Ο Ισότροπος Ταλαντωτής.

Σύνθεση δύο καθέτων απλών αρμονικών ταλαντώσεων: ο Ισότροπος Ταλαντωτής.

Στην ανάρτηση που ακολουθεί περιγράφεται η κίνηση ενός υλικού σημείου σε ένα κεντρικό δυναμικό της μορφής Hooke, F=-Dr, διαφορετικά η κίνηση μίας μάζας στο “πεδίο” του ισότροπου ταλαντωτή. Οι περισσότερες αναλύσεις που έχω συναντήσει περιγράφουν τις δυνατές τροχιές μέσω της μεθόδου Lagrange. Στην παρούσα ανάρτηση έχω αποφύγει την μέθοδο αυτή, επιλύοντας το πρόβλημα απ’ ευθείας από τον 2ο νόμο του Νεύτωνα. Στην ουσία πρόκειται για την περιγραφή της σύνθεσης δύο καθέτων απλών αρμονικών ταλαντωτών με την ίδια συχνότητα, αλλά διαφορετικά πλάτη και αρχικές φάσεις.

Στο τέλος της ανάρτησης παρουσιάζεται μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διατηρούμενη ποσότητα (στην οποία αξίζει κάποιος να σταθεί), υπό την μορφή ενός πίνακα και με το βαρύγδουπο όνομα του τανυστή της ενέργειας, η οποία συμπικνώνει όλες τις διατηρήσιμες ποσότητες στο εν λόγω πρόβλημα.

Ισότροπος ταλαντωτής

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
18 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Είσαι φοβερός Στάθη!

Μου βάζεις και πολλή δουλειά για σήμερα το απόγευμα. Η αρχή της Επαλληλίας δηλαδή, που εδώ ισχύει κατά τρόπον εντυπωσιακόν!

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
13/01/2020 6:49 ΜΜ

Θα το χαρούμε το νέο σου έργο σίγουρα.  Μόνον δεν ξέρω αν μου φτάνει το απόγευμα που λέει ο Γιάννης. 

Να είσαι καλά Στάθη.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Αρης Αλεβίζος

Άρη το διάβασα.

Τώρα δοκιμάζω βαρεία εκλαΐκευσή του.

Διονύσης Μάργαρης
13/01/2020 7:37 ΜΜ

Γεια σας παιδιά.

Στάθη συγχαρητήρια για το νέο σου πόνημα, το οποίο θα μελετήσω.

Προς το παρόν το πήγα μέχρι την ΙΙΙ. όπου άρχισαν οι "βαριές" εξισώσεις…

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Απάντηση σε  Στάθης Λεβέτας

Τώρα Στάθη έμεινε το κομμάτι της προσομοίωσης.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης
Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
14/01/2020 8:49 ΜΜ

Γεια σου Στάθη.

Προφανώς πρόκειται για μια πολλή σοβαρή δουλειά και με προσπάθεια εξάντλησης του θέματος σε κάθε πτυχή του. Πολύ διαφωτιστικά και τα  γραφικά σου.

Ένα μπράβο ακόμη και για αυτή την δουλειά σου. έχει και συνέχεια

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
14/01/2020 10:09 ΜΜ

Στάθη.

Προφανώς στην παράγραφο ΙΙ,  αναδεικνύεται πολύ καλά ότι η τροχιά θα βρίσκεται συνεχώς πάνω στο επίπεδο που ορίζει ο διάνυσμα της αρχικής ταχύτητας με την αρχή των αξόνων, Απλά θεώρησα ότι χρειάζεται να τονιστεί το γεγονός ότι αυτό θα συμβεί ακόμη και με uzo αρχικά.

Σωστά λες ότι ο αρμονικός άρα με υπέρθεση και ο ισότροπος ταλαντωτής  μαζί με το άτομο του υδρογόνου είναι τα δύο δυναμικά για τα οποία επιλύεται επακριβώς η εξίσωση του Schrödinger

Π.χ. ΕΔΩ  από σελ  56 και μετά δουλεύει μονοδιάστατο Αρµονικό Ταλαντωτή. Ξεκινά από 2ο νόμο Νεύτωνα και διατήρηση ενέργειας, πάει  πολυώνυµα Hermite και κάνει επίλυση  εξίσωσης Schrodinger.

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
14/01/2020 11:13 ΜΜ

Το διάνυσμα της αρχικής ταχύτητας υ0 και το ελκτικό κέντρο Ο στην αρχή των αξόνων, ορίζουν ένα επίπεδο πάνω στο οποίο θα κινηθεί το σώμα, σωστά. 

Πόσες συνιστώσες μπορεί να είχε αυτό το υ0 διάνυσμα πριν δεχτεί την επίδραση του κεντρικού πεδίου 3 ή 2; Πόσους βαθμούς ελευθερίας είχε στον χώρο έξω από το πεδίο και πόσους μετά;