Μια ισορροπία και μια πτώση αγωγού.

Οι δύο κατακόρυφοι αγωγοί Δx και Ζy, χωρίς αντίσταση, συνδέονται στα πάνω τους άκρα μέσω αντιστάτη με αντίσταση R=1Ω, ενώ μεταξύ x και y συνδέεται μια πηγή με ΗΕΔ Ε=4V, χωρίς εσωτερική αντίσταση, ένα ιδανικό αμπερόμετρο, ενώ το κύκλωμα κλείνει με έναν διακόπτη δ. Σε επαφή με του στύλους αυτούς μπορεί να κινείται, χωρίς τριβές, ένας αγωγός ΑΓ, μάζας m=0,2kg και μήκους l=1m, ενώ στο χώρο υπάρχει ένα οριζόντιο μαγνητικό πεδίο με ένταση κάθετη στο επίπεδο των στύλων.  Με κλειστό το διακόπτη, ο αγωγός ΑΓ ισορροπεί, ενώ το αμπερόμετρο δείχνει ένδειξη 5Α.

  1. Να υπολογιστεί η ένταση του ρεύματος που διαρρέει τον αγωγό ΑΓ, καθώς και η αντίστασή του r.
  2. Να σχεδιάσετε στο σχήμα το διάνυσμα της έντασης του μαγνητικού πεδίου, υπολογίζοντας και το μέτρο της.
  3. Κάποια στιγμή, έστω tο=0, ανοίγουμε το διακόπτη δ. Αμέσως μετά να βρεθούν η επιτάχυνση του αγωγού ΑΓ, καθώς και  η τάση VΔΖ=VΔ-VΖ.
  4. Μια επόμενη χρονική στιγμή t1 ο αγωγός ΑΓ πέφτει με ταχύτητα υ1=1m/s. Για τη στιγμή αυτή να βρεθούν:

 α) Η επιτάχυνση του ΑΓ, καθώς και η τάση VΔΖ.

 β) Οι ρυθμοί μεταβολής, της κινητικής και της δυναμικής ενέργειας του αγωγού ΑΓ, καθώς και ο ρυθμός με τον οποίο η μηχανική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική στο κύκλωμα.

Δίνεται g=10m/s2.

Απάντηση:

ή

%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b11 Μια ισορροπία και μια πτώση αγωγού.
%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b13 Μια ισορροπία και μια πτώση αγωγού.

(Visited 1,882 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
10 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Κωστας Γεωργακοπουλος

Πολυ ισορροπημενη για τις εξετασεις . Πιστευω πως για να ανατεψουμε λιγο την τραπουλα να ζηταμε διαφορα δυναμικου ΖΔ για να εμφανιστουν και οι αναγκαιες διαφορες στην βαθμολογια. Διονυση καλημερα και συγγνωμη που δεν συμμετεχω πολυ ενεργα αλλα εχω πολυ πιεση.

Πρόδρομος Κορκίζογλου

Καλημέρα Διονύση. Κλασσική άσκηση που αναδεικνύει τα .. αυτονόητα, δηλαδή τις γνώσεις που πρέπει να έχει απαραίτητα ο υποψήφιος για τις εξετάσεις.

Πολλές φορές προβάλλουμε εξεζητημένα θέματα, αλλά τα " αυτονόητα" είμαστε σίγουροι ότι τα γνωρίζουν;  Αυτό νομίζω ότι προβάλλεις μέσω της ανάρτησης.

Υπάρχουν πάντα ερωτήματα που μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις του υποψηφίου, χωρίς να πάμε σε προβλήματα που εμπεριέχουν δύο η τρία άλλα προβλήματα.  

Παράδειγμα: αφού αποκτήσει την οριακή ταχύτητα, εισέρχεται σε μαγνητικό πεδίο αντίθετης φοράς. Να βρείτε το Ρυθμό μεταβολής της ορμής, κινητικής ενέργειας μόλις εισέλθει.

Να γίνει ποιοτικό διάγραμμα της ταχύτητας, του ρεύματος σε συνάρτηση του χρόνου κλπ.

Να είσαι καλά φίλε μου που κρατάς το τιμόνι σταθερά στις δύσκολες στιγμές που περνάει η ανθρωπότητα.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Διονύση. Παρατηρώ ότι ενώ δε ζήτησες την οριακή ταχύτητα, η άσκηση είναι πλούσια σε διδακτική αξία, καλύπτοντας το φαινόμενο. Και τα ερωτήματα με διαφορά δυναμικού, ας μη νομίζουμε ότι είναι εύκολα για τους φετινούς υποψήφιους, που δεν άνοιγαν το βιβλίο της Β΄ Γενικής…ειδικά αν η πηγή έχει r.
Όσον αφορά τη συζήτηση, αν και ο όρος "εύκολα" είναι σχετικός, θα έλεγα ότι τα εύκολα θέματα πάλι θα αδικήσουν τους καλούς μαθητές. 
Τι συμβαίνει ακριβώς αυτή τη στιγμή; Οι υποψήφιοι είναι όλοι μέσα και διαβάζουν, έχουν τα πρωινά τους ελεύθερα, σε αντίθεση με τους περυσινούς, έκαναν 7ώρες στο σχολείο στην κατεύθυνση, άρα έχουν κερδίσει πολύ περισσότερο από τους περυσινούς, έχουν άφθονο χρόνο για επαναλήψεις και λιγότερη ύλη.
Φυσικά υπάρχει μια ψυχολογική επιβάρυνση λόγω του ιού, αλλά οι εξετάσεις θα γίνουν σε περίοδο, που λογικά θα έχει τελειώσει η επιδημία.
Ίσως πάλι να είναι νωρίς να μιλάμε για θέματα, θα δούμε πως θα είναι τα πράγματα τότε… 
 

Νεκτάριος Πρωτοπαπάς
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Διονύση.

Πολύ καλό θέμα για επανάληψη. Είχα βάλει ένα παρόμοιο θέμα σε εξετάσεις προσομοίωσης στο σχολείο μου απλά είχα στην αρχική ισορροπία και ένα σωληνοειδές για υπολογισμό του μαγνητικού πεδίου. Αν έχω χρόνο το Πάσχα θα το ανεβάσω…

Τώρα για το θέμα των εξετάσεων… Όλα τα χρόνια οι εικασίες για τη λογική των θεμάτων που θα πέσουν εμφανίζουν ποικιλία…

Άλλες χρονιές ακούμε: θα είναι εύκολα γιατί έρχονται εκλογές, άλλες χρονιές θα είναι δύσκολα γιατί είναι τελευταία χρονιά του συστήματος και επομένως θα θελήσουν με πιο δύσκολα θέματα να δείξουν ότι δεν ήταν επιτυχημένο το σύστημα και χίλιες άλλες αιτολογίες…

Ας μην προτρέχουμε… Δεν ξέρουμε, ούτε μπορούμε να ξέρουμε τη φύση των θεμάτων… Και πέρυσι για εύκολα θέματα είπαμε αλλά το στερεό, που θυμίζω όλο λυνόταν με βάση την ύλη που φαίνεται ότι έχουν κάνει ως τώρα στα δημόσια σχολεία, είχε τη δυσκολία του…

Συμφωνώ απόλυτα ότι τα θέματα που θα πρέπει να παρουσιάζουμε να είναι συγκρατημένα, ειδικά αυτή την περίοδο που τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι και υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να μας διαβάζουν… Ας μην τους κατατροπώνουμε άλλο την ψυχολογία τους… Καθημερινά το ζω με τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου… Δεν ξέρουν πότε θα δώσουν, τι ύλη θα έχουν, πότε θα είναι η τελική ευθεία γι αυτούς…

Καλή δύναμη σε όλους.

 

Βασίλης Δουκατζής
Διαχειριστής
1 έτος πριν

Καλησπέρα Διονύση!

Πολύ καλή και πιστεύω πως σε κάποια τέτοια θα κινηθούμε φέτος (ειδικά αν έχουμε και πετσόκομα στο στερεό).

Με μία τα πιασες όλα και ισορροπία και κίνηση!

Υ.Γ. Αυτό με τον Κίρχοφ ίσως να παιδέψει κάποιους μιας και πέρυσι το σνομπάραν το ρεύμα!