Μέσα σε ένα κλειστό δοχείο μισογεμισμένο με νερό επιπλέει όρθιος ένας κυλινδρικός φελλός.’Οταν ο φελλός είναι ακίνητος στο νερό, είναι βυθισμένος κατά τα 2/3 του ύψους του.Ένας γρύλλος κάθεται πάνω στο φελλό, οπότε ο φελλός ισορροπεί βυθισμένος περισσότερο από τα 2/3 του. Κάποια στιγμή ο γρύλλος εκτινάσσεται κατακόρυφα (σπρώχνοντας το φελλό προς τα κάτω), οπότε ο φελλός φτάνει στο κατώτερο σημείο του ώστε μόλις να βυθιστεί πλήρως. Ο γρύλλος αφού χτυπήσει στο πώμα του δοχείου και ανακλαστεί ελαστικά προς τα κάτω, ξαναπέφτει πάνω στο φελλό, πετυχαίνοντάς τον φελλό στην ίδια ακριβώς θέση που βρισκόταν κατά την εκτίναξη, ανεβαίνοντας όμως τώρα προς τα πάνω για πρώτη φορά. Αν το ύψος του πώματος του δοχείου πάνω από την αρχική θέση του γρύλλου (όταν ο γρύλλος στέκονταν ακίνητος πάνω στο φελλό) είναι
(6(√3) π−π2) / 27
φορές το ύψος του φελλού, να υπολογίσετε το λόγο της μάζας του γρύλλου σε σχέση με αυτόν του φελλού. Απαιτείται να αποδείξετε πρώτα ότι ο φελλός εκτελεί αρμονική ταλάντωση επιπλέοντας στο νερό. Αφού βρείτε κάποια λύση στο πρόβλημα, χρειάζεται να αποδείξετε ότι είναι και μοναδική.
Υπόδειξη: Θεωρήστε ως θετική φορά την προς τα κάτω. Αγνοήστε επίσης την αλλαγή στάθμης του νερού.Η άνωση που ασκείται σε ένα σώμα όταν αυτό είναι μερικώς βυθισμένο σε υγρό δίδεται από την έκφραση:
A = ρυ g Vβυθ
όπου ρυ ηπυκνότητα του υγρού και Vβυθ ο όγκος του βυθισμένου μέρους του σώματος.
Η εκφώνηση και η απάντηση εδώ.
Να καλωσορίσω τον καθηγητή κ. Αποστολάτο, στο δίκτυό μας.
Χαίρομαι για την παρουσία του.
Διονύση (ας μιλάμε με τα ονόματά μας – Χάρης)
καλημέρα και σε εσένα. Ένα μεγάλο μπράβο στην όλη προσπάθεια που κάνετε και το μεράκι που δείχνετε. Γνώριζα κάπως τον Βαγγέλη τον Κορφιάτη, οπότε ήξερα για το yliko-net και θαύμαζα τις προσπάθειές σας. Τώρα έχω γυιό που προετοιμάζεται για Γ Λυκείου, οπότε του έφτιαξα μια άσκηση (γι' αυτόν και ένα φίλο του) που σκέφθηκα ότι καλό είναι να την καταθέσω κι εδώ. Ότι άλλο προκύψει προφανώς θα το ανεβάσω. [Απορία: υπάρχει κάποιος καλός τρόπος να γράφω τύπους; δυσκολεύτηκα και δεν είχα καλό αποτέλεσμα.]
Καλημέρα και πάλι.. Χάρη.
Το πρόγραμμα δεν "σηκώνει" μαθηματικές εξισώσεις και κάποιο πρόσθετο που είχα δοκιμάσει παλιότερα, δημιούργησε περισσότερα προβλήματα, από ότι έλυσε.
Έτσι ο μόνος δρόμος που μένει είναι η μετατροπή των εξισώσεων σε "εικόνα" και το ανέβασμα της εικόνας.
Όσον αφορά το Βαγγέλη Κορφιάτη, υπήρξε ένα βασικό στέλεχος του δικτύου μας, ένας μεγάλος Φυσικός, αλλά και ένας σπουδαίος άνθρωπος.
Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερο λείπει σε όσους, μέσω του ylikonet, τον γνωρίσαμε…
καλημέρα Χάρη και καλώς ήλθες εδώ
η άσκηση είναι πολύ καλή, θα έλεγα και “πραγματική”, και θα μπορούσε τμήμα της να αποτελέσει 4ο θέμα, αλλά νομίζω είναι “εκτός”, αφού κάποιοι άσχετοι ιντσρούκτορες στο υπουργείο παιδείας φρόντισαν να καρατομίσουν το κεφάλαιο “Ταλαντώσεις”, με το οποίο έχω “πατρική” σχέση, από το σχολικό βιβλίο της Β΄ Γενικής, όπου η ταλάντωση ξύλινου κυλίνδρου σε νερό ήταν λυμένο παράδειγμα, αλλά υπήρχαν και οι σχετικές ασκήσεις 22 και 24
(ο Βαγγέλης ήταν αγαπητός φίλος και εξαιρετικός συνάδελφος, δυστυχώς “εφυγε” νωρίς…)
Καλημέρα Χάρη!
Μετέφερα την απάντηση στης άσκησης σου εδώ (να είναι μαζί με την εκφώνηση) γιατί ανοίγοντας καινούργιο post η άσκηση ήταν “ορφανή”.
Σ'ευχαριστώ πολύ. Αισθάνομαι ακόμη άβολα με τη χρήση του site. Για αλλού το πήγαινα και αλλού μου πήγε…
Καλησπέρα και πάλι.
Εύκολη είναι η χρήση του site, υπάρχουν και οδηγείας στην βοήθεια, αλλά υπάρχουν και άτομα που μπορεί να σε βοηθήσουν σε αυτό, οπότε, όρεξη για δουλειά να χεις και τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους!!!!!!
Καλό κουράγιο και υπομονή στην προσπάθεια του παιδιού σου και κάθε επιτυχία εύχομαι.
για του λόγου το αληθές, Χάρη
(Β΄Λυκείου Γενικής Παιδείας σελ. 223, πριν την καρατόμηση του κεφαλαίου )
εδώ
τι υπέροχη απάντηση!
ένας άλλος δρόμος για τη μοναδικότητα :
σταθεροποιούμε τη μάζα του φελλού και ελαττώνουμε π.χ. τη μάζα του γρύλλου
μπορούμε να δείξουμε ότι θα αυξηθεί ο χρόνος που χρειάζεται ο φελλός για να φτάσει στην αρχική θέση,
ενώ θα μειωθεί ο χρόνος του γρύλλου, άρα δε θα συναντηθούν στην επιθυμητή θέση