Ταλάντωση υγρού σε σχεδόν υοειδή σωλήνα

Κατά το παρελθόν έχει διατυπωθεί η άποψη (π.χ. από τον Γιάννη Κυρ.) ότι ένα ιδανικό ρευστό σε υοειδή σωλήνα με σκέλη άνισων διαμέτρων δεν θα κάνει αρμονική ταλάντωση. Με την παρούσα εργασία – που αναρτάται με επιφύλαξη – ενισχύεται αυτή η άποψη.

Περισσότερα εδώ

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
5 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Γιάννης Κυριακόπουλος
Αρχισυντάκτης

Δημήτρη θα την διαβάσω προσεκτικά.

Με μια επιπόλαιη ανάγνωση νομίζω πως πρέπει να άρεις κάθε επιφύλαξη.

Σπύρος Τερλεμές
05/03/2020 10:41 ΠΜ

Καλημέρα κ.Δημήτρη,

Η εργασία σας είναι πολύ καλή. Το θέμα είναι ενδιαφέρον και απαιτεί προσεκτική μελέτη.

Είναι ωραίος ο τρόπος που παρουσιάσατε την μαθηματική επεξεργασία και την φυσική μελέτη του φαινομένου. Πράγματι θα πρέπει να διατηρείται η ενέργεια εφόσον η εξίσωση Bernouli λαμβάνει την γενική της μορφής από την διατήρηση της ενέργειας. Είναι λογικό μάλιστα το να εξετάσετε το φαινόμενο μονοδιάστατα και επιφυλακτικά δηλώνω ότι δεν θεωρώ πως θα επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα αυτή η απλοποίηση. 

Κάποιες σημειώσεις καθώς διάβαζα την εργασία σας. Καθαρά στο κομμάτι της απόλυτης μαθηματικής ορθότητας….

Σπύρος Τερλεμές
05/03/2020 10:59 ΠΜ
Απάντηση σε  Σπύρος Τερλεμές

Διόρθωση:

1-λs ανήκει στο ανοιχτό 0 και κλειστό 1….

Σπύρος Τερλεμές
05/03/2020 10:52 ΠΜ

Τώρα όσον αφορά την μείωση της περιόδου ταλάντωσης, το θέμα είναι ότι όταν έχουμε έναν κανονικό υοειδή σωλήνα, δεν εμπλέκεται η ποσοστική έκφραση. Υπάρχει δηλαδή συμμετρία στο κάθε άκρο. Εδώ, έχουμε εξαρτώμενα ογκικά χαρακτηριστικά, τα οποία όσο πάμε πιο κάτω, μικραίνουν. 

Δηλαδή, οι ορθές θεωρήσεις ότι λ είναι πολύ μικρό και τα πολλαπλά ολοκληρώματα, θα χάσουν την απολυτότητα. Είναι δύσκολο να συγκριθούν έτσι οι περίοδοι…