Είναι δυναμικές οι γραμμές στο ΜΠ?

Καλησπέρα σε όλους,

Σήμερα, τελείως τυχαία παρατήρησα κάτι που δεν είχα αναρωτηθεί. Στα περισσότερα ελληνικά βιβλία, είτε σχολικά είτε εξωσχολικά, αναφέρεται ο όρος δυναμικές γραμμές μαγνητικού πεδίου. Φυσικά είναι όρος διαδεδομένος και χρησιμοποιείται συνεχώς. Είναι όμως από φυσικής άποψης σωστός?

Για παράδειγμα στο ηλεκτρικό πεδίο και στο βαρυτικό πεδίο, το διάνυσμα της έντασης είναι συγγραμμικό με το διάνυσμα της δύναμης. Αντίθετα στο μαγνητικό πεδίο, είναι κάθετα μεταξύ τους τα διανύσματα και άρα το δυναμική γραμμή παραπέμπει άλλου.

Θα εκτιμούσα πολύ την άποψη σας, για αυτό το θέμα.

 

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
5 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Βαγγέλης Κουντούρης

Σπύρο η δύναμη που δέχεται στοιχειώδης Βόρεια μαγνητική μάζα είναι εξ, ορισμού, συγγραμμική με την ένταση, όχι κάθετη

Διονύσης Μάργαρης
30/11/2019 5:40 ΜΜ

Καλησπέρα Βαγγέλη.

Και αν δεν υπάρχουν μαγνητικά μονόπολα, οπότε ορίσουμε την μαγνητική επαγωγή με βάση τη δύναμη Laplace ή την Lorentz;

Κωνσταντίνος (Ντίνος) Σαράμπαλης

Στα περισσότερα πανεπιστημιακά βιβλία που έχω υπόψη μου (εκτός, αν θυμάμαι καλά, των H-R και στη νέα έκδοση που επιμένει) ο όρος δυναμικές για τις μαγνητικές γραμμές έχει καταργηθεί και δεν υπάρχει (στη βάση που το θέτει ο Σπύρος). 

Βαγγέλης Κουντούρης

καλησπέρα Διονύση

η ένταση του μαγνητικού πεδίου ορίστηκε, κατ' αναλογία με την ένταση ηλεκτρικού πεδίου, ως F/m, όπου m η μαγνητική μάζα, θεωρητική ποσότητα, οπότε όταν εμφανίζεται η Laplace δεν ξαναορίζεται διότι υπάρχει ήδη ορισμός

τώρα, αν κάποιος ορίσει την ένταση με τη βοήθεια της Lorenz, βρίσκει, πράγματι ποιοτική διαφορά με την αντίστοιχη του ηλεκτρικού πεδίου