Στο σύστημα αναφοράς του ηλιακού μας συστήματος, η Γη εκτελεί δύο σημαντικές κινήσεις (όχι μόνο 2 αλλά αυτές είναι οι πιο σημαντικές).
Η πρώτη είναι η περιστροφή γύρω από τον εαυτό της, γύρω από τον άξονα Βορρά – Νότου κι η δεύτερη η περιφορά της γύρω από τον Ήλιο σε μία ελαφρά ελλειπτική τροχιά. Η πρώτη κίνηση ορίζει την ημέρα κι η δεύτερη το έτος. Οι περισσότεροι, έχουμε στο νου μας ότι ημέρα είναι μία πλήρης περιστροφή της Γης γύρω από τον εαυτό της. Αυτό δεν είναι όμως σωστό. Μία ηλιακή ημέρα ορίζεται ως ο χρόνος μεταξύ δύο διαδοχικών μεσουρανήσεων του Ήλιου. Ο χρόνος που χρειάζεται δηλαδή ώστε ο Ήλιος να φτάσει στο ίδιο, ανώτερο σημείο της καθημερινής τροχιάς του, όπως τον βλέπουμε από κάποιο σημείο πάνω στον πλανήτη μας.
Καλή χρονιά σε όλους!
Καλημέρα Τίνα και χρόνια πολλά. Γιατί το έβαλες τώρα αυτό το άρθρο; Για να μας θυμίσεις πόσο λάθος είναι η απουσία αστρονομίας από τα σχολεία; Για να μας δείξεις ότι ζούμε τη ζωή μας σε έναν πλανήτη για τον οποίο δε μαθαίνουμε στα παιδιά τις κινήσεις του; Και ότι η όποια προσπάθεια γίνεται, είναι από κάποιους "γραφικούς" όπως εσύ τώρα…Και μάλιστα στη χώρα που έζησαν κάποιοι αστρονόμοι όπως ο Θαλής, ο Πυθαγόρας, ο Αρίσταρχος, ο Αρχιμήδης, ο Ερατοσθένης,…
Σε ευχαριστούμε για την ενημέρωση.
Καλή χρονιά,
Ευχαριστώ Ανδρέα για το σχόλιο.
Ελπιζω να επιστρέψει το μάθημα της Αστρονομίας στα σχολεία.
Είναι κρίμα οι μαθητές μας να τελειώνουν το Λύκειο και να μην έχουν στοιχειώδεις γνώσεις Αστρονομίας.
Καλή χρονιά Τίνα, με υγεία, δημιουργικότητα, δράση …, Και ο,τι άλλο επιθυμείς!
Ευχαριστούμε για το άρθρο σου, να είσαι καλά.