Ο παππούς Faraday και ο ροκάς μαθητής

Κάνοντας την 49 ή την 50στη άσκηση επαγωγής με κινούμενη ράβδο, ένας μαθητής των πίσω θρανίων με ένα ελαφρά ειρωνικό ύφος με ερώτησε: «κύριε κάνουμε ασκήσεις με κινούμενες ράβδους μέσα σε μαγνητικά πεδία της τάξης του ενός και  δύο Tesla, τιμές πεδίων  μαγνητικών τομογράφων, οι δε τελικές ταχύτητας των κινούμενων ράβδων της τάξης των 10 m/s παραπέμπουν σε ταχύτητες σε κατοστάρι. Υπάρχει κάτι, μια τεχνολογική εφαρμογή τέλος πάντων, που να μπορώ να τη δω ή να την ακούσω!»

για τη συνέχεια εδώ

(Visited 439 times, 1 visits today)
Subscribe
Ειδοποίηση για
11 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ανδρέας Ριζόπουλος
Editor
9 μήνες πριν

Καλησπέρα Βασίλη. Χρόνια Πολλά και συγχαρητήρια για το άρθρο. Ο Ηλεκτρομαγνητισμός ήταν ένα μεγάλο κενό στην εκπαίδευση. Πολύ θα ήθελα να έχω μπροστά μου το σαΐνι συμβουλάτορα που πέτυχε την αφαίρεσή του, από την Φυσική του Λυκείου. Που ζει άραγε αυτός; Δεν έχει τηλέφωνο, δεν ακούει μουσική, δε βλέπει τηλεόραση, δεν έχει βγάλει ποτέ ακτινογραφία ή υπέρηχο, δεν έχει αυτοκίνητο, δεν μπαίνει σε ασανσέρ, δεν έχει ρολόι quartz, δεν έχει σπίτι του ηλεκτρική σκούπα, πλυντήριο, ψυγείο, … ας σταματήσω κάπου τέλος πάντων.
Να προσθέσω στο άρθρο σου ότι για να ακούσουμε Pink Floyd χρειαζόμαστε και το μεγάφωνο. 
Υπήρχε ένα μάθημα που το λέγανε Τεχνολογία Επικοινωνιών…
Από το κεφάλαιο 17  αντιγράφω

Μεγάφωνα.

Τα μεγάφωνα αλλάζουν το σήμα και το μετατρέπουν εκ νέου σε ήχο. Το πλέον σύνηθες είναι το δυναμικό μεγάφωνο κινητού πηνίου. Υπάρχουν δύο τύποι: μόνιμου μαγνήτη (ΡΜ) και το ηλεκτροδυναμικό.

Το μεγάφωνο μόνιμου μαγνήτη (ΡΜ) αποτελείται από ένα μόνιμο μαγνήτη και ένα πηνίο φωνής προσαρμοσμένο πίσω από έναν κώνο (σχ. 17.15). Το ηλεκτρικό σήμα εισέρχεται

στο πηνίο φωνής. Αυτό παράγει ένα μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο που αναγκάζει το πηνίο φωνής να δονείται. Αφού το πηνίο φωνής συνδέεται με τον εύκαμπτο χάρτινο κώνο, ο κώνος δονείται επίσης. Η δόνηση αυτή παράγει ακουστικά κύματα που ακούμε.

Το ηλεκτροδυναμικό ηχείο λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό κατά τον ίδιο τρόπο. Όμως, διαθέτει ένα ηλεκτρομαγνήτη αντί για ένα μόνιμο μαγνήτη.

Και στους δύο τύπους, το υλικό του κώνου είναι σημαντικό για την ποιότητα του ήχου. Χρησιμοποιείται επεξεργασμένο χαρτί διαφορετικών ειδών.

εικόνα

ΣΧΗΜΑ 17.15. Οι δονήσεις που δημιουργούνται σε αυτόν τον κώνο παράγουν τους ήχους που ακούμε.

εικόνα

ΣΧΗΜΑ 17.15. Αυτοί είναι μόνο δύο από τους πολλούς σχεδιασμούς μεγαφώνων.

Να είσαι καλά!

Γιάννης Κυριακόπουλος
Editor
Απάντηση σε  Βασίλειος Παππάς

Μπράβο Βασίλη!

Υ.Γ.

Διατηρώ τον ενισχυτή. Το 1982 ήταν καλός. Ομαδική κατασκευή σε κάποια στάδια. Δημήτρης Παπ., Μαρίνα, Πλάτων, Κώστας Κουρ., Φασουλόπουλος, σε κάποιο από τα σπίτια.

Παναγιώτης Κουτσομπόγερας

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την πολύ ενδιαφέρουσα και ροκ αναρτηση ! 

 

Γιάννης Κυριακόπουλος
Editor

Ανδρέα ο Ηλεκτρομαγνητισμός κόπηκε από την Β΄ ώστε να περάσουν σ' αυτήν τμήματα της Φυσικής Γενικής Παιδείας της Γ΄. Ο ίδιος θα περνούσε στην (πιο εκτεταμένη) ύλη Φυσικής Κατεύθυνσης της Γ¨ που θα διέθετε περισσότερες ώρες. Το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε και η Φυσική της Γ΄ έμεινε στις 3 ώρες.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Editor
9 μήνες πριν

Καλησπέρα Γιάννη. Γιατί δεν υλοποιήθηκε; Ή γιατί δεν επέστρεψε την επόμενη χρονιά που δεν υλοποιήθηκε ξανά στη Β΄τάξη; Πόσα χρόνια χρειάστηκαν για να επιστρέψει στη Γ΄;
Πόσοι φοιτητές δεν είχαν ιδέα τι είναι ο Ηλεκτρομαγνητισμός; Έτσι ρωτάω δε ζητάω απαντήσεις.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Editor

Ανδρέα έχω ξεχάσει. Πρόταση Λοβέρδου;

Ακόμα πιο πριν πρόταση  Αρβανιτόπουλου;

Θυμάμαι την μεγάλη μείωση ωρών Φυσικής στο σχολείο.

Γιάννης Κυριακόπουλος
Editor

Δυστυχώς τίποτε από τα παρακάτω δεν διδάσκεται:

4562

7893

Θα βλέπουν την αργή κίνηση του μαγνήτη στην χάλκινη πλάκα και θα την αποδίδουν σε τριβή.

Ανδρέας Ριζόπουλος
Editor
9 μήνες πριν

Και το σχετικό video για όποιον θέλει να χαζέψει τις "μαγικές" ιδιότητες του χαλκού…
 

 

Ανδρέας Ριζόπουλος
Editor
9 μήνες πριν

Στο 1.50 έχει θέμα εξετάσεων…

Αποστόλης Παπάζογλου
Editor

Καλημέρα Βασίλη και συγχαρητήρια για την “ροκ” παρουσίασή σου, που συνδέει επιστήμη, τεχνολογία και μουσική. Οι μαθητές των πίσω θρανίων μας εκπλήσσουν πολλές φορές ευχάριστα. Ας τους αφιερώσουμε λοιπόν το πρόσφατο Living in a Ghost Town των γερόλυκων της ροκ…