Επιστρέφοντας το βράδυ σπίτι, διαπιστώνουμε ότι είχαμε ξεχάσει ανοικτό το καλοριφέρ με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιό μας να έχει φτάσει στους 27°C. Θέλοντας να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία, ανοίγουμε το παράθυρο «να μπει λίγο φρέσκος αέρας». Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι 7°C. Μετά από λίγο κλείνουμε το παράθυρο και παρατηρούμε ότι η θερμοκρασία έχει σταθεροποιηθεί στην τιμή 20°C, καλή θερμοκρασία για … ύπνο.
Τι ποσοστό της αρχικής ποσότητας του αέρα του δωματίου βγήκε από το χώρο κατά την παραπάνω διαδικασία, αν θεωρήσουμε ότι η θερμοκρασία όλης της ποσότητας του αέρα που βγήκε από το δωμάτιο, ήταν η αρχική των 27°C, ενώ ο αέρας είναι ένα ιδανικό αέριο.
ή
Τι κάνουμε, αν ξεχάσουμε ανοικτό το καλοριφέρ;
Τι κάνουμε, αν ξεχάσουμε ανοικτό το καλοριφέρ;
Καλημέρα κ. Διονύση,
Πολύ ωραία ανάρτηση!!!
Την ευχαριστήθηκα…
Γειά σου Διονύση. Μια απάντηση στο ερώτημά σου θα ήταν: Το σβήνουμε
. Φυσικά ο στόχος σου ήταν άλλος και το αποτέλεσμα μια πολύ καλή άσκηση.
Υ.Γ.: Μόλις είδα τον τίτλο, το μυαλό μου πήγε στα ρευστά. Αιτία: τις προάλλες έπεσε η πίεση στο λέβητα του αερίου, οπότε άνοιξα τη βάνα εισροής νερού. Μάλλον όμως το παράκανα και μόλις ζεστάθηκε το νερό στο καλοριφέρ, η πίεση πήγε στα κόκκινα. Με εξαέρωση και αφαίρεση νερού από τα σώματα, η πίεση επανήλθε στα φυσιολογικά…
Καλησπέρα Σπύρο και Αποστόλη. Σας ευχαριστώ για το σχολιασμό.
Τελικά Αποστόλη, γράφουμε "βιωματικές ασκήσεις"!
Εσύ σκέφτηκες το λέβητα και την πίεση, ενώ σκέφτηκα την άσκηση, όσο χρόνο είχα ανοίξει το παράθυρο για "να μπει λίγο φρέσκο"!!!
Είμαι στην κόρη μου, μπορεί να κάνει εδώ πολύ περισσότερο κρύο από την Αθήνα, αλλά το καλοριφέρ καίει συνεχώς, οπότε το πρώτο βράδυ…ξενύχτισα, κλείνοντας το σώμα του καλοριφέρ και περιμένοντας να δροσίσει!
Το δεύτερο βράδυ, άνοιξα το παράθυρο…
Άρα Διονύση, η απάντηση στο ερώτημά σου είναι προφανής: Δεν κλείνουμε μάτι…
Πολύ καλή!
Υπήρχε κάποια συναφής του ετέρου Διονύση που δεν την θυμάμαι ακριβώς. Συναφής, όχι ίδια.
Αποστόλη, αυτό είναι σίγουρο. Όταν δεν έχεις και καλό ύπνο, όλα σου φταίνε…
Καλησπέρα Γιάννη, σε ευχαριστώ.
Η δημοσίευση του Διονύση, υπάρχει σαν συζήτηση στο φόρουμ (παιδεύτηκα ψάχνοντας στο ιστολόγιό του…)
Πως μεταβάλλεται η εσωτερική ενέργεια του αέρα στο δωμάτιο αν … ανάψουμε τη σόμπα;
Διονύση καλησπέρα.
Ωραίο το στήσιμο και το σενάριο.
Η θερμοδυναμική έχει πολύ ωραία φυσική και είναι πιο ευρεία από την μηχανική. Δυστυχώς έχει παραγκωνιστεί….
Ενεργειακά λένε ότι καλύτερη οικονομία και απόδοση υπάρχει όταν το καλοριφέρ δεν κλείνει και είναι ρυθμισμενο στους 18 με 20 βαθμούς. Αυτό γιατί υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας όταν πρέπει να δουλέψει από τους 5στους 20 για παράδειγμα αντί 16 στους 20.
"Ενεργειακά λένε ότι καλύτερη οικονομία και απόδοση υπάρχει όταν το καλοριφέρ δεν κλείνει και είναι ρυθμισμενο στους 18 με 20 βαθμούς. Αυτό γιατί υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας όταν πρέπει να δουλέψει από τους 5στους 20 για παράδειγμα αντί 16 στους 20.".
Παρατήρηση: Αν θέλεις να διατηρήσεις ένα χώρο ζεστό σε σταθερή θερμοκρασία για 24 ώρες το εικοσιτετράωρο ναι. Αυτό συμφέρει σε κρύες χώρες όπου πρέπει η θερμοκρασία ενός χώρου να είναι σε κάποιοια επίπεδα όπου όντως συμφέρει να μην ανοιγοκλείνης το καλοριφέρ(έχεις απώλειες και για το ζέσταμα του καυστήρα) ή να χρησιμοποιείς ενδοδαπέδια θέρμανση. Στη χώρα μας όμως με μικρή σχετικά θερμοκρασιακή διαφορά σπιτιού – περιβάλλοντος και ιδιαίτερα π.χ. εδώ στην κρήτη δεν συμφέρει. Ούτε καν η ενδοδαπέδια θέρμανση. Τη νύχτα π.χ. συμφέρει το κλείνεις το καλοριφερ ή αν λείπεις όλο το πρωί. Και μιλάμε για επαρκώς θερμαινόμενα σπίτια (όπως τα ορίζουν οι μηχανικοί με σχετικά σταθερή θερμοκρασία το 24ωρο) γιατί να πάμε σε μη επαρκώς θερμαινόμενα όπως πολλά ελληνικά το κόστος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Τα δε ελληνικά σπίτια ακόμα και με μόνωση και διπλά τζάμια θεωρούνται διεθνώς από τα "μέτρια μονωμένα"
Καλημέρα και καλό μήνα Χρήστο και Χαράλαμπε.
Το θέμα που βάζεις Χρήστο, είναι ένα μόνιμο θέμα διαφωνίας στις συζητήσεις…
Η δική μου άποψη είναι κοντά σε αυτά που διατυπώνει ο Χαράλαμπος, με μια επιπλέον προσθήκη.
Μένω σε πολυκατοικία με αυτόνομη θέρμανση. Έτσι το καζάνι είναι όλη μέρα σχεδόν στη μέγιστη θερμοκρασία, από την οποία μου παρέχει το ζεστό νερό. Δεν θα χρειαστεί να θερμάνω το νερό από τους 15° στους 80° για παράδειγμα.
Θεωρώ δηλαδή ότι οι απώλειες στον καυστήρα είναι δεδομένες άσχετα με την δική μου "είσοδο" ή "έξοδο".
Από κει και πέρα πάμε στις απώλειες στο σπίτι.
Γιατί να πρέπει να κρατάμε σταθερή τη θερμοκρασία στους 22° όταν λείπουμε, αφού θα έχουμε απώλειες από διαφορά θερμοκρασίας 22-θπ, όπου θπ η θερμοκρασία περιβάλλοντος και να μην αφήσουμε να πέσει, να πάει στους 19°, οπότε θα μειωθούν και οι απώλειες, ανάλογες του 19-θπ…
Όσον αφορά τις απώλειες, προσωπικά Χαράλαμπε κρίνοντας το σπίτι μου (πολυκατοικία 30 ετών) με το αντίστοιχο της κόρης μου στην Αγγλία, βλέπω πολύ μεγάλη διαφορά…
Νομίζω ότι υστερούμε πάρα πολύ σε ζητήματα θερμομόνωσης γι΄αυτό και τα τελευταία χρόνια επιδοτούνται διάφορα προγράμματα βελτίωσης της κατάστασης…
Πολύ καλή και χρήσιμη για το Χειμώνα η άσκησή σου Διονύση, μπράβο!!
Κι εγώ συμφωνώ με τις θέσεις σας, όσον αφορά το τι συμφέρει.
Το δε πνεύμα της ανάρτησης, το έκανα αρκετές φορές με διάφορες εκδοχές, όταν δίδασκα νόμους αερίων.
Π.χ. το πρωί η θερμοκρασία είναι 18° C και η ατμοσφαιρική πίεση 0.95atm, ενώ το μεσημέρι 25°C και 1atm. Αν το μοριακό βάρος του αέρα είναι 28 , βρείτε τη μάζα του αέρα που μπήκε ή βγήκε από το δωμάτιο με διαστάσεις 5m•4m•3m.
Οι ασκήσεις που άπτονται της καθημερινότητάς μας, προκαλούν πάντα το ενδιαφέρον των μαθητών!
Να είσαι καλά.