Μια μικρή φορτισμένη σφαίρα, φέρει θετικό φορτίο (q>0) και κινείται ευθύγραμμα μέσα σε ένα ηλεκτροστατικό πεδίο, περνώντας από το σημείο Ο (στη θέση x=0) έχοντας κινητική ενέργειας Κο=0,04J. Στο διπλανό διάγραμμα δίνεται το δυναμικό κατά μήκος της ευθείας x, πάνω στην οποία κινείται η σφαίρα.
i) Η κινητική ενέργεια της σφαίρας τη στιγμή που διέρχεται από το σημείο Α, στη θέση x1, έχει τιμή:
α) Κ1=0,03J, β) Κ1=0,04J, γ) Κ1=0,05J.
ii) Η κινητική ενέργεια της σφαίρας τη στιγμή που περνά από το σημείο Β, είναι ίση:
α) Κ2=0,03J, β) Κ2=0,04J, γ) Κ2=0,05J.
iii) Ένας συμμαθητής σας υποστηρίζει ότι μεταξύ των σημείων Α και Β υπάρχει ένα σημείο, στο οποίο η ένταση του πεδίου είναι μηδενική. Να εξετάσετε αν έχει ή όχι δίκιο.
iv) Με βάση τις παραπάνω τιμές κινητικής ενέργειας που επιλέξατε, μπορείτε να υπολογίσετε το φορτίο q της σφαίρας;
v) Αν το δυναμικό στο σημείο Γ, έχει τιμή VΓ=7.000V, να εξετάσετε αν η σφαίρα θα φτάσει ή όχι στο σημείο Γ.
Η κίνηση της σφαίρας γίνεται στο κενό και δεν δέχεται άλλες δυνάμεις, πέρα από την δύναμη του πεδίου.
ή
Από ένα διάγραμμα δυναμικού…
Από ένα διάγραμμα δυναμικού…
"Εκπάγλου καλλονής!" που γράφει και ο Γιάννης Μαρής…συγγνώμη Κυριακόπουλος…
Ζητούνται όμως μαθητές να…… διδαχθεί
Κρατείται για τον προσανατολισμό…που είναι ακόμα "ψαρωμένοι"
Ευχαριστώ για το σχόλιο και χαίρομαι που σου άρεσε.
Το αν "βρεθούν" μαθητές… δεν το ξέρω….
Πράγματι Μάργαρη πρέπει να ήσουν στα high σου όταν την σκέφτηκες.
Μια επιπλέον ερώτηση. «Ανήκει στην πραγματική ζωή ή στους αφαιρετικούς τύπους ασκήσεων ;»
Αν έλεγες ότι είναι το δυναμικό σε μια περιοχή μέσα σε έναν κρύσταλλο, θα αύξανε οπωσδήποτε το ενδιαφέρον των μαθητών ή θα τους βοηθούσε στην λύση ;
υποθέτω ότι η, χωρίς ιδιαίτερα ευφυή προσαρμογή, επιλογή ως περιβάλλοντος εφαρμογής της συγκεκριμένης διδακτικής πρότασης ενός κρυσταλλικού πλέγματος, θα αποτελούσε παραδειγματικά κακή πρακτική ενθουσιώδους αλλά άπειρου “ινδιάνου των STEM”
η συγκεκριμένη όμως πρόταση Άρη, φαίνεται να έχει επίγνωση της αφαίρεσης που διαχειρίζεται, αφού προβαίνει στην αναλογία φορτίου στο συγκεκριμένο ηλεκτροστατικό δυναμικό με την κίνηση μιας σφαίρας σε κατακόρυφη ελλειψοειδή τροχιά εντός ομογενούς πεδίου βαρύτητας
Προφανώς ο Διονύσης έχει υπόψη του την αναλογία ηλεκτρικού βαρυτικού ή έχει επίγνωση της αφαίρεσης που διαχειρίζεται.
Όμως, Γιώργο, αν την έδινε σε εξετάσεις μάλλον δεν μπορούσε να βάλει και την σημείωση,, αν την έκανε στην τάξη του, και μάλιστα με τα δυο κομμάτια της, τότε δεν χρειαζόταν κανέναν κρύσταλλο ή άλλη επιλογή ως περιβάλλοντος εφαρμογής της, για να ανήκει στην πραγματική ζωή.
Αυτό σκέφτομαι.
Καλησπέρα Άρη και Γιώργο και σας ευχαριστώ.
Όσον αφορά το επίπεδο αφαίρεσης, προφανώς θα μπορούσε να διατυπωθεί η εκδοχή, με το σχήμα:
όπου οι σφαίρες Α και Β είναι ακλόνητες, ενώ εκτοξεύεται μια τρίτη σφαίρα Σ προς τα δεξιά με κάποια αρχική ταχύτητα και περνά από τα σημεία Α και Β όπου έχουν ίσα δυναμικά… Όλα αυτά γίνονται σε λείο μονωτικό επίπεδο.
Πέρα από τους διαφορετικούς στόχους των δύο εκδοχών… δεν ξέρω πόσο η δεύτερη αναφέρεται στην "πραγματική ζωή".
Καλό μεσημέρι, Διονύση εξαιρετικό θέμα, διαβάζοντας τα σχόλια των Άρη και Γιώργου- γνωστοί ουτοπιστές και οι δύο- το πρώτο που σκέφθηκα ήταν το εμβληματικό έργο του Thomas More "Περί της καλλίστης Δημοκρατίας της ευρισκομένης εν τη νήσω Ουτοπία" πιο απλά "Ουτοπία". Μαθητές που τελειώνουν το Λύκειο έχουν θέματα προπαίδειας.Καλλίτερα να ξαναγυρίσω στον Τ.More, (1478-1535) ,Άγγλος επιφανής κληρικός , εισαγγελέας και κηδεμόνας του Ερρίκου του 8ου μέχρι την ενηλικίωση του.Πολέμιος της Μεταρρύθμισης , αρνήθηκε να συμμετάσχει στην απόσχιση από την Καθολική Εκκλησία και τη δημιουργία της Αγγλικανικής Εκκλησίας από τον Ερρίκο τον 8ο( με σκοπό να μπορέσει να χωρίσει την Αικατερiνη της Αραγωνίας και να παντρευτεί την Άννα Μπολέυν). Πρόλαβε και τον αγιοποίησε το 1935 ο πάπας Πίος ο 11ος , τον ανακήρυξε προστάτη των πολιτικών(!), πριν προλάβουν να τον "αρπάξουν" οι "άλλοι" που πολύ εκτίμησαν τις απόψεις του εναντίον της ιδιοκτησίας , όπως αυτές περιγράφονται στην "Ουτοπία". Αυτά.
Καλημέρα Ξενοφώντα.
Φαντάζεσαι να αξιολογούσε το ελληνικό υπουργείο παιδείας, με βάση τους σχεδιασμούς της κας υπουργού. τον Thomas More με βάση τα αποτελέσματα των διδαχών του στον μαθητή του Ερρίκο τον 8ο ;
Ας θυμίσουμε δε ότι πριν το αγιοποιήσει ο Πίος ο 11ος τον περιποιήθηκε ο μαθητής του. Με διαταγή του την 1 Ιουλίου 1535 δικάστηκε για την άρνησή του να δεχτεί ένα κοσμικό πρόσωπο ως κεφαλή της θρησκείας. και στις 6 Ιουλίου αποκεφαλίστηκε. Η κεφαλή του στήθηκε σε πάσαλο στην γέφυρα του Λονδίνου και παρέμεινε εκεί έναν ολόκληρο μήνα, μέχρι που αποκρεμάστηκε κατόπιν εξαγοράς από την θυγατέρα του.
Και…….
Έναν παγκόσμιο χάρτη που δεν εμφανίζει την Ουτοπία δεν αξίζει ούτε να τον κοιτάξεις, γιατί αφήνει έξω τη μοναδική χώρα στην οποία καταλήγει πάντα η Ανθρωπότητα. Κι όταν καταλήξει εκεί η Ανθρωπότητα, κοιτάξει γύρω της και δει μια καλύτερη χώρα, ανοίγει πανιά. Η πρόοδος είναι η υλοποίηση κάθε ουτοπίας.
Όσκαρ Ουάιλντ
Υ.Σ. Περί ιδιοκτησίας όταν βρεθούμε δια ζώσης, σεβόμενοι το ylikonet.
καλό μεσημέρι παιδιά
είναι προνόμιο να φιλοξενούνται συζητήσεις που αφορούν τα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα από μια ανάρτηση που είναι “τόση – όση”
ας μην αφήσουμε να την φορτώσουν με κρυσταλλογραφικά μπιχλιμπίδια, θα μοιάσει με λατέρνα
ούτε να την στεγνώσουμε στην εκδοχή των τριών φορτίων, θα σταφιδιάσει σαν μεσήλικας σε αναγκαστική δίαιτα
ακόμα, ας μας συγχωρέσει ο άγιος Τόμας Μορ, αλλά παρά την σοφία του κι’ αυτός βαρύς της πέφτει
Καλό απόγευμα παιδιά.
Ξενοφώντα σε ευχαριστώ που μας "ταξίδεψες" για λίγο και σε χώρες όπως η ου-τοπία!!!
Όσο για τους ουτοπιστές Άρη και Γιώργο, ο Άρης με το σπαθί του, διεκδικεί τον τίτλο:
"Έναν παγκόσμιο χάρτη που δεν εμφανίζει την Ουτοπία δεν αξίζει ούτε να τον κοιτάξεις, γιατί αφήνει έξω τη μοναδική χώρα στην οποία καταλήγει πάντα η Ανθρωπότητα."
Ενώ ο Γιώργος, μάλλον τον αρνείται, αφού με την φράση του:
"ας μας συγχωρέσει ο άγιος Τόμας Μορ, αλλά παρά την σοφία του κι’ αυτός βαρύς της πέφτει"
μας προσγειώνει στην πραγματικότητα…
Συμμορφούμενος με την υπόδειξη του Γιώργου θα αυτοπεριοριστώ λέγοντας μόνον ότι η διαχρονία του Ορθόδοξου δόγματος οφείλεται στο ότι προτείνει το ρεαλιστικά ανεκπλήρωτο.
Καλημέρα Διονύση και καλημέρα σε όλους τους συναδέλφους.
Πολύ καλή άσκηση και πολύ καλή η αντιστοιχία.
Αν μου επιτρέπεις μόνο μια επισήμανση για την αντιστοιχία των κατώτερων σημείων. Στο ηλεκτρικό πεδίο είναι μηδέν η ένταση του πεδίου, ενώ στο βαρυτικό είναι μηδέν η συνισταμένη δύναμη χωρίς όμως να είναι μηδέν και η ένταση του βαρυτικού πεδίου
Καλησπέρα Βασίλη.
Σε ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Όσο για την επισήμανση που κάνεις, βεβαίως έχεις δίκιο, όμως η μελέτη δεν στηρίζεται στην ένταση του πεδίου, όσο στην δύναμη που επιταχύνει ή επιβραδύνει το σώμα. Και η δύναμη, είναι μηδενική στη θέση της μέγιστης ταχύτητας και στις δύο περιπτώσεις.
Καλησπέρα. Μήπως το δυναμικό στο Δ είναι 13000volt;
Καλησπέρα Αριστείδη.
Αν η κινητική ενέργεια στο σημείο Β είναι ίση με 0,05J, τότε βρίσκουμε ότι μπορεί να φτάσει σε μέγιστο δυναμικό 10.000V.
Υπάρχει κάποιο λάθος που δεν βλέπω;