Ένα διπλό αστέρι…

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν δύο αστέρια που περιστρέφονται με απίστευτη ταχύτητα, γύρω από το κοινό κέντρο μάζας τους.

Οι τροχιές τους είναι τόσο κοντά ώστε η τροχιακή τους περίοδο, διαρκεί μόνο 6,91 λεπτά, η οποία είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην εμφάνιση ενός διπλού αστέρα.

Τα συστήματα διπλού αστέρα ή δυαδικά αστέρια είναι δύο αστέρια που υπόκεινται σε αμοιβαία βαρυτική δράση γύρω από το κοινό κέντρο  μάζας τους. Αυτό το γρήγορο διπλό σύστημα άστρων ονομάζεται J1539, γράφει το Science Alert.

Πρόκειται για λευκούς νάνους ή νεκρά αστέρια που ήταν αρχικά δέκα φορές μεγαλύτερα από τον Ήλιο. Αν ήταν μεγαλύτερα, στο τέλος της ζωής τους θα μεταμορφώνονταν σε ένα αστέρι νετρονίων ή σε μια μαύρη τρύπα.

Οι δύο λευκοί νάνοι συστήματος J1539 πλησιάζουν συνεχώς μεταξύ τους, περίπου 26 εκατοστά την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν άλλα 130.000 χρόνια, ώστε η τροχιακή τους περίοδο να είναι μόνο 5 λεπτά. Στη συνέχεια αυξάνεται δραματικά η μεταφορά μάζας από το δευτερεύον στο κύριο αστέρι, η οποία μπορεί να τελειώσει με δύο τρόπους.

Εάν η μεταφορά μάζας είναι σταθερή, τα δύο αστέρια θα είναι ελαφρώς χωρισμένα και το πρωτεύον αστέρι θα αρχίσει αργά να απορροφά το δευτερεύον. Αλλά αν η μετάδοση δεν είναι σταθερή τότε πρόκειται να συνδεθούν και θα έχει μια  εμφάνιση: ένας σπάνιος τύπος Corona Borealis ή ένα παλλόμενο αντικείμενο παρόμοιο με το λιγότερο ογκώδη σουπερνόβα. Θα μπορούσε να είναι μια απίστευτη σκηνή αν η ανθρωπότητα είναι αρκετά τυχερή για να επιβιώσει άλλα 130.000 χρόνια.

(Visited 1.608 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια