Τι κάνουμε, αν ξεχάσουμε ανοικτό το καλοριφέρ;

Επιστρέφοντας το βράδυ σπίτι, διαπιστώνουμε ότι είχαμε ξεχάσει ανοικτό το καλοριφέρ με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιό μας να έχει φτάσει στους 27°C. Θέλοντας να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία, ανοίγουμε το παράθυρο «να μπει λίγο φρέσκος αέρας». Η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι 7°C. Μετά από λίγο κλείνουμε το παράθυρο και παρατηρούμε ότι η θερμοκρασία έχει σταθεροποιηθεί στην τιμή 20°C, καλή θερμοκρασία για … ύπνο.

Τι ποσοστό της αρχικής ποσότητας του αέρα του δωματίου βγήκε από το χώρο κατά την παραπάνω διαδικασία, αν θεωρήσουμε ότι η θερμοκρασία όλης της ποσότητας του αέρα που βγήκε από το δωμάτιο, ήταν η αρχική των 27°C, ενώ ο αέρας είναι ένα ιδανικό αέριο.

Απάντηση:

ή

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11 Τι κάνουμε, αν ξεχάσουμε ανοικτό το καλοριφέρ;
%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b13  Τι κάνουμε, αν ξεχάσουμε ανοικτό το καλοριφέρ;

(Visited 842 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
11 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Σπύρος Τερλεμές
11 μήνες πριν

Καλημέρα κ. Διονύση,

Πολύ ωραία ανάρτηση!!!

Την ευχαριστήθηκα…cheeky

Αποστόλης Παπάζογλου
Editor

Γειά σου Διονύση. Μια απάντηση στο ερώτημά σου θα ήταν: Το σβήνουμε . Φυσικά ο στόχος σου ήταν άλλος και το αποτέλεσμα μια πολύ καλή άσκηση.

Υ.Γ.: Μόλις είδα τον τίτλο, το μυαλό μου πήγε στα ρευστά. Αιτία: τις προάλλες έπεσε η πίεση στο λέβητα του αερίου, οπότε άνοιξα τη βάνα εισροής νερού. Μάλλον όμως το παράκανα και μόλις ζεστάθηκε το νερό στο καλοριφέρ, η πίεση πήγε στα κόκκινα. Με εξαέρωση και αφαίρεση νερού από τα σώματα, η πίεση επανήλθε στα φυσιολογικά…

Αποστόλης Παπάζογλου
Editor

Άρα Διονύση, η απάντηση στο ερώτημά σου είναι προφανής: Δεν κλείνουμε μάτι…

Γιάννης Κυριακόπουλος
Editor

Πολύ καλή!

Υπήρχε κάποια συναφής του ετέρου Διονύση που δεν την θυμάμαι ακριβώς. Συναφής, όχι ίδια.

Χρήστος Αγριόδημας
Editor
11 μήνες πριν

Διονύση καλησπέρα.

Ωραίο το στήσιμο και το σενάριο. 

Η θερμοδυναμική έχει πολύ ωραία φυσική και είναι πιο ευρεία από την μηχανική. Δυστυχώς έχει παραγκωνιστεί….

Ενεργειακά λένε ότι καλύτερη οικονομία και απόδοση υπάρχει όταν το καλοριφέρ δεν κλείνει και είναι ρυθμισμενο στους 18 με 20 βαθμούς. Αυτό γιατί υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας όταν πρέπει να δουλέψει  από τους 5στους 20 για παράδειγμα αντί 16 στους 20.

Χαράλαμπος Κασωτάκης

"Ενεργειακά λένε ότι καλύτερη οικονομία και απόδοση υπάρχει όταν το καλοριφέρ δεν κλείνει και είναι ρυθμισμενο στους 18 με 20 βαθμούς. Αυτό γιατί υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας όταν πρέπει να δουλέψει  από τους 5στους 20 για παράδειγμα αντί 16 στους 20.".

Παρατήρηση: Αν θέλεις να διατηρήσεις ένα χώρο ζεστό σε σταθερή θερμοκρασία για 24 ώρες το εικοσιτετράωρο ναι. Αυτό συμφέρει σε κρύες χώρες όπου πρέπει η θερμοκρασία ενός χώρου να είναι σε κάποιοια επίπεδα όπου όντως συμφέρει να μην ανοιγοκλείνης το καλοριφέρ(έχεις απώλειες και για το ζέσταμα του καυστήρα) ή να χρησιμοποιείς ενδοδαπέδια θέρμανση. Στη χώρα μας όμως με μικρή σχετικά θερμοκρασιακή διαφορά  σπιτιού – περιβάλλοντος και ιδιαίτερα π.χ. εδώ στην κρήτη δεν συμφέρει. Ούτε καν η ενδοδαπέδια θέρμανση. Τη νύχτα π.χ. συμφέρει το κλείνεις το καλοριφερ ή αν λείπεις όλο το πρωί. Και μιλάμε για επαρκώς θερμαινόμενα σπίτια (όπως τα ορίζουν οι μηχανικοί με σχετικά σταθερή θερμοκρασία το 24ωρο) γιατί να πάμε σε μη επαρκώς θερμαινόμενα όπως πολλά ελληνικά το κόστος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Τα δε ελληνικά σπίτια ακόμα και με μόνωση και διπλά τζάμια θεωρούνται διεθνώς από τα "μέτρια μονωμένα"

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Πολύ καλή και χρήσιμη για το Χειμώνα η άσκησή σου Διονύση, μπράβο!!

Κι εγώ συμφωνώ με τις θέσεις σας, όσον αφορά το τι συμφέρει. 

Το δε πνεύμα της ανάρτησης, το έκανα αρκετές φορές με διάφορες εκδοχές, όταν δίδασκα νόμους αερίων.

Π.χ. το πρωί η θερμοκρασία είναι 18° C και η ατμοσφαιρική πίεση 0.95atm, ενώ το μεσημέρι 25°C και 1atm. Αν το μοριακό βάρος του αέρα είναι 28 , βρείτε τη μάζα του αέρα που μπήκε ή βγήκε από το δωμάτιο με διαστάσεις 5m•4m•3m.

Οι ασκήσεις που άπτονται της καθημερινότητάς μας, προκαλούν πάντα το ενδιαφέρον των μαθητών!

Να είσαι καλά.