Σε λείο οριζόντιο επίπεδο βρίσκεται ένας δίσκος Δ μάζας mΔ=m ο οποίος είναι δεμένος στο ένα άκρο οριζόντιου ελατηρίου σταθεράς k το άλλο άκρο του οποίου είναι ακλόνητο όπως φαίνεται στο σχήμα 1.
Πάνω στο δίσκο βρίσκεται ένα πουλί μάζας mπ=3m. Θέτουμε το σύστημα σε απλή αρμονική ταλάντωση η σταθερά της οποίας είναι D=k και το πλάτος της Α1. Κάποια χρονική στιγμή βρισκόμενο σε απομάκρυνση x1 με ταχύτητα μέτρου υ1 και φορά όπως φαίνεται στο σχήμα 1, το πουλί πετά υπό γωνία κατευθυνόμενο στο σημείο Α με ταχύτητα μέτρου υπ= 2,5·υ1 και κατεύθυνση τέτοια ώστε η ταχύτητα του πουλιού να σχηματίζει με τον οριζόντιο άξονα γωνία θ για την οποία ισχύει συνθ=0,8 και ημθ=0,6. Η καινούργια ταλάντωση του δίσκου έχει πλάτος Α2 για το οποίο ισχύει:
α) Α1/Α2=2 β) Α1/Α2=1/2 γ) Α1/Α2=1
Επιλέξτε τη σωστή απάντηση.
Δικαιολογήστε την επιλογή σας.
Απάντηση
στο blogspot ή σε word ή σε pdf
21 σχόλια στο “Πέταξε το πουλί…”
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.
Πριν τη διαβάσω, σχετικό άσμα:
Χρήστο μπράβο, ωραία ιδέα!!
Το πέταγμα του πουλιού πρέπει να γίνεται ακαριαία, αποσυσπείρωση των ποδιών του και χάσιμο επαφής, ειδάλλως θα έχουμε δύο ταλαντώσεις με πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις!
Γεια σας παιδιά.
Εμένα γιατί μου έφερε άλλο συνειρμό;
Και οι μάγκες θα το παίζουν λούφα και παραλλαγή…
Καλησπέρα Χρήστο. Πολύ ωραία η ιδέα σου με το πουλί να φεύγει πλάγια. Και ωραίο σχήμα.
Όσον αφορά τους συνειρμούς εγώ αμέσως σκέφτηκα, που θα πάει το πουλί μόλις πετάξει και θυμήθηκα…
Πολύ καλή.
Την προτιμώ ως 3ο θέμα αλλά καθιερώθηκαν πλέον ασκήσεις ως 2α θέματα. Οπότε καλά κάνεις και διδάσκεις τέτοια.
Δεν παίζω.
Οι άσματα και ταινίας παραθέτοντες κλέβετε. Δεν υπάρχει η λέξη "πέταξε".
Αν δεν είχα αυτή τη δέσμευση θα έστελνα καλύτερα πουλιά:
Και…..
Καλησπέρα σε όλους.
Γιάννη, Πρόδρομε, Διονύση και Άνδρεα ευχαριστώ για το σχόλιο και τις προσθήκες.
Ο τίτλος μπορεί να αφήσει πολλά υπονοούμενα, έξαλλου φάνηκε κι από τις παραπομπές.
Γιάννη μουσική βιβλιοθήκη. Ανδρέα έχω παρατηρήσει είσαι φαν του κινηματογράφου.
Θέλησα το πουλί να φυγει πλάγια παρόλο που νομίζουν οι μαθητές ότι είναι πιο δύσκολο. Αν έφευγε κατακόρυφα ως προς το σώμα δεν θα άλλαζε η ταχύτητα του σώματος και το πουλί θα είχε πλάγια ταχύτητα.
καλησπέρα σε όλους
Χρήστο στους Πειραματικούς αρέσουν "πραγματικά" θέματα, αλλά, νομίζω, ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα. Το πουλί όταν σηκώνεται να πετάξει δεν σπρώχνει το υπόβαθρό του, μαζεύει τα πόδια του και σπρώχνει μια ποσότητα αέρα με τα φτερά του, άρα το θεώρημα διατήρησης της ορμής ισχύει για το σύστημα πουλί-μια ποσότητα αέρα, στη συνέχεια θα πρέπει να εφαρμοστεί δεύτερο θεώρημα διατήρησης για το σύστημα μια ποσότητα αέρα-υπόβαθρο, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι όλη η μια ποσότητα αέρα χτυπάει στο υπόβαθρο, άρα έχουμε πρόβλημα. Το θέμα με είχε απασχολήσει αρκετά παλιότερα, το είχα συζητήσει με αρκετούς συναδέλφους, θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα, γι αυτό σε παρόμοια άσκηση, που είχα αναρτήσει και εδώ, μάλλον διαγώνισμα ήταν, την οποία και δεν μπορώ να ξαναβρώ (εννοείται…) είχα βάλλει αντί για πουλί βατραχάκι ή ακρίδα, δεν θυμάμαι, που κατά την εκτίναξή τους σίγουρα σπρώχνουν το υπόβαθρο με τα πόδια τους.
Βαγγέλη καλησπέρα.
Σε ευχαριστώ για αυτό σχόλιο και τις παρατηρησεις. Όσον αφορά την ένσταση δεκτή αλλα ο σκοπός όπως καταλαβαίνεις είναι άλλος.
Επιπλέον νομίζω πως τα μεγαλα πουλιά όταν είναι στο έδαφος και επικειται να πετάξουν έχουν τα πόδια τους σε επαφή με το έδαφος κάνοντας "φτερό" και κατόπιν μαζεύουν τα πόδια.