web analytics

Κλειστός επίπεδος αγωγός σε παράλληλο ομογενές μαγνητικό πεδίο. Μαθητική έκδοση.

Ο κλειστός επίπεδος αγωγός του σχήματος διαρρέεται από ρεύμα Ι. Το ομογενές μαγνητικό πεδίο είναι παράλληλο στο επίπεδό του.

Αποδείξατε ότι η συνισταμένη των δυνάμεων που δέχεται είναι μηδενική.

Αποδείξατε ότι η ροπή των δυνάμεων που δέχεται το πλαίσιο είναι ίση με Ι.Β.S, όπου Β η ένταση του πεδίου και S το εμβαδόν του βρόχου.

Απάντηση:

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
13 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
19/09/2019 7:48 ΜΜ

Μάλλον Γιάννη, μιλάμε για πολύ-πολύ δύσκολο θέμα, για ένα μαθητή…

Διονύσης Μάργαρης
19/09/2019 8:19 ΜΜ

Δεν διαφωνώ, επί του θεωρητικού Γιάννη, αλλά επί του "πρακτικού".

Ακόμη και στην χρήση των εμβαδών, υπάρχει δυσκολία των μαθητών και στο τέλος μαθαίνουν να υπολογίζουν εμβαδά, αλλά χωρίς να ξέρουν και γιατί το κάνουν… Έτσι όταν έρθει η ώρα να διδαχτούν ολοκληρώματα και τη γεωμετρική ερμηνεία του, ελάχιστοι κάνουν την σύνδεση… Το έχω προσωπικά διαπιστώσει πολλές φορές.

Πάμε τώρα στο συγκεκριμένο. Το να σκεφτεί ο μαθητής να φέρει παράλληλες να πάρει τα στοιχειώδη dl και στη συνέχεια να τα κάνει dx… απλά δεν γίνεται.

Να το διδαχτεί και να το παπαγαλίσει, ναι αυτό γίνεται!

Νίκος Παναγιωτίδης

Γιάννη και Διονύση καλησπέρα.

Υπάρχει ένα θεώρημα σύμφωνα με το οποίο, αν η ροπή ενός συστήματος δυνάμεων σε ένα σώμα δεν εξαρτάται από την αρχή του συστήματος συντεταγμένων, η συνισταμένη δύναμη είναι 0.

Στο Β΄ μέρος της ανάλυσής μου για τη δύναμη και τη ροπή σε ρευματοφόρο πλαίσιο σε ανομοιογενές μαγνητικό πεδίο, η συνισταμένη δύναμη δεν είναι μηδενική. Επομένως δεν έχει νόημα η ροπή στο πλαίσιο γιατί εξαρτάται από την αρχή Ο. Φυσικά το πλαίσιο θα συγκρατείται από σταθερό άξονα και οι δυνάμεις που θα ασκεί αυτός στο πλαίσιο θα μηδενίζουν τη συνισταμένη δύναμη. Σ΄ αυτή την περίπτωση μπορεί κανείς να μιλά για τη ροπή. Στο τέλος αυτής της ανάλυσης δείχνεται ότι το μαγνητικό πεδίο σαν πεδίο δυνάμεων είναι εν μέρει συντηρητικό.

Νίκος Παναγιωτίδης
19/09/2019 10:20 ΜΜ

Γιάννη, αν σε ένα σώμα ασκούνται 10 δυνάμεις και οι 6 από αυτές έχουν συνισταμένη F1, ενώ οι άλλες 4 έχουν συνισταμένη F2, πως είσαι τόσο σίγουρος ότι οι F1 και F2 αποτελούν ζεύγος; Πάντως είναι εύκολο να αποδειχθεί με διανυσματική ανάλυση ότι, αν η συνισταμένη των δυνάμεων είναι 0, η ροπή τους είναι ανεξάρτητη της αρχής Ο, καθώς και το αντίστροφο.

Αν καταπιαστείς με τις αναλύσεις μου και έχεις απορίες, να σε βοηθήσω. Βάζω στη θεωρία την έννοια της μαγνητικής διπολικής ροπής. Όταν ήμουν μαθητής στη Β΄ Λυκείου, μας την είχαν διδάξει. Διδάσκεται σήμερα; Αν όχι, κρίμα.

Παντελεήμων Παπαδάκης
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Γιάννη

Η ζωή τραβά την ανηφόρα …την έκλεισες τη γραμμή εξουδετερώνοντας τη δύναμη (λόγω κατάλληλων συνθηκών) που όμως δημιουργεί ροπή !

Συμφωνώ με τον Διονύση για το επίπεδο δυσκολίας σε μαθητές όπως κι εγώ τους ήξερα, λόγω της μεθόδου του "τεμαχισμού",την οποία βέβαια θα εφαρμόσουν κατά κάποιο τρόπο στον υπολογισμό της δυναμικής ενέργειας α.α.ταλ/τή  αλλά και στην Α΄Λυκείου στην κινηματική γίνεται αναφορά στα εμβαδά υ-t και α-t που εκφράζουν Δχ ή Δυ 

Πάντως είναι σημαντικά τα σκαλοπάτια της "ανηφόρας" οδεύοντας προς τη λύση και νομίζω πως όχι ότι δεν μπορούν να μάθουν απλά δεν μαθαίνουν …όλοι .Θέλω να πω πως δεν ενθαρρύνουμε τα παιδιά στη χρήση κάθε μαθηματικής γνώσης για την επίλυση θεμάτων.

Λες …"Την δίνεις και ουδείς την λύνει. Μετά κάποιοι καταλαβαίνουν κάποια πράγματα." και συμφωνώ γιατί χτίζει σκαλοπάτια σκέψηςheart

Καλό βράδυ

Υ.Γ.

Εκείνο το ψ στο σχήμα είναι το ψ της σχέσης στη ροπή ;;       Μάλλον κάτι δεν θα βλέπω

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Γιάννη. Υψηλό το επίπεδο δυσκολίας για τους μαθητές, αλλά για μας βοηθάει στην σε βάθος κατανόηση του φαινομένου. Όσο καλύτερα το καταλάβουμε τόσο καλύτερα θα το διδάξουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση το καλοκαίρι ΕΔΩ, ήταν τα σχόλια του Πάνου. Νάσαι καλά.