Φυσική του νεροχύτη – ιδιαίτεροι κυματισμοί

Από τη βρύση τρέχει νερό με πολύ μικρή παροχή και η λεπτή στήλη συναντά κάποιο εμπόδιο, το νερό στο ανοιχτό στόμιο ενός μπουκαλιού. Παρατηρούμε λεπτές ρυτιδώσεις στο κάτω μέρος της στήλης. Τι τις προκαλεί;

Αν σκεφτείτε ότι η επιφανειακή τάση είναι ο κύριος μηχανισμός, έχετε κάνει το πρώτο βήμα. Και τι προκαλεί – στη δεύτερη φωτογραφία – την εξαφάνιση των κυματισμών στο κάτω μέρος της στήλης και την εμφάνισή τους λίγο παραπάνω;

Loading

Subscribe
Ειδοποίηση για
19 Σχόλια
Inline Feedbacks
Όλα τα σχόλια
Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
02/05/2020 1:30 ΜΜ

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Όταν προσπάθησα να πειραματιστώ με την βρύση στο σπίτι μου, παρατήρησα ότι μπορώ να διακρίνω παρόμοιους σχηματισμούς με διαστάσεις έως 25mm περίπου για κάθε ρυτίδωση (από μέγιστο σε μέγιστο). Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ότι στην περίπτωση αυτή το μήκος κύματος υπερβαίνει κατά πολύ τα 17mm που είναι η τιμή του οριακού τριχοειδούς μήκους κύματος (του μήκους κύματος για την διάδοση κυμάτων λόγω επιφανειακής τάσης στην διαχωριστική επιφάνεια νερού -αέρα).

 

Ξενοφών Στεργιάδης

Χρόνια πολλά και καλό μήνα.Δημήτρη πάντα δίνεις θέματα για προβληματισμό, πολύ όμορφο το θέμα που επέλεξες, με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας θέλω να σου μεταφέρω και τα συγχαρητήριά μου για τη σειρά των ασκήσεων στο στερεό.

Να είσαστε όλοι πάντα καλά.

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
06/05/2020 11:42 ΠΜ

Καλημέρα Δημήτρη. 

Σκεφτόμουν το φαινόμενο και την εξήγση που πρότεινες και προσπάθησα να υπολογίσω θεωρητικά το μέγεθος ενός σχηματισμού, όπως αυτοί της εικόνας της ανάρτησης. Ο υπολογισμός στο αρχείο τριχοειδές κύμα. Φαίνεται να έχεις δίκιο, τουλάχιστον οι υπολογισμοί μου (αν όλα είναι σωστά) αυτό δείχνουν. 

Αρης Αλεβίζος
Αρχισυντάκτης
07/05/2020 12:19 ΜΜ

Καλημέρα Στάθη, όμορφη δουλειά  και ασυνήθιστη.

Να' σαι  καλά.

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
07/05/2020 3:26 ΜΜ
Απάντηση σε  Αρης Αλεβίζος

Καλησπέρα Άρη, ευχαριστώ. Μάλλον με την ίδια εξίσωση διασποράς (την γενίκευσή της συγκεκριμένα)  ερμηνεύται αναλυτικά και το δεύτερο φαινόμενο στο οποίο αναφέρεται ο Δημήτρης. 

Στάθης Λεβέτας
Αρχισυντάκτης
08/05/2020 2:39 ΜΜ

Καλησπέρα Δημήτρη. Ευχαριστώ, αλλά όχι και πολύ βάθος, απλά θυμήθηκα την σχέση διασποράς που είχα διαβάσει παλιότερα…