Από τη βρύση τρέχει νερό με πολύ μικρή παροχή και η λεπτή στήλη συναντά κάποιο εμπόδιο, το νερό στο ανοιχτό στόμιο ενός μπουκαλιού. Παρατηρούμε λεπτές ρυτιδώσεις στο κάτω μέρος της στήλης. Τι τις προκαλεί;
Αν σκεφτείτε ότι η επιφανειακή τάση είναι ο κύριος μηχανισμός, έχετε κάνει το πρώτο βήμα. Και τι προκαλεί – στη δεύτερη φωτογραφία – την εξαφάνιση των κυματισμών στο κάτω μέρος της στήλης και την εμφάνισή τους λίγο παραπάνω;
Συνάδελφοι ευχαριστώ για την προσοχή και τα σχόλιά σας.
Γιάννη Κυρ. την αφορμή για το πρώτο φαινόμενο μου είχε δώσει το "πανηγύρι της φυσικής" (ερ. 4.57) για το οποίο δεν δίνει εξήγηση.
Ναι Γιάννη Δορ. ρίχνουν άμμο ανακατεμένη με παλιόλαδα. Είναι εντυπωσιακή η ταχύτητα που το λεπτό στρώμα του λαδιού απλώνεται.
Ακριβώς Άρη η τάση της επιφάνειας να επανέλθει στην αρχική της θέση την κάνει να συμπεριφέρεται ως ελαστική επιφάνεια. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτός ο κυματισμός ανηφορίζει και προς τα πάνω, στην υδάτινη στήλη. Ο τελικός σχηματισμός που βλέπουμε είναι σταθερός, "παγωμένος".
Αντίστοιχο καθημερινό (καλοκαιρινό) φαινόμενο, συνέπεια και αυτό της σχέσης διασποράς που έχουν τα κύματα στη θάλασσα, είναι το χαρακτηριστικό V που σχηματίζεται στα απόνερα κάθε σκάφους. Υπήρχε παλαιότατη ανάρτηση (2013) αλλά μπορείτε να τη δείτε εδώ.
Ενόψει του (διαφορετικού φετινού ) καλοκαιριού είναι νομίζω επίκαιρη!
Καλησπέρα συνάδελφοι.
Όταν προσπάθησα να πειραματιστώ με την βρύση στο σπίτι μου, παρατήρησα ότι μπορώ να διακρίνω παρόμοιους σχηματισμούς με διαστάσεις έως 25mm περίπου για κάθε ρυτίδωση (από μέγιστο σε μέγιστο). Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι στην περίπτωση αυτή το μήκος κύματος υπερβαίνει κατά πολύ τα 17mm που είναι η τιμή του οριακού τριχοειδούς μήκους κύματος (του μήκους κύματος για την διάδοση κυμάτων λόγω επιφανειακής τάσης στην διαχωριστική επιφάνεια νερού -αέρα).
Στάθη αν το"μήκος κύματος" είναι 25 mm και όχι 2,5 mm, τότε πρόκειται για άλλο φαινόμενο, πιθανώς αυτό
Χρόνια πολλά και καλό μήνα.Δημήτρη πάντα δίνεις θέματα για προβληματισμό, πολύ όμορφο το θέμα που επέλεξες, με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας θέλω να σου μεταφέρω και τα συγχαρητήριά μου για τη σειρά των ασκήσεων στο στερεό.
Να είσαστε όλοι πάντα καλά.
Καλημέρα Δημήτρη.
Σκεφτόμουν το φαινόμενο και την εξήγση που πρότεινες και προσπάθησα να υπολογίσω θεωρητικά το μέγεθος ενός σχηματισμού, όπως αυτοί της εικόνας της ανάρτησης. Ο υπολογισμός στο αρχείο τριχοειδές κύμα. Φαίνεται να έχεις δίκιο, τουλάχιστον οι υπολογισμοί μου (αν όλα είναι σωστά) αυτό δείχνουν.
Στάθη τώρα είδα την εργασία σου.
Σε βάθος μελέτη που σχετίζει τις δύο ταχύτητες, ροής και διάδοσης κυμάτων. Πολλά συγχαρητήρια!
Καλημέρα Στάθη, όμορφη δουλειά και ασυνήθιστη.
Να' σαι καλά.
Καλησπέρα Άρη, ευχαριστώ. Μάλλον με την ίδια εξίσωση διασποράς (την γενίκευσή της συγκεκριμένα) ερμηνεύται αναλυτικά και το δεύτερο φαινόμενο στο οποίο αναφέρεται ο Δημήτρης.
Καλησπέρα Δημήτρη. Ευχαριστώ, αλλά όχι και πολύ βάθος, απλά θυμήθηκα την σχέση διασποράς που είχα διαβάσει παλιότερα…