Λίγο πολύ όλοι έχουμε δει ή ακούσει για τις ταμπλέτες γραφικών που χρησιμοποιούνται στη σχεδίαση, ζωγραφική ή γράψιμο στην οθόνη του υπολογιστή, «με το χέρι».
Δεν είμαι ειδικός στις ταμπλέτες γραφικών, αλλά τις χρησιμοποιώ αρκετό καιρό και θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου.
Για τους … παλαιότερους εξ ημών, που έχουμε αποκτήσει διάφορες … ιδιοτροπίες στο γράψιμο, επισημαίνω από την αρχή ότι για να χρησιμοποιήσετε μια τέτοια ταμπλέτα θα πρέπει να κάνετε μερικούς … συμβιβασμούς…
Μια μικρή παρουσίαση της χρήσης ενός Graphics Tablet στη δουλειά μας
Καλημέρα Διονύση.
Μου έδωσε μία ο γιος μου όταν ξεκίνησα τα μέσω skype μαθήματα. Έπαιξα λίγο αλλά δεν την συνήθισα ακόμα.
Καλημέρα Γιάννη,
Θέλει λίγο υπομονή και επιμονή για λίγες μέρες (και κάμποση εξάσκηση).
Μην ανησυχείς για τα άσχημα γράμματα στην αρχή,
προσπάθησε κυρίως να έχει σωστή θέση ώστε να κινείται φυσιολογικά το χέρι, όπως θα έγραφεςσε χαρτί και χαλαρά χωρίς να το σφίγγεις. Ξενίζει η γυαλιστερή επιφάνεια.
Παίζει ρόλο και το λογισμικό που χρησιμοποιείς, να είναι απλό και να σε διευκολύνει στα σχήματα.
Για χρήση πίνακα, με έχει διευκολύνει το Xournal και το χρησιμοποιώ χρόνια, παρόλο που είναι παλιό.
Δεν έχω ιδέαν από λογισμικά τέτοια. Η κατάσταση με έπιασε ανεκπαίδευτο.
Χρησιμοποιώ το skethbook που δίνει την δυνατότητα κάποιων σχημάτων.
Καλημέρα Διονύση,
πάρα πολύ χρήσιμα αυτά που έδωσες.
Εγώ, όπως και σε παλαιότερη κουβέντα έγραψα, έχω μία ταμπλέτα γραφικών παλιά και φθηνή (Hanvon). Ποτέ δεν την είχα χρησιμοποιήσει πριν από τώρα. Εντάξει φαίνεται. Ως πρόγραμμα χρησιμοποιώ το Sketchbook όταν θέλω να κάνω κάποιο σχήμα καλύτερο. Καθώς όμως είναι λίγο δύσχρηστο σε μερικά σημεία δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί όταν κάνεις μάθημα (σύγχρονο που λένε). Δημιουργούνται παύσεις. Εύχρηστο για μάθημα είναι το whiteboard της microsoft αλλά δεν έχει πολλές επιλογές…άρα κάνει τα βασικά γρήγορα όμως. Δοκίμασα και το whiteboard (ελεύθερο λογισμικό) που φαίνεται καλό αλλά θα ήθελα μία πιο γρήγορη επιλογή όταν θέλω να το κατεβάσω και να δω το υπόλοιπο της οθόνης.
Το επίπεδο γραψίματος σε βιντεάκι που απλά κάνω μερικά pause κατά την εγγραφή είναι περίπου αυτό:
Εσένα το γράψιμο σου στις εικόνες που μας έδωσες ήταν πάρα πολύ καλό όπως και τα σχήματα.
Επίσης είναι εύκολο και δυνατό να επικολλήσει κάποιος το σχήμα μίας εκφώνησης (που υπήρχε σε pdf ή οπουδήποτε) και πάνω σε αυτό να σχεδιάσει αν θέλει να μειώσει το χρόνο επίλυσης. Το κάνω αρκετές και κερδίζεις χρόνο ειδικά αν δεν χρειάζεται να λύσεις αναλυτικά μία άσκηση αλλά να απαντήσεις σε κάποια απορία σχετική.
Ευχαριστούμε και πάλι. Να είσαι καλά.
Να τονίσω, ακόμη, αυτό που είπες για το powerpoint: έχει μεγάλη "συμβατότητα" με τις γραφίδες και φαίνεται πως μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα εκεί.
Καλημέρα Γιάννη
Γιάννη το sketchbook είναι πολύ καλό αλλά θέλει αρκετό χρόνο εξοικείωσης, και οι δυνατότητές του ξεπερνούν πολύ τις ανάγκες ενός πίνακα.
Το ίδιο και τα περισσότερα προγράμματα σχεδίου.
Αυτά που χρειάζονται όταν γράφουμε "ζωντανά" σε πίνακα, είναι πολύ λίγα:
4-5 χρώματα, 2-3 μύτες μαρκαδόρου με διάφορα πάχη, μαρκαδόροι επισήμανσης, σβήστρες, χάρακας, κλπ, και δυνατότητα εξαγωγής αρχείου σε pdf για να το ανεβάσεις μόλις τελειώσεις.
Το Xournal κάνει αρκετά περισσότερα, όλα χρήσιμα και εύχρηστα.
Μια δυνατότητα που με έχει διευκολύνει πάρα πολύ είναι ότι "καταλαβαίνει" όταν προσπαθείς με το χέρι να κάνεις γραμμή, κύκλο, κλπ. και στην ισιώνει αυτόματα, σαν να την έκανες ο ίδιος ίσια!
Π.χ. όταν υπογραμίζεις καθώς γράφεις. Έτσι, αποφεύγεις να αλλάζεις κάθε τόσο εργαλείο.
Καλημέρα Δημήτρη,
Αυτός ακριβώς ο λόγος είναι που χρησιμοποιώ το Xournal (η ευκολία χρήσης).
Αφού στο σχολείο συνδέω το pc στον βιντεπτοβολέα, και χρησιμοποιώ σαν οθόνη τον ασπροπίνακα της τάξης. Έτσι κάνω μάθημα σαν να έγραφα απ' ευθείας στον πίνακα (έχω δυσκολία να στέκομαι όρθιος).
Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο γρήγορο, και ίσως οπτικά καλύτερο, ειδικά στα σχήματα.
Άσε που διευκολύνει και τα παιδιά, παίρνουν στο διάλειμμα ό,τι έγραψα στο στικάκι σε pdf!
Καλημέρα …
απορία …
Μπορείς να κάνεις εισαγωγή μια εκφώνηση ( έστω με print screen ) και να εμφανίζεται διαρκώς στην παρουσίαση της λύσης ;
Ναι Αντώνη…αυτό που έγραψα πάνω..
με όσα χρησιμοποιώ ναι…φαντάζομαι και με όλα τα άλλα
…. Πάντως συνάδελφοι, επειδή έχω επαναπαυθεί με το Xournal, έχω αμελήσει να ψάξω τις τελευταίες εκδόσεις των γνωστών προγραμμάτων σημειώσεων.
Το Xournal είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα, που όμως η εξέλιξη / υποστήριξή του σταμάτησε πριν από 5 περίπου χρόνια.
Τοανέλαβε κάποια νέα ομάδα που ξανάγραψε τον κώδικα σε C++ (Xournal++), αλλά απ' ότι είδα δεν έχει πρακτικά διαφορές με το παλιό.
Πρόσφατα άκουσα π.χ. ότι οι τελευταίες εκδόσεις του OneNote της Microsoft έχουν δυνατότητα αυτόματης διόρθωσης σχημάτων, αλλά δεν το έχω ψάξει.
Όποιος συνάδελφος έχει εμπειρία από τη χρήση οποιουδήποτε προγράμματος λήψης χειρόγραφων σημειώσεων, οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες
Καλημέρα Αντώνη,
Στα περισσότερα προγράμματα του είδους μπορείς να κάνεις εισαγωγή εικόνων που ενσωματώνονται στη σελίδα.
Στο Xournal το κάνω συνέχεια. Παίρνω π.χ. "snapshot" κάποιο τμήμα σελίδας από ένα pdf και το κάνω paste στο Xournal. Και μετά μπορείς να το μετακινείς οπουδήποτε στη σελίδα ή να το μεταφέρεις και σε άλλη.
Ευχαριστώ πολύ συνάδελφοι.
Η αγορά μιας ψηφιακής πένας είναι στις άμεσες "to do" αγορές , όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Πάντως οι τιμές τους λόγω της μεγάλης ζήτησης ( αλλά και ο χρόνος παράδοσης ) έχει φτάσει σε απαγορευτικές τιμές.
Προς το παρών θα μείνω στην πατέντα που έχω φτιάξει μετά από οδηγίες ( "μπαρουτοκαπνισμένων" στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση ) φίλων και συναδέλφων.
Ένα μικρό δείγμα του αποτελέσματος …
Γεια σας έχει δοκιμάσει κανείς το one note των windows και του office,; Αν μπορεί κάποιος να συγκρίνει με αυτό που προτείνετε