Ένωση Καθηγητών – Ασκ. Φυσικής 1949

Βιβλιοθήκη Ενώσεως Καθηγητών – Ασκ. Φυσικής 1949 (2η έκδοση)

Το 1949, Φυσικοι και Μαθηματικοί υπό την επιμέλεια του Δ. Κρέμου και τον γενικό τίτλο Ένωση Καθηγητών συνέγραψαν την 2η έκδοση των Ασκήσεων Φυσικής. Συνεργάστηκαν οι Α. Μελέγκοβιτς, Θ. Γεροντόπουλος, Σ. Παπαδάκης, Χ. Στυλιανόπουλος, Σ. Παχής, Γ. Βουνάτσος, Γ. Πατρίκιος. Το βιβλίο εκδόθηκε με πρόλογο του Θ. Βαρόπουλου. Κατεβάστε το σε pdf από εδώ.

Το σκαναρισμένο pdf προέρχεται από την Ιστορική Συλλογή του ΙΕΠ .

Για βιβλία Φυσικής γραμμένα από μαθηματικούς δείτε την Γωνιά της Φυσικής.

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
8 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Παναγιώτης Κουτσομπόγερας

Μπράβο σου Τάκη !

Μανώλης Δρακάκης
29/12/2019 10:14 ΜΜ

Πολύ ενδιαφέρον!  Ευχαριστούμε πολύ συνάδελφε Τάκη.

 

Θοδωρής Παπασγουρίδης

Γεια σου Τάκη και χρόνια πολλά…

Διάβασα στον πρόλογο…. 10/7/1949

Με όλο το σεβασμό προς τους συγγραφείς, δεν μπόρεσα

να αποφύγω τις ιστορικές μνήμες στα βουνά της Δυτικής

Μακεδονίας που χρονολογικά συμπίπτουν με την έκδοση

των "Ασκήσεων Φυσικής"…..

 

 

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

χρόνια πολλά παιδιά!

με κριτήριο το κοινωνικό στίγμα του επιμελητή τη έκδοσης Δ. Κρέμου, μάλλον οι συγκεκριμένοι συγγραφείς Θόδωρε, στην πλειοψηφία τους μηχανικοί, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι είχαν κάποιους ιδιαίτερους λόγους για να μην βρίσκονται αποκλειστικά στα εργοτάξια και τα μηχανοστάσια αυτή τη δύσκολη εποχή

τρεις παρατηρήσεις που αφορούν το βιβλίο

οι συγγραφείς επιλέγουν ως βασικό σύστημα μονάδων το cgs, ενώ η βιβλιογραφία γέρνει προς το mks και το Τ.Σ.

ενώ επιχειρηματολογούν σε έκταση για τις διαστάσεις των μεγεθών και τους μαθηματικούς χειρισμούς τους (π.χ. cm/s + cm/s = cm/s), το γενικευμένο αξίωμα διατήρησης της ενέργειας περιγράφεται έτσι:

3

τον πρώτο θερμοδυναμικό νόμο τον αναφέρουν ως meyer joule, (μάλλον Mayer Joule θα έπρεπε να γραφεί), υιοθετώντας μια ιστορική ορολογία

οι προηγούμενες προσεγγίσεις ξεπερνιούνται από τα εγχειρίδια των επόμενων δυο  δεκαετιών, (Μάζη, Αλεξόπουλου – Μπίλλη – Μαρίνου και Κουγιουμτζέλη – Περιστεράκη)

Τάκη, καλό κουράγιο για το 2020!

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης
30/12/2019 12:19 ΜΜ

Καλημέρα Τάκη και χρόνια πολλά. Εντυπωσιακή συλλογή για το έτος που δημιουργήθηκε. Στον πρόλογο αναφέρεται γενικά σε σπουδαστές έτσι δεν διευκρινίζει αν αναφέρεται σε δευτεροβάθμια.
Υπάρχει κεφάλαιο "Θερμοστατικής"! Ασχολείται με μελέτη θερμομέτρων, θερμιδομετρία, λανθάνουσα θερμότητα και καταστατική εξίσωση.
Δε μελετάει καθόλου το βαρυτικό πεδίο αλλά έχει την άσκηση
image

Τώρα πως το αερόπλοιο θα ταξιδέψει στο κενό ανάμεσα στους πλανήτες, το 1949 δεν τους απασχολούσε! Άλλες, πιο απλές εποχές… Αλλά μην ξεχνάμε ότι στην Οδύσσεια 2001 (Ταινία του Στάνλευ Κιούμπρικ το 69), έτσι είχε βαρύτητα το διαστημόπλοιο.

Σε ευχαριστούμε. Καλή χρονιά.

Γιώργος Φασουλόπουλος
Αρχισυντάκτης

κάτι λέει και βαρύτητα Ανδρέα

image

και μάλιστα, αρκετά «βαρύ»

Χαράλαμπος Κασωτάκης

Αυτό που βλέπω σε αυτά τα προβλήματα είναι ότι αντιστοιχούν σε περισσότερη και πρακτικότερη (με την έννοια των εφαρμογών στην καθημερινή ζωή) ύλη από αυτήν που ξέρει ένας μέσος απόφοιτος Λυκείου σήμερα. Επίσης οι ασκήσεις με κάπως πολύπλοκα μαθηματικά και ιδιαίτερα με γεωμετρία δεν ήταν απαγορευμένος τόπος όπως είναι σήμερα. Από άλλα σχετικά με άλλα παλιότερα βιβλία που έχω όπως αυτό του Παπανικολάου του 1928 έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο στον πλούτο και την πολυπλοκότητα στην εποχή που το διάβασμα γινόταν με κεριά , λυχνάρι αλλά και λάμπες πετρελαίου και λίγοι είχαν τα χρήματα για τέτοια λυσάρια για να δημιουργήσουν αντίστοιχη αγορά

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Γιώργο. Δεν το είχα προσέξει. Η Γήινη αίσθηση βάρους είναι παρούσα. Και προκύπτει και ωραίος τελικός τύπος. Αναρωτιέμαι αν δώσω αυτόν τον τύπο στη Β΄Θετικής με τη πιο σύγχρονη μορφή
image
θα τον αποδείξουν; 
Καλή χρονιά!