Προφανώς αφορμή για την συγκεκριμένη ανάρτηση ήταν το άρθρο του Ξενοφώντα «Ο ηλεκτρομαγνητισμός είναι παντού» και ειδικά το πρώτο μέρος περί κεραυνών.
Άρα η αφιέρωση του ανήκει
Αστραπές ανώτερης ατμόσφαιρας ή ιονοσφαιρικές αστραπές είναι οι όροι που χρησιμοποιούνται μερικές φορές από τους ερευνητές για να αναφερθούν σε μια οικογένεια βραχύβιων φαινομένων ηλεκτρικής εκκένωσης που εμφανίζονται πολύ πάνω από τα ύψη των καταιγιδοφόρων νεφών.
Καλησπέρα Άρη.
Σε ευχαριστούμε για την .. επιμόρφωση, αφού τουλάχιστον προσωπικά, δεν είχα ιδέα για τέτοιους κεραυνούς…
Καλησπέρα Άρη, σ΄ευχαριστώ για την αφιέρωση.Όντως άγνωστο αυτό το είδος κεραυνού.Το μεγάλο ύψος στο οποίο παρατηρούνται πρέπει να κάνει δύσκολη την παρατήρηση, όμως το ενδιαφέρον είναι η ανοδική κίνηση που δημιουργείται.
Συνήθως όταν μιλάμε για κεραυνούς έχουμε την εικόνα νεφών που σχηματίζονται εντός των ορίων της τροπόσφαιρας , αν εκεί είναι δύσκολο να μελετηθεί ο μηχανισμός δημιουργίας των κεραυνών μεταξύ νεφών ή εντός των νεφών, τότε σε ύψη που αντιστοιχούν στην ιονόσφαιρα υποθέτω ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και η απουσία νεφών πρέπει να κάνει την ερμηνεία δύσκολη.Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές.
Άρη σ΄ευχαριστώ και πάλι , να είσαι καλά.
Ο Δίας αναφέρεται πέραν των άλλων ως .. θεός του κεραυνού, αλλά και ο Άρης γνήσιο τέκνο του, πέραν των άλλων γνωρίζει… τα άγνωστα για κοινούς θνητούς στα … περί κεραυνών!
Ευχαριστούμε Άρη
Ευχαριστούμε Άρη, δεν το γνώριζα!!
Εύλογα κάποιος θα μπουν να αναρωτηθεί: αφού τα σύννεφα φέρουν φορτία, κι έτσι προκαλούνται κεραυνοί προς τη Γη, και γνωρίζοντας ότι η ιονόσφαιρα φέρει κι αυτή φορτία, γιατί όχι να μη δημιουργηθεί διαφορά δυναμικού τέτοια, ώστε να γίνει ηλεκτρική εκκένωση μεταξύ του φορτίου του σύννεφου και του φορτίου της ιονόσφαιρας!!
Ίσως δε μπορεί να παρατηρηθεί δια γυμνού οφθαλμού από τη Γη, αλλά μέσω δορυφόρου θα μπορούσε να γίνει.
Η μικρή χρονική διάρκεια , μάλλον θα πρέπει να έχει σχέση με την έλλειψη ατμόσφαιρας.
Να είσαι πάντα καλά και να μας δίνεις τέτοια!
Καλημέρα Ξενοφώντα, Παντελεήμονα, Πρόδρομε και ευχαριστώ για τα σχόλια.
Ξενοφώντα πράγματι είναι λίγες οι καταγραφές, γιατί πρέπει να συντρέξουν πολλές συνθήκες μαζί για να παρατηρηθούν. Πλήρης και κοινά αποδεκτή ερμηνεία δεν νομίζω να υπάρχει, προτάσεις υπάρχουν, όπως για τα sprites ότι οφείλονται σε εντοπισμένες ανωμαλίες του πλάσματος της ιονόσφαιρας.
Πρόδρομε θεωρητικές προβλέψεις υπήρχαν αλλά μόνο το 1994 τα αεροσκάφη που πετούσαν πάνω από έντονες καταιγίδες με εξοπλισμό βίντεο υψηλής ταχύτητας μπόρεσαν να τα αποτυπώσουν. Υπάρχει και μια, όσο ξέρω, από τον διεθνή σταθμό ISIS.
Παντελή η αύξηση των γνώσεων και των τεχνικών του ανθρώπου πάει μαζί με την απομάγευση των ωραίων μύθων των προγόνων μας.
Καλησπέρα Άρη. Καταπληκτικές πληροφορίες μας έδωσες για αυτά τα άγνωστα φαινόμενα. Πήγα κατευθείαν στο Youtube και βρήκα αυτό το εκπληκτικό video, που δείχνει ότι δημιουργούνται πάνω από από περιοχή με έντονες αστραπές. Η κατεύθυνση προς τα πάνω εντυπωσιάζει! Βιντεοσκοπήθηκαν στις 16 Μάη 2016. Βλέπουμε ότι σε πραγματική ταχύτητα δύσκολα διακρίνονται, αλλά το βίντεο τις δείχνει και σε αργή κίνηση…
Γεια σου Αντρέα.
Το καταπληκτικό στο συγκεκριμένο video είναι ότι έχει τραβηχτεί από την γη. Όσα ήξερα ήσαν από αεροπλάνα. Μπορεί να φανταστεί κανείς, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος στο οποίο σχηματίζονται την τεράστια ενέργεια τους.
Καλησπέρα Άρη. Από μια μελέτη που βρήκα στη σελίδα Electrical parameters of red sprites είναι της τάξης του GJ! Στην ίδια σελίδα βλέπουμε μια γραφική παράσταση ταχύτητας χρόνου, που δείχνει επιταχυνόμενη μέχρι 12.10^6 m/s και αμέσως επιβραδυνόμενη, μέχρι μηδενισμού της ταχύτητας…
Καλημέρα Ανδρέα.
Πολύ διαφωτιστική, για όποιον θέλει να ασχοληθεί, η εργασία που βρήκες. Μπορεί και με μια ματιά κάποιος, από το Fig 1., να δει τον γενικό μηχανισμό που προτείνουν.
Νάσαι καλά.