Subscribe
Ειδοποίηση για
3 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Καλησπέρα Μερκούρη. Εξαιρετικό αφιέρωμα για το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα της ανθρωπότητας.
Το ίδιο το ατύχημα έχει τα αίτιά του και θα μπορούσε να συμβεί και στη Δύση, αλλά η αντιμετώπιση από το καθεστώς μετά είναι απίστευτη και δείχνει πόσο υπολόγιζαν την ανθρώπινη ζωή. Επί δύο ημέρες ο αντιδραστήρας έβγαζε το θανατηφόρο αέριο στο περιβάλλον και η τότε Σοβιετική Ένωση δεν ενημέρωνε ούτε τους πολίτες της…(το γιατί όλοι το ξέρουμε). Δεν είχαν μετρητές ραδιενέργειας σε …Πυρηνικό Σταθμό τέτοιας ισχύος και έστειλαν απλούς πυροσβέστες, χωρίς προστασία να σβήσουν τη "φωτιά". Αν δεν ανιχνευόταν το ραδιενεργό νέφος στη Σουηδία, θα μαθαίναμε πολύ αργότερα για το δυστύχημα. Αντιγράφω από ΕΔΩ

"Ο συναγερμός χτύπησε στο Φόρσμαρκ της Σουηδίας, το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, όταν ένας από τους υπαλλήλους πέρασε τη συσκευή παρακολούθησης ακτινοβολίας καθώς επέστρεφε από την τουαλέτα. Όταν οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι η ακτινοβολία προερχόταν από τα παπούτσια του φοβήθηκαν ότι είχε γίνει ατύχημα στη μονάδα παραγωγής. Λίγο αργότερα κατάλαβαν ότι η πηγή της ακτινοβολίας ήταν 1.100χλμ μακριά, στο Τσερνομπίλ.
Η έγκαιρη ανίχνευσή της διαρροής πυρηνικής ενέργειας, από το εργοστάσιο Φόρσμακ, μία ώρα Βόρεια από τη Στοκχόλμη, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να εξαναγκάσουν τις ρωσικές αρχές να μιλήσουν για την καταστροφή που συνέβη στο Τσερνομπίλ, τον Απρίλιο του 1986.
Όταν χτύπησε ο συναγερμός στο Φόρσμακ, νωρίς το πρωί στις 28 Απριλίου, δεν ήταν απόλυτα σαφές από που προερχόταν η διαρροή, παρόλο που είχαν ελεγχθεί όλα τα ραδιενεργά μηχανήματα.
"Δεν βρήκαμε τίποτα", δήλωσε ο Κλας-Γκόραν Ρούνερμαρκ, που ήταν ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του εργοστασίου τότε. "Πηγαίναμε πάνω κάτω με τα μηχανήματα ανίχνευσης ακτινοβολίας όλη μέρα και δεν βρίσκαμε τίποτα στο Φόρσμαρκ".
Παρόλο, που οι εργαζόμενοι του εργοστασίου άκουσαν το συναγερμό να ηχεί, παρέμειναν ψύχραιμοι. "Θα έλεγα ότι ήμασταν αρκετά ήρεμοι στη διάρκεια της μέρας", μας λέει ο κ. Ρούνερμαρκ. Μετά από ανάλυση, μπορούσαν πλέον να προσδιορίσουν ότι τα ραδιενεργά σωματίδια που βρίσκονταν στο γρασίδι προέρχονταν από τους Σοβιετικούς πυρηνικούς σταθμούς. Επίσης, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο αέρας είχε εξασθενίσει στα νοτιοανατολικά της Σουηδίας, ενώ στα βορειοανατολικά μέρη της είχε βρέξει γεγονός που οδήγησε στη μείωση της ραδιενεργού ακτινοβολίας σε αυτή την περιοχή. Αργά την ίδια μέρα, αφού είχαν περάσει δύο μέρες από την καταστροφή, η Σοβιετική Ένωση δήλωσε ότι είχε γίνει ένα ατύχημα στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας.
"Χάρη στην έγκαιρη διάγνωσή μας, μπορέσαμε να ενημερώσουμε νωρίς τις αρχές της Σουηδίας, οι οποίες έπειτα ενημέρωσαν τον κόσμο για την ραδιενεργό ρύπανση που προκλήθηκε από ατύχημα στην Σοβιετική Ένωση".

Ανδρέας Ριζόπουλος
Αρχισυντάκτης

Στην Πάτρα Μ. Τρίτη 29 Απρίλη έβρεχε καταρρακτωδώς. Εγώ πεμπτοετής φοιτητής, κυκλοφορούσα με παπί, έγινα "παπί" και δεν ενδιαφέρθηκα ούτε να κάνω μπάνιο όταν γύρισα σπίτι. Άμα είσαι μικρός δε δίνεις σημασία… Θυμάμαι επίσης πόσο φτηνές ήταν οι φράουλες… αφού στις ειδήσεις έλεγαν για Ιώδιο 131, που έχει χρόνο ημιζωής 8 ημέρες.
Αν και ευχόμαστε να μην ξανασυμβεί, είδαμε τι έγινε στη Φουκοσίμα… Και οι πυρηνικοί αντιδραστήρες 2ης γενιάς στη Βουλγαρία, δεν είναι επίφοβοι; Αν δεν αναπτυχθεί η πυρηνική σύντηξη τέτοια ατυχήματα μπορούν να ξανασυμβούν σε οποιαδήποτε χώρα…