Ο Faraday στην πλατεία

 

O Nόμος του Faraday μπορεί να επιδειχτεί χρησιμοποιώντας το μαγνητικό πεδίο της Γης και μακρύ  καλώδιο περίπου 20 m, με τα άκρα του το πολύμετρο (στα mV). Το μισό καλώδιο είναι ακίνητο στο έδαφος και το άλλο μισό περιστρέφεται σαν το πάλαι ποτέ παιχνίδι “σχοινάκι”.

 

 

περισσότερα εδω

(Visited 693 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
9 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ανδρέας Βαλαδάκης

Καλημέρα Δημήτρη!

Μπράβο: Φυσική και θέαμα! Βέβαια μπορούμε με τη βοήθεια του βολτομέτρου να μετρήσουμε το μαγνητικό πεδίο της Γης. Επιπλέον αν χρησιμοποιούσαμε καμμιά εκτατοστή λεπτά καλώδια και τα περιστρέφαμε σαν καουμπόικο λάσο πάνω από κεφάλι μας, μήπως ανάβαμε και λεντάκια; (!)

Πάνος Μουρούζης
2 έτη πριν

Το πείραμα θα έχει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με τον προσανατολισμό των παιδιών που παίζουν το σκοινάκι. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να βρουν πειραματικά ποιός είναι ο προσανατολισμός που δίνει τη μεγαλύτερη τάση. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τη δραστηριότητα στην τάξη ζητώντας από τους μαθητές να εκτιμήσουν τη τιμή της τάσης που προκύπτει από το πείραμα.

Βαγγέλης Κουντούρης

πολύ καλό!

(προσωπικά, πάντως, ως Βυlημφημω το χρεώνω)

Σταύρος Κουσίδης

Γιατί δύο ημίτονα Βαγγέλη και όχι ένα κι ένα;

Βαγγέλης Κουντούρης
Απάντηση σε  Σταύρος Κουσίδης

Σταύρο φ η γωνία που σχηματίζει η ταχύτητα με τη ράβδο και ω η γωνία που σχηματίζει η μαγνητική επαγωγή με το επίπεδο κίνησης της ράβδου (συνήθως δίδεται ω=90ο)

Λεωνίδας Λετσας
2 έτη πριν

Βλέπω μόνο την πρώτη σελίδα του PDF στο κινητό.

Μία παρατήρηση:  Προσοχή στις χαμηλές συχνότητες όπως αυτές  του πειραματος στα  πολυ φθηνά ψηφιακά πολυμετρα!

https://electronics.stackexchange.com/questions/294110/what-does-ac-frequency-response-60-1000hz-mean-for-multimeters

Βαγγέλης Κουντούρης

Δημήτρη, μία σελίδα βλέπω

(ο Γάτσιος λέγεται Γιάννης, είναι φίλος και "ομότεχνος")

Σταύρος Κουσίδης

Σωστός Βαγγέλη. Απλώς είχα στο νου μου τη σχέση που δίνει την επαγωγική ΗΕΔ με το τριπλό βαθμωτό γινόμενο, όπυ εκεί η μία γωνία είναι μεταξύ ταχύτητας και ράβδου (λόγω εξωτερικού γινομένου -ημφ-) και η άλλη μεταξύ της μαγνητικής επαγωγής και της καθέτου στο επίπεδου ταχύτητας – ράβδου (λόγω του εσωτερικού γινομένου – συνθ – ). Προφανώς η δική μου θ με τη δική σου ω είναι συμπληρωματικές, άρα είναι το ίδιο.