Όταν η τριβή σταματά το σώμα

Ένα σώμα μάζας m=2kg ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο A. Κάποια στιγμή t=0, δέχεται την επίδραση μιας σταθερής οριζόντιας δύναμης μέτρου F=4Ν, με αποτέλεσμα να κινηθεί και τη στιγμή t1=4s περνά σε ένα δεύτερο οριζόντιο επίπεδο Β, μέχρι τη στιγμή t2=6s όπου η δύναμη παύει να ασκείται στο σώμα. Στο διάγραμμα δίνεται η γραφική παράσταση της ταχύτητας του σώματος σε συνάρτηση με το χρόνο, για όσο χρόνο ασκείται πάνω του η δύναμη F.

  1. Να εξετάσετε αν τα δύο επίπεδα είναι ή όχι λεία, υπολογίζοντας και το μέτρο της τριβής, όπου υπάρχει.
  2. Να συμπληρωθεί το διάγραμμα υ-t για το χρονικό διάστημα μετά τη στιγμή t2 και για όσο χρόνο το σώμα κινείται.
  3. Πόση είναι η συνολική μετατόπιση του σώματος;

Απάντηση:

ή

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11 Όταν η τριβή σταματά το σώμα
%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b13 Όταν η τριβή σταματά το σώμα

(Visited 784 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
7 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Πρόδρομος Κορκίζογλου

Πολύ καλή ! Ανακατεύει όλη τη γνώση που έχει αποκτήσει ο μαθητής της Α από την αρχή έως και την τριβή, και επιστρατεύει τη διερευνητική του ευχέρεια, προκειμένου να διεκπεραιώσει τη λύση της.

Άρα , ό,τι πρέπει για να δοκιμαστεί και σε εξετάσεις.

Νεκτάριος Πρωτοπαπάς
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Διονύση, καλημέρα Πρόδρομε.

Παρόλο που οι μαθητές δυσκολεύονται στη Φυσική της Α΄ Λυκείου, για μένα αποτελεί – το λέω για μια ακόμη φορά – την ομορφότερη ύλη… γιατί βάζεις τις βάσεις για μετά… Ο μαθητής βλέποντας και λύνοντας τέτοια θέματα καταλαβαίνει ''τι τον  περιμένει'' στη συνέχεια στη Φυσική.

Αν μπορεί να ερμηνεύει ένα διάγραμμα, αν μπορεί να σχεδιάζει και να βρίσκει δυνάμεις, αν μπορεί να εφαρμόζει τύπους κινηματικής με ευχέρεια σίγουρα είναι καλό σημάδι για το μέλλον. 

Και αυτή η ανάρτηση για μια ακόμη φορά τα έχει όλα τα παραπάνω. Μπράβο Διονύση… Λυπάμαι που δεν έχω φέτος τμήμα στην Α΄ Λυκείου για να τους την δώσω… Αρχειοθετείται όμως!!!

Να είσαι καλά και να προσέχεις!

Βαγγέλης Κουντούρης

καλό μεσημέρι σε όλους

εξαιρετική άσκηση, Διονύση, ποιοτική και ποσοτική!

(κανονικά, πάντως, οι βάσεις, ιδιαίτερα με τα διαγράμματα,  πρέπει να έχουν μπει από το Γυμνάσιο, όπου και "όλα τα λεφτά", λέει κάποιος δον Κιχώτης, δον κάπως έτσι…)

 

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλημέρα Διονύση. Πολύ καλά κάνεις και αναρτάς υλικό Α΄τάξης. Ακριβώς εκεί ήμουν πριν κλείσουμε… Με την άσκηση αυτή – αν ασχοληθούν – θα αναγκαστούν να επαναλάβουν αρκετά κομμάτια της ύλης, ιδαίτερα τις πληροφορίες από γραφική παράσταση υ -t.
Την έφτιαξα και στο i.p. 

Όταν η τριβή