαντζα.

Αυτά γιατί δεν θέλω να σου μένει καμιά αμφιβολία, για την αξία που δίνω όχι μόνο στις πολύ όμορφες δουλειές που έχεις παρουσιάσει εδώ, αλλά και γενικότερα στις θεωρητικές δουλειές.

Να περνάς καλά.