Ασκήσεις στερεού (ένα από πέντε)

Το βιβλίο “An elementary treatise on the dynamics of a particle and of rigid bodies“, γραμμένο πριν από 111 χρόνια, μάλλον δεν αξίζει να διαβαστεί σήμερα. Περιέχει ωστόσο πληθώρα ασκήσεων. Εν είδει εργοχείρου έχω ασχοληθεί με κάποιες από αυτές και θα τις αναρτήσω, ελπίζω με λίγα λάθη. Οι ασκήσεις απευθύνονται κυρίως σε μαζοχιστές και δεν ξέρω αν λίγες μπορεί να αξιοποιηθούν στην τάξη.

Μερικές περιέχουν και την πειραματική τους επαλήθευση με το Interactive Physics.

περισσότερα εδώ.

(καλή δύναμη σε όλους, μένουμε σπίτι !)

(Visited 976 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
3 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Διονύσης Μάργαρης
Admin
1 έτος πριν

Καλημέρα Δημήτρη και σε ευχαριστώ.

Ζόρικα θέματα…

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Ευχαριστούμε Δημήτρη. Μάλλον για φοιτητές είναι!

Αλλά και για μας ,που αυτό τον καιρό του κορωνοϊού , κλεισμένοι στα σπίτια μας, θέλουμε με κάτι να απασχολούμε το μυαλό μας.

Σε πρώτη φάση, την μετατροπή της λύσης σε Λυκειακό επίπεδο!!

Σπύρος Τερλεμές
11 μήνες πριν

Καλησπέρα κ.Δημήτρη, 

Μια ερώτηση για το πρόβλημα πέμπτο.

Εκφράζετε τις συντεταγμένες του κέντρου μάζας της ράβδου, ως προς το κέντρο του κυλίνδρου, το οποίο έχει μη μηδενική παράγωγο ταχύτητας. Οπότε η διανυσματική βάση-σύστημα αναφοράς, δεν είναι αδρανειακό. Παρακάτω όμως εφαρμόζετε τον 2ο νόμο χωρίς επίκληση σε d'Alembert ή στην σχετική σχέση μεταξύ αδρανειακού και μη συστήματος.

Με άλλα λόγια, αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και οι αδρανειακές δυνάμεις στην ράβδο?

Ξεκίνησα την έκφραση των συντεταγμένων του κέντρου μάζας ως προς ακίνητο σύστημα στην αρχή Ο μεταξύ εδάφους-τοίχου και βγάζω άλλο αποτέλεσμα. Μπορεί βέβαια να χάθηκα κάπου στις πράξεις γιατί ήταν πολλές, και συγχωρέστε με αν ο συλλογισμός μου είναι λάθος, απλά δεν καταλαβαίνω το πως αποφεύγουμε τις επιπλέον δυνάμεις όταν γράφουμε τον 2ο νόμο.

Καλό βράδυ και υγεία!!!